FC Hunedoara: Promovare amânată

Articolul a fost vizualizat de 1,763 ori

Aşa cum scriam în ultimul timp că speranţa moare ultima, iată că visul hunedorenilor de a promova în liga secundă s-a spulberat şi matematic, cu o rundă înainte de gongul final. Este absolut frustrant ca, după un retur aproape perfect, cu 12 victorii şi doar trei meciuri egale, să te afli în spatele liderului, ACS Recaş, echipă care, chiar dacă a suferit două eşecuri în partea secundă a campionatului (din care unul chiar în faţa celor de la FC Hunedoara), nu a cedat niciun moment locul întâi. Ceea ce arată încă odată că, atunci când îţi fixezi un obiectiv, îţi iei toate măsurile ca el să devină realizabil. Şi ca unul care pot spune că se pricepe oarecum la fenomenul fotbalistic, şi mai ales la modul în care el se derulează în ţara noastră, pot afirma că bănăţenii au păstrat „distanţa”, atât prin evoluţiile din teren, dar de multe ori şi datorită „abilităţii” din afara gazonului. Lucru pe care, finanţatorii echipei de pe Cerna l-au înţeles mai greu, mai ales că erau la primul contact cu acest fenomen.

Fotbal FC Hunedoara

Este greu de digerat pentru fanii echipei să-i vadă promovaţi pe bănăţenii din această mică localitate, cunoscută prin calitatea vinului şi nu prin fotbal, în timp ce Hunedoara, care în anii ‘80 făcea istorie prin „brandul” Corvinul, este nevoită să o ia din nou de la capăt. Şi când te gândeşti ce bază sportivă au cei din Recaş, comparativ cu cea de la Hunedoara, Petroşani sau Reşiţa… Vreau să cred că această frumosă echipă care s-a format în acest retur, nu va fi abandonată de actualul finanţator, Silvan Toma. Ar fi păcat, pentru că o formaţie se clădeşte cu multă multă trudă şi sudoare, dar mai ales cu investiţii serioase. Iar un abandon în acest moment, ar fi similar cu revenirea la debutul campionatului de anul trecut, când a fost încropită o echipă în pripă, cu doar două săptămâni înainte de debutul oficial. Iar rezultatul s-a văzut, pentru că promovarea s-a pierdut în acel început de sezon.

Echipă modificată

I-am urmărit pe elevii lui Remus Steop în toate meciurile pe care le-au disputat în acest retur, inclusiv în deplasarea din „Valea Domanului”, unde au întâlnit un adversar aflat deja în vacanţă, Şcolar Reşiţa. În schimb, hunedorenii mai sperau încă într-o minune, care să se reflecte în două victorii consecutive, coroborate cu două meciuri fără victorie a celor din Recaş. Din păcate, finalul celor 90 de minute de pe stadionul „Mircea Chivu” ne-a arătat o echipă resemnată, „stoarsă” mai ales psihic de acest retur, în care a jucat mereu sub presiunea rezultatului.

Tehnicianul Remus Steop a fost nevoit să trimită în teren o echipă fără patru dintre titularii cu care ne obişnuiserăm. Cea mai mare problemă a fost în axul central al apărării, acolo unde nu a putut evolua „căpitanul” Bier (suspendat pentru cartonaşe), dar şi golgeterul defensivei, Muşuroia (indisponibil în continuare, autor a cinci goluri în acest retur). Astfel că perechea de fundaşi centrali a fost formată din un obişnuit al acestui post, Cuciula, care a făcut pereche cu Vodiţă, obişnuit cu postul de fundaş lateral. A lipsit, de asemenea, un mijlocaş de creaţie, în persoana lui Samuel Jitaru, care în ziua partidei de la Reşiţa a fost nevoit să-şi conducă tatăl pe ultimul drum. De altfel, cei 20 de suporteri din „Peluza Nord”, care au fost alături de favoriţi şi în această ultimă deplasare, au ţinut să-şi manifeste ataşamentul faţă de jucătorul hunedorean, afişând un banner pe care era scris: „Sami, fii tare”.

Un egal echitabil

Meciul a debutat cu oaspeţii în atac, şutul expediat de Todea de la 27 de metri fiind reţinut cu mare greutate de portarul Giurcan (min. 3). Hunedorenii au avut posesie, dar fără să mai ameninţe poarta adversă. Reşiţenii au avut o primă încercare ofensivă abia în minutul 27, când Costescu a trimis de la circa 25 de metri pe lângă. Elevii lui Steop puteau intra la vestiare în avantaj, dacă Ionuţ Radu ar fi intrat în careu după ce a preluat perfect, însă el a preferat să şuteze de la marginea careului mare, peste transversală. După o primă repriză anostă, partea secundă avea să fie mult mai animată, cu un final care a aparţinut aproape în totalitate cărăşenilor.

În minutul 48, „negru-albaştrii” au cerut penalty la o fază în care Oncică a atins balonul cu mâna, dar experimentatul arbitru Sebastian Colţescu, aflat în apropierea fazei, nu a acordat nimic şi cred că a procedat corect, susţinând că nu a existat elementul intenţionat. Hunedorenii au mai avut o bună oportunitate în minutul 55, atunci când Paul Păcurar a pătruns în viteză pe partea dreaptă, dar în locul unei pase spre B. Steop, aflat în poziţie centrală, a preferat un şut în „cros”, care a ocolit cadrul porţii. Antrenorul reşiţenilor, Leontin Doană, l-a introdus în teren pe Biţiş (cel care acum câteva sezoane evolua pentru Mureşul Deva şi apoi la FCM Tg. Mureş) şi jocul s-a schimbat, gazdele trecând la timonă. Ei vor domina ultimele 20 de minute, pe alocuri chiar categoric, dovadă cele 10 cornere de care au beneficiat în acest interval de timp.

În minutul 70, Breseny a trimis din „drop”, de la 25 de metri pe lângă, pentru ca, după alte două minute, gazdele să fie aproape de gol. Biţiş a executat o lovitură de colţ de pe dreapta şi, nemarcat, de la 10 metri, Costescu a reluat cu capul puţin pe lângă. Şi după ce Todea şi-a încercat şi el şansa de la 23 de metri, balonul poposind în braţele lui Ilie (min. 73), faza din minutul 70 s-a repetat la „indigo” în minutul 75: corner de pe aceeaşi parte, Biţiş, reluare cu capul de la 9 metri a aceluiaşi Costescu, Ilie respinge în faţă şi tot el reţine apoi. Reşiţenii presează în continuare şi din nou Costescu îl remarcă pe Ilie în minutul 84, care a scos în corner şutul acestuia de la 22 de metri.

Meciul s-a încheiat cu FC Hunedoara în atac, dar lovitura liberă, trimisă de Boroştean de la 19 metri, a trecut din nefericire peste transversală (min. 88). Şi cum, a doua zi, Recaşul zdrobea cu 7-0 echipa secundă a celor de la FC Timişoara, ecuaţia promovării era deja rezolvată cu o etapă înainte de final. Hunedorenii îşi păstrează invincibilitatea de 16 meciuri, acesta fiind primul lor joc din acest interval în care nu au reuşit să înscrie.

About Ion Bădin