Criza politică anunţă scumpiri

Articolul a fost vizualizat de 1,383 ori

Criza politică provoacă circumstanţe agravante pentru economia românească. Factura de gaze ar putea creşte cu circa 10%, serviciile de telecomunicaţii ne vor scoate şi ele din buzunar mai mulţi bani, iar toate produsele importate sau care au în componenţă materii prime sau subansamble importate vor costa semnificativ mai mult, fie că e vorba de alimente, electronice, autovehicule, fie de îmbrăcăminte şi încălţăminte. Cei cu credite în valută sau care au chirii evaluate în valută vor fi şi ei printre victimele scumpirilor. 

De exemplu, la o rată de 300 de euro se achită acum 1.380 de lei (4,6 lei/euro). Dacă se vor adeveri previziunile analiştilor, rata va fi mai mare cu circa 20%, mai exact 1.650 de lei (la un curs de 5,5 lei/euro).

Inflaţia urcă

Iar tot acest val de majorări de preţuri va duce la o creştere rapidă a ratei inflaţiei. Unii experţi cred, însă, că luna august, în care de obicei îşi iau vacanţă şi politicienii, dar şi economia, va acţiona ca un amortizor pentru eventualele efecte negative pe care le-ar putea avea decizia CCR.

Şi asta pentru că, în general, acţiunile politice, lupta politică nu îi sperie pe investitori, care nu sunt persoane foarte sensibile şi sunt obişnuiţi cu situaţiile competiţionale şi conflictuale de pe pieţele pe care activează. Cu toate acestea, ultima revizuire a creşterii PIB a fost făcută, înainte de organizarea referendumului, de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de la 1,2% la 0,8%. Iar la un nivel de creştere mai mic de 1%, economia este în stagnare, ceea ce pune presiune pe bugetul de stat.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean