Top 300 CAPITAL: Unu la sută dintre milionarii României sunt hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 3,265 ori

În Topul 300 al celor mai bogaţi români realizat de prestigioasa revistă Capital în acest an, judeţul Hunedoara este reprezentată de trei nume. Astfel, cel mai bogat hunedorean a fost profesor de matematică, iar în 2002 a devenit cetăţean de onoare al municipiului Brad, localitate în care s-a şi născut. Produsele de software pe care le-a creat şi le-a dezvoltat în ultimii 20 de ani au fost cele care i-au adus lui Florin Talpeş o avere estimată în prezent la peste 80 de milioane de euro, potrivit publicaţiei Capital. 

Preşedintele şi fondatorul furnizorului de software Bitdefender se află, împreună cu soţia sa Măriuca, pe locul 63 în topul bogaţilor României. Florin Talpeş este unul din miliardarii discreţi, cel puţin în privinţa stilului de viaţă: preferă să circule cu taxiul şi metroul şi nu are hobby-uri extravagante: preferă drumeţiile pe munte, vacanţele în Grecia şi dansul, potrivit descrierii realizate de revista Capital.

Bogaţii Hunedoarei: Florin Talpeş, Eduard Popa şi Gheorghe Grec

30 – 35 de milioane de euro, moştenirea Edy

Familia hunedoreanului Alin Popa, decedat în acest an la doar 41 de ani, a moştenit o avere de peste 30 de milioane de euro, conform publicaţiei Capital. Rodica, fosta soţie a milionarului răpus într-un accident rutier, şi fiul său Eduard (19 ani) trebuie să gestioneze în prezent o parte din “imperiul” construit de Alin Popa în ultimele două decenii. Chiar dacă se află în reorganizare, compania Edy International Spedition, fondată de hunedoreanul originar din Brad, a rămas una dintre cele mai puternice din domeniul transporturilor, cu o cifră de afaceri estimată la peste 70 de milioane de euro. La fel de discreţi în privinţa vieţii personale ca Alin Popa, soţia şi fiul său locuiesc în prezent în Timişoara. Rodica s-a ţinut departe de afacerile soţului său în vremea în care acesta a trăit, fiind preocupată de viaţa de familie, iar Eduard a ales să studieze artele în afara ţării.

A trecut de la bere la turism

Cu o avere estimată la 15 – 17 milioane de euro, proprietarul complexului turistic Germisara din Geoagiu-Băi, Gheorghe Grec (60 de ani), a intrat în topul celor mai bogaţi 300 de români, potrivit Capital. Gheorghe Grec a fost acţionar la compania Bere Mureş, achiziţionată de grupul Heineken cu suma record de 180 de milioane de euro. Omul de afaceri s-a reprofilat şi şi-a direcţionat investiţiile în turism, energie şi textile.

Au sărăcit şi bogaţii

Averile cumulate ale celor mai bogaţi 300 de români au scăzut cu trei miliarde de euro în ultimul an, ajungând la 26,5 miliarde euro. Pierderile şi insolvenţele au fost principala cauză. Ponderea în PIB a averilor din Top 300 s-a redus consistent, până la 19,4%, de la 23,8%, cât a fost în 2011. Jumătate din averi, aproape 12 miliarde de euro, sunt concentrate în Bucureşti şi Ilfov. Potrivit topului realizat de revista Capital, prima poziţie este ocupată de româno-australianul Vasile “Frank” Timiş, a cărui avere este estimată la 1,7-1,75 miliarde de euro, în creştere faţă de anul trecut.

Ioan Niculae a reuşit, de asemenea, să-şi crească averea şi să se menţină într-o poziţie de miliardar, având o avere estimată la circa 1,7 miliarde de euro. Cu o avere de 850-900 de milioane de euro, faţă de 1,1-1,2 miliarde de euro anul trecut, Ion Ţiriac ocupă poziţia a treia, potrivit Top 300 Capital. Dinu Patriciu ocupă prima poziţie în afara podiumului. Cunoscut în ultima vreme pentru falimentul Mic.ro şi pentru că nu a mai putut să susţină Adevărul Holding, supranumit şi “campionul falimentelor”, omul de afaceri are o avere evaluată la 850 de milioane de euro, în scădere cu 1-1,1 miliarde de euro faţă de anul trecut.

About Adrian Sălăgean