BNR construieşte un “salvamar” bancar: banca-punte

Articolul a fost vizualizat de 2,212 ori

Sunt depozitele noastre bancare în siguranţă? Are vreo justificare teama ca banca cu care lucrăm să intre în faliment? Autorităţile române ne garantează că nu există niciun pericol în acest moment. Dar asta nu înseamnă că el nu poate să apară pe neaşteptate în viitor. FMI avertizează că România este deosebit de vulnerabilă la incertitudinile din ce în ce mai mari din sectorul bancar din alte părţi ale Europei, întrucât are un sector bancar controlat de bănci străine în proporţie de 80 la sută. Ca să preîntâmpine aceste lovituri, România, prin Banca Naţională, înfiinţează o instituţie bancară nouă pe piaţa locală, aşa-numita “bancă-punte” (“bridge bank”, în engleză).

Ce este o bancă-punte?

Potrivit definiţiei, o bancă-punte este o instituţie financiară temporară, care oferă servicii complete, fiind autorizată şi supravegheată de BNR să preia rapid în administrare băncile comerciale care intră în dificultate.

Ce aduce nou o bancă-punte?

Practic, viteza de reacţie. Până acum, BNR trebuia să aştepte săptămâni sau, în unele cazuri, chiar luni, până erau parcuse procedurile impuse de legislaţia aferentă falimentului. În contextul de acum, timpul este limitat. Implementând instituţia băncii-punte, aceasta va fi abilitată să preia rapid, într-un week-end, depozitele şi creditele unei bănci care nu se mai descurcă pe piaţă. Banca-punte va asigura continuitatea activităţii fără nicio întrerupere a programului normal de funcţionare.

Cu ce bani se finanţează activitatea acestei bănci?

Fondul de Garantare a Depozitelor ar urma să constituie banca-punte. Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, entitatea care trebuie să despăgubească deponenţii unei bănci care a intrat în faliment până la suma maximă de 100.000 de euro/deponent, a fost înfiinţat în 1996. De-a lungul timpului, a despăgubit deponenţi ai unor bănci precum Bankcoop, Banca Internaţională a Religiilor, Banca Turco-Română sau Banca Columna. Banca Centrală va definitiva în cursul acestei luni normele de funcţionare ale “băncii-punte”.

Tags:

About Adrian Sălăgean