Zeci de hunedoreni trec iarna în stradă

Articolul a fost vizualizat de 1,712 ori

După ce meteorologii au anunţat scăderea dramatică a temperaturii în perioada următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Hunedoara a dispus o serie de măsuri pentru prevenirea cazurilor de hipotermie, în special în rândul persoanelor defavorizate. 

Din motive care le scapă reprezentanţilor autorităţilor, “boschetarii” preferă să doarmă pe unde-apucă, decât să respecte regulile minimale ale adăposturilor de noapte existente în mai multe oraşe din judeţ

Echipajele paramedicale intervin zilnic, în medie, la 20 de solicitări, deci sunt foarte prezente în comunităţi. Tocmai de aceea, la întoarcerea de la cazurile la care sunt chemate, ele anunţă că vor acorda o atenţie deosebită persoanelor care se află pe stradă şi sunt în pericol de a deveni victime ale hipotermiei. În funcţie de starea pacienţilor, aceştia vor fi transportaţi fie la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului din Deva, fie la centrele special destinate cazării persoanelor defavorizate în această perioadă.

Adăpost de noapte la Deva, abia în 2013

Municipiul Deva nu are, în acest moment, un spaţiu unde pot fi găzduite persoanele fără adăpost. În schimb, consilierul cabinetului primarului, Melania Iscru, spune că de anul viitor va fi dat în folosinţă un adăpost de urgenţă pe timp de noapte. Este vorba de o clădire situată pe strada Nicolae Grigorescu, la numărul 8 bis (peste linii). Lucrările au început încă din august, iar imobilul va fi reabilitat complet şi amenajat. Acestea sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. Costul total al proiectului este de aproape 2 milioane de lei, din care peste 80 la sută sunt fonduri europene nerambursabile. Restul banilor provin din bugetul naţional şi din bugetul local.

Adăpostul se află acum în stadiul de compartimentare, va avea 30 de locuri dispuse în 10 dormitoare, o sală de mese, bucătărie, grupuri sanitare, dar şi spălătorie şi uscătorie. Conform contractului de finanţare, lucrările trebuie să fie gata în 20 septembrie 2013. În aceste condiţii, singurul refugiu pentru această iarnă ar fi urgenţa spitalului din Deva. Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Călin Laza, spune că instituţia pe care o conduce nu poate asigura cazarea pentru oamenii fără adăpost. “Ce pot eu să fac este să le acord primul ajutor acestor oameni. Noi suntem spital de urgenţă şi eu nu pot schimba această destinaţie. Nu pot să ţin aici oameni ai străzii. Da, dacă aceşti oameni au o problemă de sănătate îi ajutăm, însă nu suntem nici azil, nici loc de staţionare. Variante se pot găsi: administraţia locală poate să apeleze, de pildă, la sanatoriile de la Brănişca sau Baia de Criş şi ştiu că edilii-şefi sunt dispuşi să găsească soluţii”, declară directorul spitalului, Călin Laza.

Li se fac acte şi li se caută serviciu

La Hunedoara, potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, Silke Oprean, patrulele poliţiei locale îi au în vedere pe oamenii fără o locuinţă, care sunt duşi la sediul adăpostului de urgenţă pe timp de noapte, situat pe strada Rotarilor, la numărul 70. Edilii locali spun că aici “boschetarii” sunt deparazitaţi, igienizaţi, li se dau haine curate, iar celor care nu au acte li se fac şi documente de identitate. În plus, oamenii fără adăpost sunt înscrişi la cantina socială, dar şi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, pentru cazul în care cineva ar vrea să-i angajeze.

Silke Oprean adaugă că adăpostul de la Hunedoara are o capacitate de 50 de locuri, însă oamenii străzii nu stau niciodată aici prea multe zile. Câte o noapte sau două, iar apoi pleacă tot pe străzi, de unde au venit. Şi persoanele care ajung să vagabondeze pe străzile Hunedoarei, deşi nu sunt din zonă (nerezidenţii), pot să beneficieze timp de trei zile de serviciile adăpostului de noapte. În municipiul Brad, administraţia locală a alocat un spaţiu cu 20 de locuri pentru persoanele fără adăpost. În acest moment, însă, doar două persoane de etnie romă, fără locuinţă, au apelat la serviciile adăpostului.

Adăposturi în alte oraşe

La Petroşani, funcţionează un adăpost pentru oamenii străzii pe strada Constructorului, în timp ce la Primăria Vulcan funcţionează două centre sociale care pot adăposti persoanele fără o locuinţă: Asociaţia Creştină “Emanuel” şi Fundaţia “Raza Speranţei”. La Călan adăpostul împotriva gerului se află pe strada Vânătorilor, în clădirea fostului spital, la Simeria serviciile sunt asigurate de Centrul Social de Urgenţă, iar la Geoagiu adăpostul de noapte a fost organizat la parterul Internatului Colegiului Tehnic Agricol “Alexandru Borza”. În Petrila adăpostul de noapte funcţionează pe strada Tudor Vladimirescu, în incinta fostului spital de boli cronice. Autorităţile din Haţeg au anunţat că nu există persoane fără adăpost în oraş. Cu toate acestea, Primăria are mai multe clădiri care ar putea fi folosite în caz de urgenţă.

Cu excepţia municipiului reşedinţă de judeţ, Deva, care are un asemenea adăpost în lucru, doar primăria oraşului Uricani nu va organiza în această iarnă un astfel de centru, pentru că, susţin autorităţile, “nu au fost semnalate până în prezent astfel de cazuri”. Niciuna dintre autorităţile judeţene nu deţine cifre exacte referitoare la numărul persoanelor fără adăpost.

Tags:

About Ada Beraru