România, înainte de alegeri

Articolul a fost vizualizat de 1,396 ori

Principalii indicatori macroeconomici publicaţi lunar arată bine după primele trei trimestre din acest an, inflaţia fiind singurul care a ieşit din ţintă.

Astfel, deficitul bugetar la 9 luni s-a ridicat la 1,18 la sută din PIB, în scădere puternică faţă de perioada similară din 2011, când România înregistrase un deficit de 2,4 la sută. În perioada ianuarie-septembrie, diferenţa dintre veniturile la bugetul de stat şi cheltuieli a urcat la 7,17 miliarde lei. Totodată, potrivit declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta, deficitul bugetar în primele zece luni ar fi urcat nesemnificativ, la 1,2 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că România are şanse mari să se încadreze în ţinta convenită cu FMI pentru 2012, de 2,2 procente din PIB. Potrivit BNR, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele nouă luni un deficit de 3,67 miliarde euro, în scădere cu 23,2 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după creşteri în zona serviciilor şi transferurilor curente şi a veniturilor.

Deficitul contului curent în perioada ianuarie – septembrie 2012 a fost finanţat în proporţie de 30,2 la sută prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România. Rata şomajului în formă ajustată sezonier a rămas constantă în septembrie, la 7,1 la sută, comparativ cu luna anterioară, şi a scăzut cu 0,6 puncte procentuale faţă de septembrie 2011, numărul şomerilor cu vârste între 15 şi 74 de ani ajungând la aproximativ 699.000 de persoane, potrivit datelor INS.

Tags:

About Adrian Sălăgean