Cum reuşeşte un hunedorean să-şi plătească viaţa de student în Anglia?

Articolul a fost vizualizat de 1,042 ori

Foto mare

Are 20 de ani şi reuşeşte să se descurce singur cu viaţa de student în Anglia: îşi plăteşte studiile, mixează hituri, e promoter pe You Tube, organizează petreceri şi visează la propriul festival. Horaţiu Hărău şi-a uimit familia şi comunitatea încă din liceu, când a început să facă bani pe cea mai cunoscută platformă de distribuire a materialelor video. Aşa a reuşit să-şi adune suficienţi bani pentru a pleca la studii în Anglia. La party-urile organizate de el şi prietenii lui, vin să se distreze peste o mie de tineri. După ce îl cunoşti, ştii că lui i se potriveşte cel mai bine urarea: „La mai mare!”.


Horaţiu Hărău este student în anul al doilea la Coventry University, unde studiază la Facultatea de business şi marketing. „În Anglia, studiez full time, mai lucrez part time, apoi, a doua mea prioritate este munca la canalul meu de pe You Tube. Am avut diverse job-uri, dar, în ultima perioadă, m-am axat pe muzică – adică nu mai sunt doar on-line, ci şi în viaţa reală şi organizez petreceri în cluburi de studenţi, petreceri care sunt emise live pe canalul meu „Replay Records”, explică tânărul care şi-a găsit şi cel mai potrivit slogan: „Music is the strongest form of magic”. Scurt şi cuprinzător: „Muzica este cea mai puternică formă de magie”. Horaţiu are marele merit de a fi învăţat să se folosească de magia muzicii, pasiune care i-a adus în viaţă şi oamenii potriviţi: „Împreună cu prietenii mei ne ocupăm de tot – începem cu ceea ce înseamnă promovare: împărţim fluturaşi, dăm şi on-line pe Facebook şi alte reţele de socializare. Suntem un grup, ne numim „International Love” – nici nu îmi mai amintesc exact cum am dat de ei, cred că pe Facebook. Sunt studenţi, la fel ca şi mine. Am început din noiembrie şi apoi mi-a venit ideea să fac şi o legătură cu canalul meu. Cel pe care îl considerăm lider este un francez care are grupul de ceva vreme şi care organizează petreceri de ani de zile. De exemplu, la mine, vin tinerii ca să le dau brăţări ca să intre la party. Tot timpul ne alegem o temă, la cea cu „rave”, le-am dat beţe fosforescente”.  Horaţiu &company organizează aceste party-uri săptămânal: „Ne pregătim deja pentru cele din toamnă, când este foarte aglomerat – e sezon nou, vin toţi bobocii şi evenimentul se numeşte „Fresh and sweet”. Se organizează în cinstea celor din anul I şi vizează o perioadă când se dau petreceri în fiecare zi. În acest eveniment se investeşte mai serios, mi-au spus să aduc şi un artist român pentru că se vrea strângerea comunităţii de români de acolo.”
Virtual pe net, real în cont
Horaţiu şi-a descoperit pasiunea pentru muzică din liceu şi, destul de curând, a aflat că poate să facă şi bani din asta. Liceanul a început să facă bani din muzica mixată şi urcată pe canalul de You Tube. A postat pe canalul său un videoclip, iar sutele de mii de vizualizări s-au simţit direct în cont, după ce a încheiat înţelegerea cu administratorii şi şi-a încheiat monetizarea. Mix după mix, Horaţiu a reuşit să strângă vreo 20 de mii de dolari şi milioane de vizualizări din toate colţurile lumii. Prietenul său, Alexandru Băluţă din Hunedoara, îl ajută la mix-uri: „E unul dintre primii mei parteneri şi va veni anul viitor şi el la Londra. Acum lucrăm la un mix de zece ore, care va fi cel mai mare mix de petrecere pe de You Tube, l-am finalizat acum, în vacanţa de primăvară, şi mai avem doar unele finisaje. E realizat din sute de melodii. Vom cuprinde aici toate soiurile de muzică de la electro, house, trance, muzică de festival – muzică electronică în principal”. Alexandru Băluţă e producător şi compozitor şi vrea să studieze „music tehnology” şi vrea să se specializeze pe producţia de muzică, pe partea de software: „Horaţiu m-a îndrumat să mă duc în Anglia, la studii. Pot spune că datorită lui am luat decizia asta şi mă ajută mult”. Practic, cei doi au găsit „reţeta” care prinde la tineri şi sunt decişi să facă o carieră din asta. Pas după pas, încet, dar sigur: „Nu ştiu dacă din proiectul cu cel mai lung mix voi scoate bani, pentru că o parte din melodii sunt semnate cu case de discuri şi au drepturi de autor. Ideea e să îmi aducă abonaţi şi vizualizări. De fapt, astfel se fac banii pe You Tube, cu multe vizualizări şi pe minute estimate vizionate. Majoritatea tinerilor ascultă acum muzică de pe calculator sau telefon, acelaşi gen pentru care mii de tineri se strâng la festivaluri”, explică Horaţiu, care are deja aproape 60 de mii de abonaţi pe Replay Records, canal care va găzdui în curând cea mai lungă compilaţie de petrecere pentru tineri. Fără manele, fără lăutari. Doar muzică.

Foto 1
Cu propriile puteri
Din primii bani, liceanul Horaţiu şi-a cumpărat un laptop, şi-a ajutat părinţii şi a început să viseze. S-a oprit în Anglia, alături de alţi prieteni, la Coventry University: „Fiecare şi-a ales alt profil şi, dacă stau să mă gândesc, fiecare şi-a ales ceva ca să putem închega o echipă, o echipă cu care să putem face un festival. De exemplu, unul dintre noi studiază media production pentru a se ocupa de partea de design, celălalt music tehnology şi vrea să fie DJ-ul şi producătorul de muzică, altul are acelaşi profil cu mine”, spune Horaţiu, care, la cei 20 de ani ai săi, reuşeşte să se descurce singur şi binişor. Stă cu chirie într-o casă cu patru dormitoare: „Chiriile sunt undeva la 1.200 -1.500 de lire pe locuinţă. Stau cu prietenii mei cei mai buni din liceu – suntem şase ajunşi acolo la studii, dar, în acel loc, suntem patru. Ne gospodărim singuri, fiecare îşi găteşte pentru el şi mie chiar îmi place să fac mâncare, nu-mi plac fast-food-urile. Îmi fac şi cumpărăturile singur – de unde iau eu fructele şi legumele nu se cumpără la kilogram, ci la bol – cu o liră. Sâmbăta, aceeaşi cantitate, o jumătate de liră! E chiar ieftin! Înainte de Anglia, nu gătisem, acum a devenit un hobby, chiar dacă între timp am ars ceva mâncăruri”, spune tânărul şi spune în glumă că s-ar putea apuca şi de tutoriale de gătit. A avut curaj şi acum are înainte un drum frumos: „Nu e aşa scump să stai cu chirie, ne permitem.Nu trag aşa mult pentru banii ăştia, chiria se plăteşte uşor, în rest, depinde ce planuri are fiecare. Am făcut un împrumut pentru studii în Anglia, sunt nouă mii de lire pe an care trebuie daţi, un împrumut pe care va trebui să-l înapoiez în următorii 30 de ani după ce termin facultatea, dacă voi avea venituri de peste 21 de mii de lire pe an. Practic, eu nu am primit banii ăştia – e o relaţie directă între firmă şi facultate. Eu sunt în baza lor de date şi ei ştiu cam tot ce mişc şi câştig”.
Secretul? Să poţi gândi “BIG”
Horaţiu are o poveste fascinantă, care pleacă de la un mix şi ajunge la un mare vis. Din reuşite a deprins curajul, din greşeli, a învăţat să facă lucrurile mai bine. Îi place în Anglia: „M-am adaptat, cred eu, foarte bine, doar la început mi-a fost mai greu, dar bănuiesc că aşa e pentru toată lumea. A durat aşa, vreo jumătate de an, ca să pot să spun că mi-am făcut mai mulţi prieteni, am înţeles cam ce şi cum se întâmplă. La fel am păţit cu limba, a trecut un pic până să mă acomodez, dar am ştiut să mă motivez şi drept e că şi eram încântat de ideea că pot să cunosc cât mai multe. Am vrut, pur şi simplu, să cercetez tot, să explorez”. Pentru Horaţiu, lumea este locul acela unde trebuie să reuşească şi pentru asta a ales să studieze business şi marketing: „Trebuie să mă dezvolt, de fapt. De asta am ales aceste opţiuni. Vreau să ajung mare! Vreau să fac şi master şi un an, pentru experienţă, m-am gândit să lucrez într-o companie, la marketing.” Se gândeşte deja cum să-şi atragă abonaţii pe Replay Records: „Mai lucrez la un fel de mişcare – am primit vreo 20 de video-uri după ce mi-am rugat toţi partenerii să spună ceva despre canalul meu. Mai sunt de venit vreo 40 de înregistrări. Din ele, voi face ceva de genul unui anunţ scurt, un mix prin care să promoFoto 3vez atât canalul meu, cât şi pe cei cu care lucrez. Am, de exe­mplu, un grup de tineri din Finlanda cu care lucrez.” Nu regretă o clipă că a ales Anglia şi o facultate în străinătate: „Calculatoarele sunt în campus peste tot şi Internet, la fel. Facultatea îţi pune la dispoziţie toată aparatura pe care o are pentru proiecte şi este bibliotecă non stop. Cred că sistemul lor de învăţământ este mai eficient decât al nostru pentru că ei pun mult mai mult accent pe practică decât pe teorie, iar studenţii vin acolo, din toată lumea. În clasa mea chiar sunt puţini englezi, colegii mei sunt toţi foarte deschişi, prietenoşi, sunt super!” Ce părere are despre Brexit? Ridică din umeri: „Deo­camdată, nu e nicio schimbare, dar ni se tot spune ce va fi în viitor, în anii ce urmează. Nici nu ştiu mare lucru!”
Când ţi se împlinesc toate visele
Ajuns acasă în vacanţa de Paşti, şi-a definitivat proiectul pentru care ur­mează să primească notă la întoarcerea la şcoală: Foto 2un clip de promovare turistică a oraşului Coventry. A lucrat alături de un coleg care studiază social media. Apoi a savurat clipele petrecute cu familia. Horaţiu mai are doi fraţi: unul mai mare, care a terminat facultatea la Timişoara, şi unul de doar şase anişori, un puşti de care îi este tare drag lui Horaţiu. Mama lor e tare mândră, dar dorul de cel care studiază atât de departe îi înceţoşează mereu ochii: „Despărţirea a fost tare grea, groaznică. M-am tot gândit că este pentru binele lui şi vrea copilul să-şi realizeze visul. A fost pe propriile lui puteri de la 18 ani. Şi în ţară este greu să-ţi ţii copilul la facultate, dar dincolo… Nici nu pot să mă gândesc. Bucuriile pe care ni le-a adus şi le aduce el sunt foarte mari!”, spune Monica Hărău. La 21 de ani, Horaţiu este deja stăpân pe destinul lui. Ştia încă înainte de absolvirea liceului că va studia în Anglia. Iar acum ştie cu precizie ce vrea să facă în continuare: „Este loc şi de studiu, tot timpul este – asta mi-am dorit: să plec, să studiez serios. Asta mi-am dorit asta fac! Cu banii mă descurc bine, normal! Habar n-am unde am să fiu peste câţiva ani, m-aş duce şi în America, nu contează. Ştiu că vreau să-mi deschid casa mea de discuri, să trec din on-line, în viaţa reală. Vreau să am studiourile mele şi festivalul meu.
E planul meu pe următorii cinci ani. Sincer, mi s-au cam împlinit toate visurile până acum!”

About Laura Oană