Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,584 ori

Minexfor, dorit la Galaţi

Amattis Galaţi, una dintre firmele controlate de Cătălin Chelu, va derula în perioada 28 noiembrie – 19 decembrie o ofertă publică pentru a prelua de la minoritari restul de 38,57% din acţiunile Minexfor Deva (simbol bursier MINX), companie care se ocupă cu producţia de apă minerală şi lucrări de prospectare geologică. Cătălin Constantin Chelu este acţionar la mai multe societăţi comerciale deschise: Celule Electrice Băileşti, Favil Rm. Vâlcea, Vulturul Comarnic, CIT Tecuci, Mecanica Rotes Târgovişte, Vitimas Tecuci, Spit Bucovina Suceava, UPSS Botoşani, Porţelanul Dorohoi sau Galgros Galaţi. 

Adio, Real?

Tranzacţia anului din piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, despre care se vorbeste de circa un an, şi anume achiziţia de către francezii de la Auchan a reţelei de hipermarketuri Real, ar putea fi semnată astăzi. Potrivit zf.ro, Familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franţa, va cumpăra operaţiunile germanilor de la Real de pe pieţele din Polonia, România, Rusia şi Ucraina, în total aproape 100 de hipermarketuri, dintre care un sfert se află în România. Această tranzacţie i-ar putea aduce pe francezi pe podium în topul reţelelor de hipermarketuri, alături de Kaufland şi Carrefour, companii cu un rulaj anual de peste un miliard de euro.

Credite îngheţate

Bancherii nu au prea reuşit să vândă în octombrie împrumuturi nici în moneda naţională, nici în euro. Practic, finanţările acordate persoanelor fizice au stagnat. Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor ajungea la sfârşitul lunii trecute la 230 miliarde de lei (50,7 mld. euro), fiind în scădere cu echivalentul a 600 milioane de lei faţă de luna septembrie, pentru că inclusiv vânzările de finanţări în lei au îngheţat după mai multe luni de creştere, potrivit datelor BNR.

Fără “gume” nu e nici asigurare

Cele mai mari societăţi de asigurare din România anunţă că îşi vor penaliza clienţii care nu au anvelope de iarnă, în ciuda faptului că Poliţia sancţionează şi ea această abatere. Sutele de mii de şoferi asiguraţi CASCO sunt astfel presaţi din două părţi să îşi cumpere pneuri pentru sezonul rece. Printre firmele de asigurări care au anunţat această sancţiune se numără Groupama Asigurări, Generali Asigurări, Omniasig, Astra Asigurări şi ASIROM.

About Adrian Sălăgean