Unul din 10 hunedoreni are ajutor de handicap

Articolul a fost vizualizat de 2,526 ori

Peste 250 de hunedoreni şi-au pierdut pensiile de invaliditate şi indemnizaţiile de handicap, în urma reevaluării dosarelor. Din totalul celor 20.000 de hunedoreni care primeau pensie de invaliditate, au mai rămas doar 17.500. La această cifră se adaugă alte aproape 18.100 de persoane care beneficiază de indemnizaţie de handicap. 

Directorul Casei de Pensii a Judeţului Hunedoara (CJP), Ionel Ciobanu, spune că mai puţin de 740 de cazuri din totalul celor aproximativ 17.500 sunt situaţii grave, încadrate la gradul I de invaliditate. Alţi 7.400 de hunedoreni figurează în statistici ca fiind încadraţi la gradul II, însă cei mai mulţi rămân cei cu probleme mai puţin grave. “Trebuie făcută diferenţa între invaliditate şi handicap, în condiţiile în care invaliditatea este dobândită, iar handicapul este o dizabilitate cu care te naşti. În urma verificării tuturor dosarelor în cazul a 120 dintre acestea, s-a decis depensionarea hunedorenilor care nu se mai încadrau în grad de handicap, dar prin atingerea limitei de vârstă sau din diferite alte cauze numărul beneficiarilor pensiilor de invaliditate a scăzut de la aproape 20.000 la 17.500”, susţine directorul CJP Hunedoara.

În jur de 20.000 de hunedoreni au fost verificaţi anul trecut pentru ca medicii să stabilească dacă sunt îndreptăţiţi să primească în continuare pensie de invaliditate sau un aviz în acest sens. Potrivit reprezentanţilor Casei de Pensii Hunedoara, activitatea de expertiză medicală şi recuperare se desfăşoară în patru cabinete din teritoriu: la Deva, Hunedoara, Petroşani şi Brad. Potrivit lui Ionel Ciobanu, anual câteva zeci de hunedoreni nemulţumiţi contestă deciziile Comisiei de expertiză care stabileşte gradele de invaliditate. În cazul acestora, dosarele sunt trimise, mai întâi, la Timişoara, iar – dacă contestaţia nu se rezolvă la nivel regional – aceasta este trimisă pentru expertiză la Bucureşti. Totuşi, în urma verificării generale a dosarelor, niciun hunedorean nu s-a încumetat să conteste decizia Comisiei de expertiză. Potrivit lui Ciobanu, deşi nu există o statistică exactă, intrările şi ieşirile din sistemul pensiilor de invaliditate oscilează între 50 şi 100 de cazuri lunar. Valoarea acestor pensii variază în funcţie de vârsta beneficiarului şi de anii lucraţi până în momentul pensionării.

Peste 18.000 de hunedorenicu handicap

O altă comisie, de această dată de încadrare în grad de handicap, funcţionează în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC). Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara, Ionela Lazăr, spune că, în acest moment, în judeţ sunt înregistrate aproape 18.100 de persoane cu handicap. Dintre aceştia, aproape 17.000 sunt adulţi, majoritatea (mai bine de 9.000) cu handicap accentuat, iar în jur de 6.300 cu handicap grav, restul fiind încadraţi la grad de handicap mediu.

În cazul copiilor, din nefericire, aproape o jumătate dintre beneficiari sunt micuţi care suferă din cauza unor dizabilităţi grave. Pentru reevaluarea dosarelor, potrivit şefei Direcţiei pentru Sănătate Publică, Dumitra Ştefan, Direcţia de Asistenţă Socială a “împrumutat” un medic de la DSP, timp de şase luni. În urma revizuirii generale a situaţiei beneficiarilor indemnizaţiilor, 135 de persoane au fost suspendate din plată, iar de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii mai, din totalul de cereri depuse la Direcţie (DGASPC) pentru obţinerea unei pensii de handicap, 150 au fost respinse. Ajutoarele date hunedorenilor care au nenorocul de a suferi din cauza unui handicap sunt cuprinse între 300 de lei (indemnizaţia, plus bugetul complementar) şi doar 33 de lei pe lună, în funcţie de gravitatea cazului.

Sumele destinate copiilor sunt şi mai mici, fiind cuprinse între 33 de lei pentru cazurile de gravitate medie şi 91 de lei pentru cazurile grave. Evaluarea şi înadrarea în grad de handicap se face prin două servicii care ţin de DGASPC Hunedoara: Serviciul de evaluare complexă a persoanelor adulte şi Serviciul de evaluare grad de handicap a copilului, ambele funcţionând în Deva. Conform Ionelei Lazăr, câteva zeci de hunedoreni au contestat deciziile comisiilor de evaluare, contestaţiile lor fiind trimise spre soluţionare la Bucureşti, Comisiei Superioare de Expertiză. Aceasta este singura abilitată să analizeze modul în care s-a făcut încadrarea şi să dispună modificarea acesteia sau păstrarea celei existente.

Tags: ,

About Ada Beraru