1.900 de tone de alimente pentru hunedorenii săraci

Articolul a fost vizualizat de 2,147 ori

Pentru cel de-al patrulea an consecutiv, nevoiaşii judeţului Hunedoara vor primi pachete cu produse alimentare de la Uniunea Europeană. Anul acesta, pachetul este cu 40 la sută mai consistent, comparativ cu anii trecuţi, dar beneficiarii vor fi nevoiţi să îşi ridice alimentele în mai multe tranşe. 

Distribuirea ajutoarelor alimentare acordate de UE îi va obliga pe hunedoreni să facă mai multe drumuri

Cantitatea de alimente care ajunge la hunedorenii cu venituri foarte mici a crescut constant în ultimii ani, de la pachete cu câte şase produse însumând 28 de kilograme în 2010, la 33 de kilograme în 2011. Anul acesta, fiecare hunedorean care îndeplineşte criteriile pentru a primi alimentele de la Uniunea Europeană va pleca acasă, de la punctele amenajate de primării, cu mai bine de 41 de kilograme de alimente, pachetul conţinând 11 produse alimentare. “Este vorba despre 14 kilograme de făină albă, 4 kilograme de mălai, 7 kilograme de orez, 3 kilograme de zahăr, 7 litri de ulei, un kilogram de fasole, mazăre şi tomate la conservă, dar şi paste făinoase şi biscuiţi”, explică Cristian Corui, consilier de specialitate în cadrul Serviciului Tehnic al Consiliului Judeţean Hunedoara.

46.000 de beneficiari în judeţ

Distribuirea alimentelor către municipiile şi oraşele din judeţ a început chiar de luni, cu localităţile Orăştie şi Brad. Cu toate acestea, chiar şi locuitorii celor două municipii amintite mai au de aşteptat până îşi vor primi toate alimentele. “Asta pentru că în depozitul Consiliului Judeţean Hunedoara nu au ajuns toate cantităţile de alimente care urmează să fie distribuite în judeţ. Aprovizionarea se face prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Bucureşti, care nu ne-a trimis toate alimentele, potrivit graficului stabilit iniţial. Spre exemplu, din cantitatea totală de făină care trebuia să ajungă până acum în judeţul Hunedoara, şi anume 88 de tone, am primit doar jumătate. Ulei încă nu am primit deloc şi nici nu ştim ce se va întâmpla în perioada următoare, iar din cantitatea totală de biscuiţi nu ne-a fost distribuită decât o parte. Cu toate acestea, noi am decis să începem distribuirea alimentelor către primăriile de municipii şi oraşe, urmând ca, imediat ce vin şi restul alimentelor, să fie împărţite şi ele hunedorenilor beneficiari”, adaugă Cristian Corui.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean, graficul de distribuire a alimentelor pentru persoanele nevoiaşe a inclus municipiul Petroşani pentru ziua de marţi, Deva şi Petrila pentru ziua de miercuri, în timp ce la Lupeni şi Vulcan produsele vor ajunge astăzi (18 octombrie), iar la Hunedoara, mâine. Primarii din localităţile care au primit alimentele au început să le distribuie, chiar dacă astfel pun beneficiarii pe drumuri de două ori. “Noi am primit ieri alimentele de la Consiliul Judeţean şi imediat am început să le împărţim. În Orăştie am organizat un punct de distribuţie în hala Pieţei Mari. Beneficiarii vor primi acum doar o parte dintre alimente, pentru că încă nu le-am primit pe toate”, afirmă primarul din Orăştie, Ovidiu Laurenţiu Bălan. În total, în judeţul Hunedoara, aproape 46.000 de persoane cu venituri foarte mici vor primi ajutoare de la autorităţi, în cantitate totală de aproape 1.900 de tone de alimente.

Sătenii primesc alimentele în noiembrie

Dacă primarii de la oraşe au acceptat să primească alimentele în mai multe tranşe, cu transporturi diferite, edilii de la sate au cerut Consiliului Judeţean să le trimită pachetele cu alimente atunci când acestea vor fi complete. “Pentru orăşeni e mai simplu să meargă de două ori la punctul de distribuţie pentru a-şi ridica alimentele, în schimb, pentru oamenii care locuiesc în mediul rural, situaţia e mai complicată. Se întâmplă ca, în unele cazuri, aceştia să aibă de străbătut chiar şi câteva zeci de kilometri până în centrul de comună. De aceea, primarii ne-au cerut să le ducem toate produsele la un singur transport, pentru a nu mai pune oamenii pe drumuri în repetate rânduri”, adaugă consilierul Cristian Corui. Acesta mai spune că e foarte probabil ca alimentele de la Uniunea Europeană pentru locuitorii mediului rural din judeţul Hunedoara să fie distribuite abia în luna noiembrie. “Aşteptăm să primim pachetele cu biscuiţi la sfârşitul lunii octombrie şi urmează să vedem când va veni uleiul, de care nu ştim încă nimic. Sper ca în luna noiembrie să putem distribui ajutoarele şi în comunele din judeţ”, precizează angajatul Consiliului Judeţean.

Cine poate obţine pachetele gratuit

Dacă beneficiaţi, prin decizia primarului localităţii în care locuiţi, de venitul minim garantat, atunci sunteţi unul dintre hunedorenii îndreptăţiţi să primească pachetele cu alimente. De asemenea, printe beneficiari se mai numără şomerii indemnizaţi, iar de anul acesta lista de beneficiari îi include şi pe şomerii neindemnizaţi, dar care sunt înscrişi în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara ca fiind în căutarea unui serviciu. În plus, sunt aşteptaţi la centrele de distribuţie pensonarii care au venituri sub 400 de lei pe lună şi hunedorenii care primesc pensii speciale (de veterani de război sau eroi ai Revoluţiei). În acest caz, indemnizaţiile nu pot fi mai mari de 400 de lei pe lună. În categoria beneficiarilor intră şi hunedorenii cu handicap grav şi accentuat, care nu sunt instituţionalizaţi.

About Ada Beraru