Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,371 ori

“Doi bărbaţi din Deva au fost arestaţi, după ce au tâlhărit, prin violenţă un bărbat”, ne informează Diana Mitrache, pe site-ul CityNews. Lipseşte o virgulă între “violenţă” şi “un”, da’ dacă asta ar fi singura greşeală găsită săptămâna asta în presa locală, ar rămâne goală pagina 13! 

Dacă nu se entuziasmează Ramona Ştefan atunci când scrie titlul vreunei ştiri, îi ţin locul cald cei de la CityNews. Marţi, ei au anunţat, bucuroşi nevoie mare, că “noul antrenor al Braşovului” [oraşele sau judeţele au (nevoie de) antrenori?] este Ionuţ Badea.

Tot de la CityNews, un titlu: “EVENIMENT – AFLĂ Care sunt tendinţele în design interior, la Prima Ştire”. De ce este recomandarea de a urmări o emisiune un eveniment? Unde-i întâmplarea importantă ori faptul de mare însemnătate? E o emisiune TV, zău, emisiunile se difuzează de câteva zeci de ani la televizor, nu e niciun eveniment când se difuzează o nouă emisiune.

Atenţia pentru detalii nu este o caracteristică a presei locale. Iată, spre exemplu, un început de articol pur şi simplu trântit pe site-ul CityNews: “Un fotbalist sud-coreean, suspendat pe viaţă pentru implicare într-un caz de meciuri trucate, s-a sincus, după ce s-ar fi aruncat de pe o clădire, conform poliţiei locale”. Putea el să se “sincudă” ÎNAINTE de a se arunca de pe clădire? Faptul că s-a aruncat de pe clădire este actul de sinucidere, nu s-a sinucis şi apoi s-a aruncat de pe clădire, nici nu s-a aruncat de pe clădire şi apoi s-a sinucis. Ştiu că-i greu, dragii mei jurnalişti grăbiţi, dar încercaţi să gândiţi înainte de a scrie. O să vedeţi că, în timp, durerile de cap se vor ameliora.

“Google, amendat cu 25.000 $ în legătură cu StreetView”, zice CityNews. E greu să citeşti toată ştirea (pe care ai tradus-o parţial) şi e şi mai greu să ai propria opinie despre ce s-a întâmplat, aşa că mai bine pui un titlu precum “amendat în legătură cu StreetView” şi gata, ai făcut ştirea.

Patraulea, personajul jucat de Jean Constantin în celebrul film “B.D. în acţiune”, scrie mai nou pentru site-ul CityNews. Iată de ce cred asta: “MUREŞ: De la 1 aprilie nu mai avem unde să depozitam gunoiul”. Păi dacă punem diacritice, să le punem peste tot, zic!

Cristi Jacodi, de la CityNews, a încercat să facă un joc de cuvinte, dar nu i-a prea reuşit. Titlul despre care vorbesc este “Mai cu Moţ decât Pan(durii)?”, iar eu zic că, dacă a vrut să-i numească duri pe Panduri, era mai potrivit să pună prima parte a numelui între paranteze, adică aşa: “(Pan)durii”.

Cam multe referiri la cadavre şi înviere, în apropierea sărbătorii care tocmai a trecut. De exemplu, într-un articol despre fotbal: “Învie Craiova? Neţoiu şi Mititelu se bat pe cadavrul Ştiinţei”. Plus că titlul ăsta este destul de greţos, ca să mă exprim elegant… Din CityNews l-am cules, dacă mai exista vreo urmă de îndoială; asta este, cine nu munceşte nu greşeşte, iar pe site-ul CityNews a fost activitate intensă în zilele în care ceilalţi ziarişti s-au odihnit şi au balotat “cele cuvenite”.

Vă mai amintiţi de ziarul Accent Media? De mult n-am mai pus mâna pe un exemplar, dar iată că oamenii au realizat că suntem în anul 2012 şi s-or fi gândit că e cazul să-şi mai actualizeze din când în când şi site-ul, aşa că au început să “bage marfă”. Foarte bine, mai diversificăm şi noi “meniul”. Dacă săptămâna trecută ziceam că m-am săturat de titluri cu virgulă în loc de predicat, săptămâna asta mi-am dat seama că un titlu stupid, dar cu virgulă, este de preferat unuia fără virgulă. În titlul “Ziua internaţională a romilor sărbătorită la Geoagiu” ar fi mers o virgulă ca un pahar de apă rece într-o zi caniculară. Dar n-a fost să fie.

Diana Mitrache a scris, în Servus Hunedoara, că “Drumul Crucii pleacă azi de la Lupeni”. Dacă spui despre un drum că “pleacă”, pe mine mă duce gândul la alunecări de teren şi drumuri surpate, nicidecum la o procesiune religioasă. Dar ăsta sunt eu… mă gândesc numai la dezastre şi nenorociri.

Din CityNews: “«Bătaie de joc ce face acest om (primarul Ovidiu Creţu n.r) în oraşul acesta. Aceşti bani pe care i-a investit în ouăle astea puteau fi folosiţi în scopuri caritabile, la copiii din casele de copii, la Căminul de bătrâni. Ce face omul ăsta e inadmisibil. Omul ăsta ar trebui judecat pe Pietonal de toţi bistriţenii!”, spune un trecător revoltat»”. Acest redactor de la această publicaţie nu s-a gândit să editeze puţin textul acesta şi să-l facă mai uşor de citit şi de înţeles? Nu de alta, dar mă doare acest cap de când am citit acest articol care nicio măcar nu se referă la acest judeţ în care locuim, ci la Bistriţa Năsăud!

De Paşte, zice Iulian Stroia, în Servus Hunedoara, “hunedorenii preferă mănăstirile din România şi excursiile în străinătate”. Dacă ar fi preferat mănăstirile din străinătate şi excursiile în România ar fi fost vreo diferenţă?

Articolul continuă: “Agenţiile de turism din judeţ, asaltate de cereri”. Cum altfel puteau fi agenţiile de turism dacă nu “asaltate”? Sunt sigur că hunedorenii “au dat năvală” în agenţiile de turism şi “s-au îngrămădit” la ofertele speciale. Clişeul e la putere!

“Le-a furat rucsacul cu 2.000 de euro în el”, ne “informează” Cristina Ghenea, în Mesagerul Hunedorean. Nu aflăm cine a furat rucsacul cui, doar pentru asta sunt gândite titlurile “scurte”, ca să te determine să citeşti toată ştirea. Ei bine, aflaţi că eu n-am citit-o şi o să refuz să mai citesc ştiri care nu-mi spun nimic încă din titlu.

“Peste 100 de kg de muniţe a fost detonată la Cluj”, ne informează Mihaela Ursan, de la CityNews. Eu aş fi zis “peste 100 de kilograme de muniţie au fost detonate” sau “o cantitate de 100 de kilograme de muniţie a fost detonată”, nu cum a zis ziarista din Cluj care ne scrie nouă, hunedorenilor, despre ce s-a mai întâmplat la Cluj. Şi dacă n-ar fi scris de două ori “peste 100 de kg de muniţie (cu varianta «muniţe») a fost detonată”, aş fi considerat-o o greşeală micuţă, nu una făcută din neştiinţă.

Acestea fiind spuse, vă urez o săptămână însorită, fără prea multă ploaie şi cu articole din presa locală scrise cât mai corect. Bine, am exagerat cu ultima chestie, dar măcar să nu mai plouă atât de mult!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'