Hunedorenii aşteaptă redeschiderea Grădinii Zoo

Articolul a fost vizualizat de 2,260 ori

După aproape şase ani de încercări ale Consiliului Local de a obţine finanţare de la bugetul Ministerului Mediului pentru aducerea Grădinii Zoologice de la Hunedoara la standarde europene, proiectul nu este încă finalizat. Reprezentanţii primăriei spun că mai e nevoie de o serie de lucrări care să asigure securitatea vizitatorilor şi bunăstarea animalelor. 

Modernizarea grădinii zoologice din Hunedoara durează mult mai mult decât se anunţase iniţial

Proiectul de amenajare a Grădinii Zoologice a fost amânat în repetate rânduri, fostul primar al Hunedoarei, Ovidiu Hada, anunţând anul trecut că Grădina va fi redeschisă în toamna anului 2011. Cu toate acestea, lucrările de modernizare a Grădinii Zoologice sunt încă în derulare. Grădina Zoo de la Hunedoara se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 2,4 hectare, din care suprafaţa utilizată efectiv pentru desfăşurarea activităţii este de numai 1,5 hectare. Unul dintre obiectivele proiectului de modernizare a fost extinderea şi folosirea întregii suprafeţe, prin reorganizarea şi amenajarea de spaţii noi. Asta deoarece vechile cuşti pentru animale erau prea mici, faţă de dimensiunile impuse de noua legislaţie în domeniu. Pe de o parte, barele metalice groase şi dese, dar şi plasarea animalelor pe platforme de beton înalte făceau ca vizitatorii să se uite în sus (la propriu) la animale, lucru care făcea dificilă observarea speciilor, mai ales pentru copii.

În plus, cuştile erau într-o stare de degradare avansată. Proiectul ar trebui să rezolve inclusiv problemele legate de sisteme de închidere, deoarece vechile uşi cu glisare pe verticală nu mai funcţionau şi fuseseră reparate cu ajutorul unor improvizaţii. Potrivit proiectului, lucrările de reamenajare presupun crearea de mini-habitate, similare celor naturale. Cuştile ar trebui împrejmuite de şanţuri uscate sau cu apă, iar gratiile înlocuite parţial cu geamuri de sticlă securizate şi stânci artificiale. De asemenea, unele ţarcuri trebuie acoperite, potrivit proiectului. Este vorba despre ţarcurile pentru fazani, păuni, maimuţe şi jaguar. Durata lucrărilor ar fi trebuit să nu fie mai mare de 15 luni.

Primăria va cere explicaţii

Până în acest moment, doar o parte a cuştilor şi a habitatelor sunt aproape gata să-şi primească “locatarii”, în timp ce spaţiul pentru carantina animalelor mari, destinat animalelor nou sosite, abia acum va intra în reamenajare. Reprezentanta Primăriei, Silke Oprean, spune că lucrările de la Grădina Zoologică trebuiau finalizate, dar au apărut unele probleme de ordin tehnic (modificare închidere uşi, balustradă protecţie vizitatori etc.). “De asemenea, mai sunt de finalizat probleme din punct de vedere al rezistenţei şi siguranţei generale a Grădinii Zoologice, în timp ce drumul de acces spre cuştile animalelor este în curs de rezolvare.

Primăria municipiului Hunedoara va întocmi o adresă către proiectantul lucrării – S.C. ELECTRIC EYE S.R.L. şi executantul – S.C. ADRIDAN S.R.L. cu privire la neconcordanţele la soluţiile date prin proiectare, dat fiind faptul că până la această dată au mai rămas de rezolvat o serie de obiecţii la această lucrare, respectiv problema lucrărilor la care s-a renunţat sau lucrările suplimentare, care au rezultat din motive de rezistenţă sau de siguranţa generală a grădinii zoologice, atât a animalelor cât şi a vizitatorilor”, adaugă Silke Oprean. Aceasta a mai precizat că sancţiunile pentru întârziere vor fi calculate conform contractului, în timp ce valoarea lucrărilor suplimentare necesare este în curs de stabilire.

E nevoie de un generator

Reprezentanţii firmei care execută lucrările de modernizare a cuştilor şi amenajare a ţarcurilor (S.C. Adridan S.R.L) afirmă că Primăria a solicitat lucrări suplimentare, care nu erau prevăzute în proiectul iniţial, în timp ce executantul lucrării a şi realizat o parte dintre ele. Printre lucrările care ar mai fi necesare, potrivit coordonatorului lucrărilor, Petru Culda, se numără şi instalarea unui generator care să asigure permanent curent electric de joasă tensiune în gardurile cuştilor, astfel urmând să fie asigurată securitatea animalelor, dar mai ales a vizitatorilor. În lipsa acestei surse complementare de alimentare, în cazul unei pene de curent, animalele riscă să devină un potenţial pericol pentru vizitatori. De asemenea, până în acest moment, o parte dintre cuşti nu au elemente de ridicare şi coborâre a uşilor glisante.

“Noi am amplasat mai multe rânduri de sârmă, faţă de ceea ce era prevăzut iniţial în proiect, aşa cum ni s-a cerut de către reprezentanţii Primăriei, pentru a creşte eficienţa gardurilor electrice. Au mai fost făcute şi alte lucrări suplimentare, iar acestea trebuie plătite”, susţine Petru Culda. Referitor la întârzierile legate de sistemele de închidere, coordonatorul lucrărilor spune că uşile au fost comandate la producător, dar încă nu au ajuns la Hunedoara. Oricum, firma care execută lucrările mai are de lucru. Pentru a obţine avizele necesare, trebuie ca geamurile de vizionare securizate să fie asigurate, astfel încât animalele să nu poată evada, iar – printre altele – mai e nevoie de lucrări de taluzare şi de amplasare a sistemelor electrice de securitate pe copaci, pentru ca aceştia să nu poată fi escaladaţi de feline şi de maimuţe.

Alte chestiuni de rezolvat

Administraţia locală din Hunedoara a reuşit să obţină de la Ministerul Mediului aproape 1.300.000 de lei, necesari pentru reamenajarea spaţiului. Suma reprezintă doar 75 la sută din valoarea proiectului, restul, de până la aproape 1.800.000 de lei, fiind contribuţia administraţiei locale. Proiectul ar fi trebuit să aducă Grădina Zoologică de la Hunedoara la standardele impuse pentru autorizare. Înainte de începerea lucrărilor, Grădina Zoologică de la Hunedoara a fost închisă în repetate rânduri, pe parcursul a patru ani.

Deşi iniţial administratorii Grădinii Zoologice au anunţat că în timpul desfăşurării lucrărilor o parte a animalelor vor trebui relocate, în cele din urmă toate animalele au rămas la Hunedoara. Dacă noul proiect va fi dus la bun sfârşit, spaţiul disponibil iniţial va fi extins aproape de zece ori, iar hrănirea animalelor se va realiza dinamic, cu un sistem de cabluri şi resorturi. Până acum, singurele animale care aveau ţarcuri în loc de cuşti erau ierbivorele, amplasate în partea mai înaltă a grădinii. Noile alei, care încă nu au fost amenajate, vor fi realizate astfel încât să nu distrugă arborii existenţi, acestea urmând să urce pe deal, până în spatele ţarcurilor.

În pavilionul maimuţelor au fost deja amplasate monitoare, pe care vor putea fi vizionate documentare legate de viaţa animalelor şi alte curiozităţi din domeniul zoologiei. Proiectantul a prevăzut, pentru Grădina Zoologică modernizată, şi un loc de joacă pentru copii, care a fost deja amenjat în apropierea porţii de intrare. Conform proiectului, dejecţiile lichide ar trebui preluate de un bazin de retenţie care va fi vidanjat periodic, iar la Grădina Zoologică ar urma să fie construită şi o staţie de epurare a apei, astfel încât gradul de poluare a mediului să fie cât mai redus. În cea mai recentă perioadă de funcţionare, un bilet de intrare la Grădina Zoologică din Hunedoara costa doar 1 leu.

Tags: , ,

About Ada Beraru