Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,362 ori

Ei vor pământ

Aproximativ 800.000 de hectare de teren agricol la nivel naţional sunt administrate de cetăţeni sau firme străine, potrivit şefului APIA Timiş, citat de agenţiile de presă. Suprafaţa reprezintă 6 la sută din suprafaţa agricolă a ţării. Potrivit sursei citate, preţul unui hectar de teren agricol în Timiş, se situează între 2.000 şi 5.000 de euro.

Reeşalonare

Datoriile fiscale ale contribuabililor care au de plătit peste 300 de milioane de lei la bugetul de stat vor fi eşalonate pe o perioadă de şapte ani, în această situaţie aflându-se Societatea Română de Televiziune (SRTV), CFR Marfă şi CFR SA, a anunţat, sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

Tarif orar

Costul orar al forţei de muncă ajustat în funcţie de numărul zilelor lucrătoare a crescut în trimestrul al doilea cu 6,65 procente faţă de primele trei luni ale anului şi cu 7,05 procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat, luni, Institutul Naţional de Statistică (INS). Majorarea componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă, faţă de ianuarie-martie, a fost de 6,62 la sută, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 6,77 la sută.

Stres

Angajaţii români sunt din ce în ce mai stresaţi, indică un studiu al furnizorului de spaţii de lucru Regus, potrivit căruia 63 la sută dintre respondenţii români afirmă că nivelul lor de stres a crescut în ultimul an, principala cauză fiind situaţia financiară personală. Principalele cauze ale stresului sunt situaţia financiară personală (73%), clienţii (55%) şi angajaţii/colegii (25%).

Donaţie

Guvernul şi-a dat, sâmbătă, acordul de principiu pentru majorarea capitalului subscris la Banca Europeană de Investiţii de către România în calitate de stat membru al Uniunii Europene cu suma totală de 52,395 milioane euro.

Pronostic

Analiştii BCR văd o creştere economică mai redusă în acest an pentru România, de 0,7 la sută, în special din cauza anului agricol slab, dar consideră că performanţa economiei locale este bună raportată la cea a zonei euro, unde se aşteaptă o scădere cu 0,2 la sută.

About Adrian Sălăgean