De ce primesc mamele somaţii de restituire a unei părţi din indemnizaţia pentru creşterea copilului?

Articolul a fost vizualizat de 1,023 ori

 

mame poza

Începând cu luna aprilie a acestui an, mai multe mame care beneficiază de concediul legal şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului pâ­nă la împlinirea vârstei de 2 ani au primit somaţii de plată pentru res­ti­tuirea unei părţi din indemnizaţia primită, motivat de modificarea nor­melor fiscale referitoare la persoanele care înregistrează venituri din ac­tivităţi din drepturi de autor sau ca persoane fizice autorizate, respectiv modificări ale bazei de calcul pentru stabilirea cuantumului indemnizaţiei. Din unele aprecieri, numărul ma­melor afectate de modificările fiscale şi care vor trebui să restituie sume consistente se ridică la peste 50 de mii.
Pare că pentru PSD-ALDE nu are nicio importanță faptul că art. 49 din Constituţie conturează un drept fundamental cetăţenesc, respectiv dreptul copiilor şi al tinerilor la pro­tecţie şi asistenţă. Nu contează, de asemenea, nici faptul că mamele, beneficiare ale indemnizaţiilor, nu au decis ele însele asupra cuantumului indemnizaţiei şi nu şi-au dispus sin­gure plata în conturile individuale, ci autorităţile statului român sunt cele care au calculat nivelul indemnizaţiei şi au efectuat plăţile, potrivit legis­la­ţiei în vigoare, la momentul res­pec­tiv.
Faţă de această situaţie gravă, luând în considerare și faptul că in­demnizaţia şi concediul pentru creş­te­rea copilului reprezintă singura măsură de politică pronatalitate a statului român, în condiţiile în care mamele beneficiare nu au nicio vină pentru dimensionarea nivelului in­demnizaţiei, suntem interesaţi în baza cărui principiu de drept, marca PSD, se îndreaptă Ministerul aşa-zisei justiţii sociale cu somaţii de plată către acestea?

mame
De asemenea, dacă tot clamează justiţia socială, consider că PSD tre­buie să intervină urgent pentru a înlătura discriminările la care sunt supuse mamele beneficiare, în func­ţie de sursa de venit – venituri din salarii, venituri din activităţi inde­pendente. Regret frecvenţa cu care trebuie să reamintim Guvernului că un stat de drept pretinde poziţio­na­rea fiecărui act administrativ între limitele constituţionale ale egalităţii de drepturi în faţa legii!


    Eleonora-Carmen HĂRĂU
    Senator PNL
    29 mai 2017

About Administrator