Oficial, suntem din nou în recesiune

Articolul a fost vizualizat de 1,475 ori

Economia s-a contractat uşor în trimestrul I din acest an, cu 0,1% în termeni reali, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce arată intrarea în recesiune tehnică, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele macroeconomice nu sunt, totuşi, atât de negre precum par la prima vedere. “Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2011, produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 0,3% pe seria brută şi cu 0,8% pe seria ajustată sezonier”, arată comunicatul INS. Majoritatea analiştilor anticipau o contracţie economică modestă în primul trimestru, de până la 0,5% (56%), în timp ce 24% dintre respondenţi cred că scăderea PIB ar putea fi cuprinsă între -1% şi -0,5%.

În schimb, 12% dintre analişti sunt mai pesimişti şi pariază pe o scădere economică în T1, comparativ cu T4, cuprinsă între -2% şi -1%. Doar 8% văd o creştere economică, limitată la 1%.
Este de remarcat că estimările de creştere economică pentru acest an au cunoscut un adevărat picaj, de la o cifră de creştere a PIB de 4%, vehiculată la începutul lui 2011, până la un avans economic modest, de puţin peste 1%.

Comisia Europeană (CE) se aşteaptă la o creştere economică a României de 1,4% în acest an, potivit prognozei economice de primăvară a UE, mai redusă faţă de estimarea din februarie de 1,6% sau de cea de 2,1% din toamna anului trecut. De asemenea, o ieşire a Greciei din zona euro poate să pună o presiune puternică pe ritmul de creştere al economiei româneşti şi să fie ameninţată chiar şi această cifră modestă de 1%.

Tags:

About Adrian Sălăgean