Atenţie la vipere!

Articolul a fost vizualizat de 6,894 ori

Canicula aduce în prim plan un nou pericol: autoriţăţile medicale hunedorene au emis marţi o atenţionare, însă, de această dată, Direcţia de Sănătate Publică atrage atenţia asupra agresivităţii viperelor. Aceşti serpi veninoşi trăiesc în mai mult zone din judeţ, iar muşcătura lor poate fi mortală, dacă nu se intervine la timp. 

Viperele sunt extrem de agresive în perioada iunie – august, mai ales în zilele caniculare

Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică avertizează turiştii şi localnicii asupra pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă în zonele montane ale judeţului Hunedoara: „Excursioniştii trebuie să cunoască pericolul pe care îl reprezintă viperele în această perioadă, modalităţile de prevenire a atacului acestora şi care sunt primele măsuri de ajutor care trebuie luate în caz de muşcătură”, scrie în comunicatul DSP Hunedoara.

Înscrisul punctează şi comportamentul obligatoriu de urmat în cazul întâlnirii cu o viperă, pentru a evita atacul: astfel, este recomandată folosirea unor bocanci de munte, chiar dacă temperatura este ridicată, şi verificarea vizuală a zonei din jur. Mai mult, ridicarea pietrelor mari este recomandată numai în cazul în care persoana s-a asigurat că nu există nimic sub ea. În cazul vegetaţiei înalte, trecătorul este sfătuit să lovească ierburile din faţă cu un băţ lung, pentru a speria reptilele şi a le determina să fugă din cale.

O persoană muşcată de viperă poate muri în cinci ore din cauza veninului care este, de fapt, o hemotoxină. Aceasta, împreună cu hemoglobina din sânge formează un compus stabil, lucru care determină sufocarea. “Totuşi, moartea cauzată de muşcătura unui şarpe veninos survine în cazuri rare, mai mult de jumătate din muşcăturile de viperă sunt “uscate”, fără inoculare de venin.

Efectele unei muşcături de şarpe veninos variază în funcţie de vârstă, condiţia fizică şi starea de sănătate a victimei. O muşcătură de şarpe poate să afecteze victima, dar şi pe membrii grupului, din punct de vedere psihic, împiedicând luarea măsurilor necesare”, specifică DSP. Muşcătura de şarpe veninos are mai multe simptome, printre care durerea acută, umflarea zonei afectate, apariţia stării de semiconştienţă, schimbarea culorii pielii în zona muşcăturii, senzaţie de greaţă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie, transpiraţie excesivă, dureri abdominale, sete, anxietate şi posibila pierdere a cunoştinţei. Muşcătura de viperă lasă pe piele două înţepături la distanţă de 3-4 milimetri.

Trei spitale fără ser antiviperin

Ultimul caz de persoană muşcată de viperă s-a înregistrat la începutul lunii iunie, când un tânăr a ajuns la spital după ce a fost atacat într-o zonă protejată, la Crăciuneşti, din comuna Băiţa. Zona Măgurile Băiţei este declarată sit Natura 2000. Aici se găsesc mai multe specii de reptile, dar singura veninoasă este vipera cu corn. Pacientul a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Deva, medicii i-au administrat ser antiviperin şi tânărul a rămas pe secţia ATI pentru supraveghere.

Specialiştii spun că, din luna iunie şi până în august, viperele îşi perpetuează specia şi sunt extrem de periculoase. Muşcăturile de viperă impun efectuarea de urgenţă a unui ser antiviperin, care se asigură de unităţile sanitare cu paturi din judeţ. „Am atenţionat toate spitalele din judeţ că ar trebui să aibă ser antiviperin, fără excepţie. Este o cerinţă mai ales în zonele turistice. Lista cu unităţile şi numărul de doze deţinute am transmis-o şi Serviciului de Ambulanţă, pentru ca echipajele să ştie unde să transporte persoana muşcată, în funcţie de zona unde apare cazul”, spune directorul executiv al DSP Hunedoara, dr. Dumitra Ştefan.

Potrivit datelor instituţiei, în afară de unităţile din Brad, Vulcan şi Orăştie, toate unităţile medicale din judeţ au doze de vaccin antiviperin. Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva are şapte doze, Spitalul Municipal Hunedoara deţine patru seruri, cel din Petroşani cinci, la Lupeni sunt patru bucăţi, iar la Haţeg trei.

Reptile extrem de periculoase

Şefii DSP informează că o muşcătură de la orice tip de şarpe veninos trebuie să fie întotdeauna considerată o urgenţă medicală. Mai mult, chiar şi muşcăturile de şerpi neveninoşi ar trebui tratate de medic, pentru a nu apărea reacţii alergice severe. Victima unei muşcături de viperă trebuie transportată la spital cât mai repede. Persoana respectivă ar trebui să se mişte cât mai puţin, pentru a evita răspândirea veninului în corp şi să aştepte sosirea personalului calificat, rana trebuie curăţată cu apă, săpun sau şerveţele antiseptice şi, pe muşcătură, trebuie apăsat puternic podul palmei. În judeţul Hunedoara, viperele se întâlnesc în mai multe zone protejate, precum Dealul Cetăţii Deva sau Măgurile Băiţei, dar răspândirea lor este destul de largă.

Viperele au o lungime pornind de la 20 de centimetri, iar corpul este lăţit, semnul „particular” fiind un desen în formă de „V” pe cap. În România, se întâlnesc trei specii de vipere, dintre care două trăiesc şi în judeţul Hunedoara: vipera obişnuită – berus – şi cea cu corn. Aceste reptile pot fi găsite atât în marginea pădurilor, în codri, pe păşuni alpine, stâncării, dar şi în zonele umede de lângă izvoare. Vipera este o specie diurnă care, după perioada de hibernare din lunile noiembrie – martie, caută din zori razele soarelui pentru a-şi ridica temperatura corpului, însă viperologii spun că vara, în perioade caniculare, reptila este activă şi în timpul nopţii. Aceşti şerpi preferă să fugă la cel mai mic semn: chiar dacă sunt surde şi mioape, simt excelent vibraţiile şi atacă doar pentru a se apăra.

Tags: ,

About Laura Oană