Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,234 ori

Rabla 2012

Programul a fost lansat luni, cu înscrierea şi validarea colectorilor şi producătorilor. Proprietarii – persoane fizice se pot adresa firmelor colectoare pentru casarea autoturismelor vechi începând din data de 3 aprilie şi până în 19 noiembrie 2012. Pentru acest an, Administraţia Fondului pentru Mediu a prevăzut un buget de 114 milioane lei, care permite scoaterea din uz a 30.000 de autoturisme mai vechi de 10 ani.

Leul, la pământ

Săptămână neagră pentru moneda naţională. Vineri, BNR a anunţat cel mai prost curs din istorie – 4 lei şi aproape 38 de bani pentru un euro. Maximul anterior a fost atins în vara anului 2010, când BNR anunţa un curs de 4 lei şi 36 de bani.

Fonduri europene

România trebuie să demonstreze până la sfârşitul acestui an că poate utiliza o mare parte a fondurilor europene, pentru a putea beneficia de acelaşi nivel de finanţare şi în perioada 2014-2020. În aceste condiţii, trebuie să atragă fonduri europene de circa 30 milioane euro săptămânal, a afirmat comisarul UE pentru Politică Regională, Johannes Hahn.

România amendează Ford

Ford Motor Company va fi amendată cu 14 milioane de euro de către statul român, pentru că nu a respectat contractul de privatizare semnat în septembrie 2007 la Salonul Auto de la Frankfurt. Astfel, americanii au asamblat anul trecut aproape 7.600 de utilitare Transit Connect. Grupul american a preluat în 2007, de la stat, compania Automobile Craiova, iar conform contractului de privatizare avea obligaţia să realizeze, până la 19 martie 2012, investiţii tehnologice şi de mediu de 675 milioane euro şi un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unităţi.

Duster, peste Logan

Pentru prima dată în era “Renault” a Dacia, modelul Logan nu s-a mai clasat în februarie pe prima poziţie în clasamentul celor mai bine vândute automobile de pe piaţa locală, fiind depăşit de SUV-ul Duster cu mai bine de 130 de unităţi, conform statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). Preţul mediu al unui Duster este de aproximativ 15.000 de euro pe piaţa locală, în timp ce modelul Logan se comercializează cu circa 7.500 de euro.

About Adrian Sălăgean