Începe campania de imunizare

Articolul a fost vizualizat de 1,708 ori

Autorităţile din domeniul sănătăţii publice hunedorene au primit mii de doze de vaccin pentru imunizarea copiilor din judeţ şi aşteaptă lotul mare de vaccin antigripal. Pentru ca micuţii să poată fi imunizaţi împotriva a şase boli grave, este nevoie şi de acordul părinţilor. 

DSP Hunedoara trebuie să se asigure că un număr cât mai mare de copii vor fi vaccinaţi în săptămânile următoare

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Hunedoara a anunţat medicii de familie hunedoreni că a primit vaccinurile pentavalent şi hexavalent, destinate imunizării copiilor împotriva unei întregi serii de afecţiuni. Ministerul Sănătăţii a repartizat 2.260 de doze de vaccin pentavalent, pentru imunizarea copiilor de 4 luni şi a celor de 12 luni şi alte 1.220 de doze de vaccin hexavalent, pentru vaccinarea copiilor de 2 luni şi 6 luni din judeţul Hunedoara.

De asemenea, ministerul de resort a trimis către Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara şi vaccinul vPi, antipoliomielitic. Acesta este destinat vaccinării copiilor de 8-9 ani. Pentru judeţul Hunedoara au fost repartizate 1.300 doze. Imunizarea copiilor se va face începând de săptămâna viitoare, având în vedere că în această săptămână micuţii sunt în vacanţă.

42 de mii de doze de vaccin antigripal

DSP Hunedoara a cerut Ministerului Sănătăţii, conform cererilor primite de la spitalele şi medicii de familie din judeţ, 42.000 de doze de vaccin antigripal. „Imunizarea antigripală din acest an va costa Ministerul Sănătăţii 11 milioane de lei, bani cu care sunt în curs de achiziţie un milion de vaccinuri, care vor fi oferite cu precădere grupelor de risc. Este vorba despre persoane cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi şi personal medical. Vaccinarea se va face prin intermediul unităţilor sanitare cu paturi şi a cabinetelor medicilor de familie şi este gratuită”, declară directorul-adjunct din cadrul DSP Hunedoara, Cecilia Birău.

O noutate la campania din acest an este faptul că vaccinurile nu sunt produse autohtone, ca în anii precedenţi. Autorităţile sanitare judeţene spun că, în 2011, Ministerul Sănătăţii a cumpărat 3 milioane de doze, însă jumătate dintre acestea au rămas nefolosite. Asta deoarece interesul populaţiei pentru vaccinare este într-un trend descrescător, în ciuda campaniilor efectuate de autorităţi sau chiar de asociaţiile de pacienţi, care încurajează această măsură de profilaxie. Sunt trei motive pentru care interesul pentru vaccinare este în scădere: un prim motiv ar fi dispariţia multor boli (pe teritoriul Romaniei) care sunt prevenite prin vaccinare. Medicul Cecilia Birău spune că printre bolile care nu au mai fost semnalate în ultimii ani se numără difteria, tusea convulsivă, tetanosul şi poliomielita. Celalalte două motive pentru care populaţia evită vaccinarea sunt aşa numita “teorie a conspiraţiei” legată de imunizare, dar şi informarea insuficientă.

Cine se îmbolnăveşte, să stea acasă

Pentru că evoluţia meteorologică va duce la o scădere a temperaturilor, iar circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei, medicii ne reamintesc să ne spălăm mai des faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene. În plus, este bine să evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri, iar alimentaţia trebuie să fie variată şi sănătoasă. Copiilor, tinerilor şi adulţilor le este recomandat ca, pentru menţinerea tonusului şi a imunităţii, să facă diverse sporturi, în timp ce persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cronice cardiace şi respiratorii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate, care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

„În cazul în care o familie are copii care frecventează colectivităţile (şcoală sau grădiniţă), la primele simptome de boală (rinoree, jenă în gât, febră până la 38 de grade), copilul trebuie izolat. O persoană bolnavă care se izolează la domiciliu se poate însănătoşi după 7 zile, dacă nu are alte afecţiuni, chiar dacă face o formă severă de boală. Dar, dacă această persoană bolnavă continuă să meargă la grădiniţă, la şcoală sau la serviciu, cu siguranţă îi va infecta şi pe cei din jur şi e posibil ca unii dintre aceştia să facă forme severe de boală sau chiar forme letale”, precizează directorul-adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Cecilia Birău. Reprezentanţii DSP Hunedoara mai spun că mişcarea viruşilor la nivelul Europei nu s-a produs încă, dar autorităţile sanitare se aşteaptă la un număr mare de cazuri de îmbolnavire cu gripă în perioada iernii. În ultimele săptămâni medicii hunedoreni au înregistrat peste 1.000 de infecţii respiratorii acute şi aproape 400 de cazuri de pneumonii.

Tags: ,

About Ada Beraru