Cum să produci gaz la tine în curte

Articolul a fost vizualizat de 19,314 ori

Al II-lea Război Mondial, un documentar, o idee. Aşa au ajuns doi tineri să construiască o instalaţie de producere a gazului chiar la ei acasă. Gazeificatorul lor poate alimenta un generator de 30 de kilowaţi. Unul dintre ei a văzut la televizor un film despre maşini care foloseau astfel de instalaţii şi s-a gândit să confecţioneze una la fel, dar de “uz casnic”. Rezultatul este o instalaţie funcţională de producere a gazului, mult mai ieftină decât cele care pot fi găsite în comerţ în ziua de astăzi. 

Andrei Bejan (stânga) şi Daniel Magda reuşesc să ne demonstreze că putem obţine energie electrică şi termică prin metode mult mai simple decât cele folosite în ultimele decenii.

“Acesta este reactorul unde se produce gazeificarea, operaţiune după care totul trece printr-un filtru, se răceşte gazul produs, care apoi intră în alt filtru de curăţare, după care iese pe un furtun şi deja poate fi folosit ca şi gaz de sinteză într-un generator sau la un arzător”, spune tânărul, arătând către instalaţie şi dând asigurări privitorilor că “Nu e mare lucru, dacă ştii chimie”. Andrei Bejan urmărea un documentar pe Discovery: “Ideea mi-a venit urmărind un film din al ll-lea Război Mondial, care prezenta şi automobile de epocă. Majoritatea celor civile, dar şi maşinile de transport funcţionau pe asemenea gazeificator”.

Aşa s-a născut ideea – apoi Andrei a luat legătura cu prietenul său Daniel Magda, recunoscut pentru priceperea sa în atelier, şi au decis să se pună pe treabă. “Am început cu vizite la centrele de fier vechi, unde căutam cilindri pentru ceea ce doream să construim. Aşa am achiziţionat materialele necesare confecţionării gazeificatorului, apoi am trecut la ansamblarea instalaţiei în curtea unuia dintre noi. Totul ne-a luat vreo 20 de ore de lucru, în câteva după-amieze. Instalaţia noastră produce gaz, care la rândul lui produce curent electric, de exemplu, poate produce curent pentru un generator de cel puţin de 30 de kilowaţi”, explică Andrei Bejan.

Simplu pentru specialişti: “Printr-o reacţie produsă în reactor, se descompune biomasa într-un gaz de sinteză bogat în hidrogen, care se poate folosi pentru alimentarea unui motor în patru timpi, să fie exclusiv benzinar. În principiu, oamenii îşi pot produce acasă gaz din gunoi, sau curent din gunoi. Cogenerare”, dă lămuriri partenerul de proiect, Daniel Magda. Şi ca să fie clar: “Energia e pretutindeni, trebuie să ştii să o iei”, spunea cineva şi zicea bine. Gândiţi-vă că folosind trei asemenea instalaţii alimentezi un sat întreg şi totul funcţionează simplu. E nevoie doar de un om care să le pornească”.

Soluţie completă şi ieftină

“Ceea ce am făcut noi nu este efectiv o invenţie, ci poate o regândire a unui sistem care funcţiona mai demult, o soluţie ieftină pentru încălzire şi iluminat. Prototipul nostru ar putea duce un generator electric chiar de 40 de kilowaţi, ceea ce este enorm şi suficient pentru o întreagă gospodărie”, consideră Andrei, completat imediat de Daniel: “Ştim că o locuinţă consumă vreo 5 kilowaţi. Instalaţia noastră nu este un produs finit foarte arătos. Este, poate, un experiment cu care am ajuns într-o fază avansată. Noi am vrut să demonstrăm că putem să-l facem cu costuri minime”.

Instalaţia funcţionează cu deşeuri lemnoase sau cu orice alte deşeuri care conţin carbon şi oricine îşi poate construi aşa ceva: “Să nu ne înţelegeţi greşit: o asemenea instalaţie există de cumpărat în comerţ. Am găsit o firmă care vinde aşa ceva în România, dar la ei costă 26-27.000 de euro, dar dacă îţi construieşti gazeificatorul acasă, ieşi undeva la 1.000 de euro. În România, pentru buzunarul omului de rând, asemenea sume contează. Noi cu instalaţia noastră putem populariza, să zicem aşa, această soluţie, care nu este foarte solicitată, tocmai pentru că, până acum, a fost foarte scumpă la cumpărare”, spune Andrei Bejan.

Tânărul nu este “de meserie”. După cum spune, e mai mult “contabilul” proiectului, dar Daniel Magda este inginer specializat în electromecanică şi de mic a învăţat să meşterească tot soiul de lucruri şi să folosească utilaje şi unelte de atelier. El explică: “Instalaţia foloseşte gazul pentru producerea curentului, dar căldura disipată, în loc să o risipeşti, să o laşi să se piardă, o poţi folosi pentru un sistem de încălzire, printr-un recuperator de căldură şi toată instalaţia aferentă să fie ca o centrală de casă. Un pachet complet”. Acum, cei doi sunt decişi să meargă mai departe şi chiar să ofere consultanţă celor care îşi pot realiza singuri un gazeificator, dar nu cunosc paşii de urmat şi necesarul de materiale. Prima persoană care a crezut în reuşita celor doi tineri a fost tatăl lui Daniel.

Este, de altfel, şi cel care speră să fie primul care foloseşte o astfel de instalaţie pentru încălzirea locuinţei, dar Ioan Magda aşteaptă un model mai mic: “Mă bucur mult pentru ce au realizat. De la început am avut încredere în ei, că vor face un lucru bun, care dă randament şi care se poate folosi de oameni în gospodărie, oameni care nu au un venit substanţial. Aştept un model mai mic şi mai performant”.

Electrificarea cu… gaz

Cunoştinţe de chimie şi fizică, pricepere în mânuitul sculelor de atelier şi cilindri potriviţi obţinuţi de la fier vechi – elementele necesare şi suficiente realizării unui gazeificator de gospodărie

Deocamdată, cei doi tineri din Simeria au construit o singură asemenea instalaţie, dar au planuri mari: “Ne-am gândit să mai facem vreo două-trei pentru uzul nostru şi al apropiaţilor. Nici nu prea avem uneltele necesare, de-abia ne-am cumpărat un aparat de sudură mai performant, cu care să lucrăm şi pe inox, să facem un prototip mai mic, cu care să putem merge şi la prezentări diferite, dar şi mai arătos, să aibă un raport greutate – volum acceptabil. Cine are acasă încălzire pe lemne, poate folosi instalaţia să facă şi căldură şi curent electric în acelaşi timp”, dă asigurări Andrei Bejan. Instalaţia lor poate fi montată la casă, dar şi la bloc: “Bine-înţeles că nu doar pentru un singur apartament, ci pentru tot palierul şi chiar întregul imobil. Pentru un apartament, ce produce gazeificatorul este mult prea mult. Chiar pentru partea de început, atunci când se porneşte efectiv instalaţia, poate ea ar necesita o hotă, nici măcar un horn, atunci se degazează nişte gaze care se pot dirija. În funcţie de spaţiu şi de consum, se pot construi pe mai multe dimensiuni”, crede Daniel.

Cei doi au “ochit”, de fapt, comunităţile izolate, sate sau grupuri de case neelectrificate şi chiar pensiuni care pot beneficia astfel de o sursă de energie ieftină. “Ne-am gândit şi la o propunere pentru administraţia locală din Simeria, după campania electorală, sper să ne strângem la o masă şi să punem pe picioare un proiect pentru oraş. Iniţial, ne-am gândit ca un asemenea gazeificator să asigure iluminatul stradal pe o anumită zonă, pe câteva străzi, să vedem cum funcţio-nează”, dezvăluie Andrei Bejan, care se plânge însă de birocraţia mare şi legislaţia complicată în ceea ce priveşte piaţa de energie regenerabilă: “Am încercat să mă interesez cum poţi introduce energie pe piaţa naţională, la o primă vedere, legislaţia zice că e destul de simplu, dar nu e chiar aşa. Am trimis un mail la Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei şi m-a uimit răspunsul primit în genul: “Citeşte legea şi vei afla!”, nu cred că statul e prea interesat să te ajute”.

Cei doi însă nu s-au descurajat. “Din primăvară ne gândim să producem asemenea generatorare pentru pensiuni, deja sunt oameni dornici să cumpere aşa ceva, cei care au case de vacanţă”, zice Andrei, iar Daniel merge chiar mai departe: “Eu vreau să gândesc un asemenea sistem să îl pot instala pe o maşină, adică un autovehicol care să meargă pe lemne sau deşeuri. Odată alimentată, nu mai trebuie prea curând realimentată. Pui, să zicem, zece kilograme de lemn, ai pace patru ore. Sigur nu se pretează la toate tipurile de maşini, va merge pe cele pick-up sau 4×4”, sau, spun cei doi, glumind: “Punem gazeificatorul într-o remorcă”. Cei doi tineri nu şi-au propus să confecţioneze astfel de gazeificatoare în serie, într-o fabrică, dar vor să-i ajute pe oameni să şi le confecţioneze acasă.

About Laura Oană