Cei mai mari datornici la FMI

Articolul a fost vizualizat de 1,588 ori

Criza financiară a scos din nou în evidenţă rolul de creditor de ultimă instanţă al Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi foarte puţine economii din Europa au fost în situaţia de a nu avea nevoie de finanţarea “salvatoare” a FMI. 

Într-un top 10 european al gradului de îndatorare faţă de FMI, România se plasează pe locul şase. Ţara noastră a încheiat primul acord cu FMI, de tip stand-by, în valoare de 12,6 miliarde euro.

Totuşi, după ce situaţia macroeconomică s-a stabilizat, România nu a mai avut nevoie de ultima tranşă a împrumutului, ceea ce a ridicat valoarea totală a sumei accesate de la FMI la 11,6 miliarde euro. Pe lângă FMI, şi Comisia Europeană şi Banca Mondială au mai contribuit la pachetul financiar acordat economiei locale.

Având în vedere sumele accesate, fiecare român a împrumutat, în medie, 610 euro de la Fond, urmând ca împrumutul să fie restituit până în 2016. Totodată, România a mai încheiat, în martie 2011, un acord de tip preventiv, în valoare de peste 3,5 miliarde euro, dar nu a cerut nicio tranşă din acest pachet financiar.

Cel mai îndatoraţi europeni la FMI sunt islandezii. Fiecare islandez are o datorie la FMI de aproape 4.900 de euro. Pe locurile doi şi trei se plasează Irlanda şi Grecia, datoria per capita a locuitorilor acestor ţări fiind de 3.900, respectiv 2.000 de euro.

About Adrian Sălăgean