Aproape un sfert din autostrada Deva-Orăştie e gata

Articolul a fost vizualizat de 1,557 ori

Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADR), în ciuda iernii aspre din luna februarie şi începutul lunii martie, lucrările pe tronsonul de autostradă Deva-Orăştie au avansat cu 6 % în ultimele trei luni, astfel încât, din întreaga lucrare, este terminat la această oră cu ceva mai puţin de un sfert, adică 21 sută.

Potrivit proiectului, în luna august a acestui an, prima secţiune a autostrăzii, între Orăştie şi Simeria, circa 18 kilometri, urmează să fie finalizată, în timp ce cealaltă porţiune, SImeria – Deva, lungă de 15 kilometri, are ca termen de finalizare luna februarie 2013. În prezent, pe şantierul autostrăzii se fac lucrări pregătitoare, se lucrează la terasamente, la podeţele tubulare din beton şi metal, precum şi la cele 19 structuri care sunt cuprinse de-a lungul tronsonului de autostradă. După cum se ştie, autostrada este construită de companiile asociate Strabag AG-SC Strabag SRL-SC Straco Grup. Valoarea contractului este de 220,6 milioane de euro (TVA inclus), din care contribuţia Comisiei Europene este de 133,6 milioane de euro.

Deva-Lugoj vine din urmă

Pe o lungime totală de aproape 100 de kilometri, tronsonul de autostradă Deva-Lugoj are ca termen de finalizare luna februarie 2013, pentru o porţiune de 27 de kilometri şi anul 2015 pentru un al doilea tronson de 72 de kilometri. Din datele existente la această oră se ştie că, în luna noiembrie, Comisia Europeană a aprobat finanţarea pentru construcţia secţiunii Lugoj-Dumbrava. Contribuţia europeană este de 177,4 milioane de euro pentru perioada 2011-2013. Proiectul prevede proiectarea, supervizarea şi construcţia unui tronson între oraşul Lugoj şi comuna Dumbrava, în lungime de 27,47 km.

Proiectul mai prevede construcţia a 11,43 km drumuri de legătură, a cinci poduri, a unui viaduct, a 17 pasaje, a patru noduri rutiere, a unui centru de întreţinere şi a unei zone de parcare şi servicii. În ceea ce priveşte primul lot al autostrăzii Lugoj – Deva, ce ar trebui finalizat în aprilie 2013, până la această oră au fost realizate activităţile de proiectare şi deminare, iar acum se realizează lucrările necesare pentru descărcarea arheologică şi lucrările pregătitoare.

Sibiu-Orăştie va fi gata la finele lui 2013

Tronsonul de autostradă , lung de 82 de kilometri, este în execuţie, în prezent lucrându-se la varianta de ocolire a Sebeşului. Lucrările sunt derulate de a Asocierea Straco Grup SRL – Studio Corona SRL Civil Engineering, iar valoarea investiţiei se ridică la 377 de milioane de lei.

Tags:

About Adrian Sălăgean