Ţările din Peninsula Scandinavă angajează ingineri şi asistenţi grădinari

Articolul a fost vizualizat de 2,772 ori

Hunedorenii care nu au plecat la munca de jos, în Italia sau Spania, şi au studii superioare în domeniul ingineriei au acum ocazia de a se angaja în una dintre ţările din Peninsula Scandinavă. Potrivit portalului EURES, oferta de toamnă include posturi în domeniile: inginerie mecanică, siderurgie, medicină veterinară, translatori şi asistenţi grădinari. 

Conform reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM), în Norvegia, situată în partea vestică a Peninsulei Scandinave, sunt disponibile câteva posturi de inginer mecanic. Fişa posturilor include rezolvarea problemelor tehnice, programare a maşinilor de debitat şi proiectare de echipamente pentru cuptoare de topire. Candidaţii trebuie să fie licenţiaţi în inginerie mecanică şi să poată utiliza cu uşurinţă Autocad sau Autodesk Inventor. Candidatul pentru un asemenea post trebuie să vorbească limba engleză fluent.

Norvegienii oferă un salariu de 40.000 – 53.000 de euro brut pe an, dar remuneraţia va fi mărită în momentul în care veţi reuşi să vorbiţi limba norvegiană. Data de începere a contractului este 1 octombrie, aşa că trebuie să vă grăbiţi să completaţi şi să trimiteţi CV-ul Europass în limba engleză la adresa de e-mail a serviciului EURES. Tot Norvegia oferă şi alte posturi de ingineri electricieni şi ingineri în mecanică, însă în sectorul petrolului şi gazelor naturale. Cine vrea aceste posturi, are nevoie de masterat, dar şi certificat de sudor şi cunoaşterea limbii engleze. Deşi cerinţele sunt destul de ridicate, salariul este pe măsură: într-o singură oră puteţi câştiga până la 56 de euro, astfel că într-un an veţi încasa în jur de 100.000 de euro.

Şi Germania anunţă posturi care pot fi ocupate de hunedoreni. Un inginer electric poate câştiga în Germania minim 2.600 de euro brut pe lună, până la 45.000 de euro pe an, dar se caută şi specialişti IT pentru crearea de software. Salariul începe de la 35.000 de euro pe an.

Translator NATO – 9.500 de euro

Tot în Norvegia, un centru NATO are nevoie de un translator. Cine vrea să ocupe acest post trebuie să cunoască foarte bine nu doar norvegiana, ci şi engleza şi franceza. Traducerile se vor face din şi în limbile amintite, dar salariul nu poate să nu vă mulţumească: la început veţi câştiga peste 70.000 de coroane brut pe lună (mai bine de 9.500 de euro). În Danemarca, continuă să fie disponibile zeci de posturi de “asistent de grădinar”.

Danezii caută tineri cu experienţă în agricultură, care să dorească să locuiască în Danemarca timp de doi ani şi să muncească în sere. În schimb, danezii sunt foarte restrictivi în ceea ce priveşte vârsta: pot candida pentru aceste posturi doar tineri absolvenţi de liceu care au între 18 şi 24 ani. Deţinerea unui carnet de conducere constituie un avantaj. De asemenea, tot în Danemarca sunt disponibile 35 de locuri de stagiari în ferme de cultivare a legumelor şi fructelor de pădure, în sere de legume şi în livezi. Candidaţii trebuie să aibă între 18 şi 34 ani şi trebuie să fie în an terminal de liceu agricol sau facultate de agricultură. Pentru aceste posturi pot aplica numai cei care au absolvit liceul agricol sau facultăţile menţionate în 2011 sau 2012. Venitul salarial va fi de 1.380 euro brut pe lună, după şase luni va creşte la 1.600 euro până la 1.850 euro pe lună.

Dacă aţi terminat o facultate de medicină veterinară, aţi putea să vă găsiţi un loc de muncă în regiunea Hordaland, din Norvegia. O companie caută medici capabili să practice chirurgia veterinară de înaltă calitate pentru animalele de companie, care să deţină diplomă de medic veterinar recunoscută de Autoritatea Norvegiană pentru Siguranţa Alimentară. Un veterinar hunedorean care pleacă în Scandinavia poate câştiga, astfel, peste 50.000 de euro pe an. Avantajul accesării serviciilor oferite de portalul EURES este dat de faptul că intermedierea iniţală este făcută de o agenţie a statului român (ANOFM), aşa că eventualele înşelăciuni sunt excluse.

În acest moment portalul afişează peste 1.250.000 de posturi vacante.

About Ada Beraru