Peste 1000 de hunedoreni aşteaptă concedierea

Articolul a fost vizualizat de 1,790 ori

Sezonul rece vine, aproape în fiecare an, cu o reducere a numărului de angajaţi. Companiile care îşi restrâng activitatea sau chiar îşi închid complet, însă nu definitiv, porţile, sunt cele care activează în domeniul construcţiilor de locuinţe sau de drumuri.

Sectorul construcţiilor furnizează cei mai mulţi şomeri pe sezonul de toamnă-iarnă

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM), cinci societăţi comerciale au anunţat disponibilizări începând cu luna septembrie. Este vorba despre Key Safety Systems Ribiţa, Chimica Orăştie, Hidroconstrucţia Râul Mare Retezat, Quasar Deva şi Petroşani şi Acomin Cluj – grupul de şantiere Deva. Cei mai mulţi şomeri ar putea să provină de la societatea Hidroconstrucţia. Potrivit cifrelor oficiale anunţate de conducerea companiei la AJOFM, din totalul de 763 de salariaţi, 732 ar trebui să plece acasă, în intervalul septembrie 2012 – martie 2013, urmând ca la sediul companiei să mai rămână doar 31 de angajaţi, adică 4 la sută din total. Cu toate acesta, referenţii Agenţiei spun că este foarte posibil ca mare parte dintre angajaţii de la Hidroconstrucţia să nu îşi piardă locurile de muncă, iar anunţul disponibilizărilor să fie făcut doar ca – în caz de necesitate – compania să aibă, totuşi, acoperirea legală necesară. De asemenea, grupul de şantiere al Acomin ar urma să îşi restrângă drastic activitatea, urmând să trimită acasă în această toamnă aproximativ 75 la sută din personal: 315, din totalul de 456 de angajaţi ar urma să îşi piardă locurile de muncă începând din această lună. Conducerea Chimica Orăştie a anunţat şi ea că va trimite acasă 80 la sută din cei 343 de angajaţi, în timp ce grupul Quasar va lăsa fără un loc de muncă mai bine de 100 de persoane. De la producătorul de volane
auto Key Safety Sistems din Ribiţa ar urma să plece în jur de 60 de persoane, din totalul de 870 de angajaţi.

Disponibilizări voluntare şi concedieri colective

Pe lângă cele aproximativ 1.300 de posturi anunţate de AJOFM ca fiind pierdute, în aceste zile alţi de hunedoreni pleacă şi ei acasă, „sincronizându-se”, destul de prost inspirat, cu sosirea sezonului rece. Este vorba despre salariaţii Arcelor Mittal Hunedoara şi cei ai Electrocentrale Deva. Arcelor Mittal oferă între cinci şi 18 salarii compensatorii celor care doresc să plece, plus sume fixe a căror valoare este cuprinsă între 15.000 şi 19.000 de lei, în funcţie de vechime. Listele pentru cei care doresc să plece în aceste condiţii sunt încă deschise. Dacă hunedorenii au posibilitatea de a opta între a pleca şi a rămâne la actualul loc de muncă, nu acelaşi lucru s-a întâmplat la S.C. Electrocentrale Deva. Potrivit unei hotărâri de Guvern, 200 de oameni trebuiau trimişi acasă până în prima zi a lunii octombrie. Cele două sute de persoane beneficiază, şi ele, de prevederile Ordonanţei de urgenţă privind protecţia socială pentru persoanele disponibilizate prin concedieri colective. Persoanele puse pe liber primesc salarii compensatorii în funcţie de vechimea pe care au avut-o în firmă şi vor beneficia timp de doi ani de şomaj. Termocentrala Mintia rămâne, în urma disponibilizărilor, cu 1.200 de angajaţi.

Tags:

About Ada Beraru