Sectorul de stat produce mai mulţi şomeri

Articolul a fost vizualizat de 1,598 ori

În ultima perioadă, numărul şomerilor din sistemul public a ajus să îl întreacă pe cel din sectorul privat. Specialiştii în domeniul asigurărilor de şomaj şi al relaţiilor de muncă spun că acest lucru survine ca urmare a disponibilizărilor colective masive din sectorul de stat, dar şi în urma reducerii fenomenului muncii la negru.  

Compania Naţională a Huilei Petroşani este unitatea care a “furnizat” cei mai mulţi şomeri proveniţi din sectorul de stat în ultima vreme

Statisticile naţionale arată că Hunedoara se regăseşte în topul judeţelor cu mai mulţi şomeri în sistemul public, decât în sectorul privat, alături de judeţele cu oraşe mari, cum ar fi Timiş, Arad, Cluj, Constanţa, dar şi alături de Capitală. Una dintre cele mai mari diferenţe la nivel naţional a fost de unu la trei: astfel, la aproape 25 la sută şomeri rezultaţi din mediul privat, numărul şomerilor de la stat era de trei ori mai mare.

În judeţul Hunedoara, nivelul a ajuns până la 40 la sută dintre hunedorenii care şi-au pierdut locurile de muncă din sectorul privat şi 60 la sută care au fost puşi pe liber din instituţiile statului. Ponderea şomerilor din sistemul public a depăşit-o pe cea a şomerilor din mediul privat începând din vara anului 2011. Specialiştii spun că acest lucru s-a întâmplat ca urmare a faptului că sectorul privat a fost primul afectat de criză, intrarea în recesiune fiind simţită abia câteva luni mai târziu de sectorul bugetar.

Astfel, pentru a se menţine pe linia de plutire şi a nu-şi lichida afacerile, cei mai mulţi hunedoreni au apelat, imediat ce vânzările sau încasările le-au scăzut, la reducerea numărului de personal, sau chiar la închiderea unor puncte de lucru. Cei care aveau datorii la stat au continuat, însă, să plătească, de teama sechestrului, chiar dacă veniturile le-au fost diminuate. Tocmai de aceea, sectorul bugetar nu a resimţit criza atât de acut, în prima fază.

Peste 10.000 de şomeri cu acte

Pe de altă parte, au fost şi companii private care, graţie contractelor externe, au continuat să funcţioneze cu acelaşi personal şi au plătit aceleaşi sume de bani, reprezentând contribuţiile la stat. Abia când bugetele au început să se clatine serios, la multe luni după debutul crizei, reprezentanţii companiilor de stat au început să facă reduceri de personal. Alte companii au disponibilizat o parte dintre salariaţi după ce acordurile financiare internaţionale le-au impus închiderea punctelor de lucru nerentabile. Numai Compania Naţională a Huilei Petroşani a disponibilizat, pe parcursul anului trecut, 900 de angajaţi. În consecinţă, anul acesta producţia va scădea, iar trei mine vor intra în închidere şi conservare. Numărul hunedorenilor daţi afară din instituţiile de stat ar putea să rămână mai mare decât cel al şomerilor din mediul privat, având în vedere că CNH va continua disponibilizările.

Peste 3.300 de mineri îşi vor pierde locurile de muncă în următorii şase ani, odată cu închiderea exploatărilor miniere considerate necompetitive, şi anume cele de la Petrila, Uricani şi Paroşeni. Inspectorii din domeniul relaţiilor de muncă spun că o altă cauză pentru apariţia acestei diferenţe este introducerea, cu începere de la 1 mai 2011, a noului Cod al Muncii, care introduce sancţiuni aspre pentru cei care folosesc munca la negru, sancţiuni care pot ajunge chiar şi până la pedeapsa cu închisoarea.

Unii dintre şomeri se angajau fără contract de muncă şi continuau să beneficieze şi de indemnizaţia de şomaj, dar, după introducerea noului Cod al Muncii, multe firme care foloseau munca la negru şi-au trecut în legalitate salariaţii. În acest moment, în judeţul Hunedoara, sunt 10.400 de şomeri înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara. Rata şomajului în judeţul nostru, după numărul de şomeri aflaţi în baza de date a AJOFM Hunedoara, este de 5,3 la sută.

Tags:

About Ada Beraru