La 10 ani de la înfiinţare, Parcul Industrial Hunedoara are nevoie de un “restart”

Articolul a fost vizualizat de 2,123 ori

Cu un deceniu în urmă se vorbea despre un parc industrial ca despre principala soluţie pentru evitarea unui colaps economic şi social la Hunedoara. După ce a existat doar în acte vreme de doi ani, parcul a apărut şi fizic, însă evoluţia sa nu a semănat deloc cu cea anunţată de liderii locali din urmă cu 10 ani. Conducerea Administraţiei Parcului prezintă acum facilităţi suplimentare pentru investitorii interesaţi. 

Parcul Industrial al Hunedoarei are încă potenţial neexploatat

Parcul Industrial al Hunedoarei are încă potenţial neexploatat

20 de investitori, aproape 300 de locuri de muncă, capacitate ocupată în proporţie de 50 la sută şi o infrastructură care are deja nevoie de lucrări de modernizare şi extindere – acesta este, în doar câteva cuvinte, bilanţul Parcului Industrial Hunedoara la 10 ani de la înfiinţarea sa oficială.

35% din noile dotări, decontate de stat

Directorul Parcului Industrial, Valeriu Bejinariu, spune că această structură economică încearcă să nu se lase deloc pradă inerţiei şi să însemne mult mai mult decât un simplu spaţiu împrejmuit cu un gard. Conducerea parcului lucrează la mai multe proiecte finanţate din surse proprii: extinderea reţelei de energie electrică, automatizarea sistemelor de acces auto şi realizarea unei parcări pentru TIR-uri cu 60 de locuri, pe o parcelă nelucrativă. Toate acestea vor costa 1.000.000 de lei.

Valeriu Bejinariu

Valeriu Bejinariu

“La acest moment, Parcul Industrial este condamnat să se dezvolte. Elementul important cu care dorim să atragem investitori, atât locali cât şi din alte părţi, sperăm să ne fie oferit cât mai curând de o ordonanţă de urgenţă, aflată în faza de proiect, conform căreia 35 la sută din cheltuielile pentru utilaje şi echipamente destinate unei afaceri începute într-un parc industrial va fi suportat de stat, ajutor care nu va putea să depăşească însă limita de 350.000 de euro.

Finanţarea ar urma să fie făcută de la bugetul Ministerului Dezvoltării şi din fonduri europene. Apoi mai există şi posibilitatea creării unei zone libere în cadrul parcului, astfel încât investitorii care activează în acea arie să beneficieze de facilităţi fiscale pentru materia primă importată, precum şi pentru produsele finite exportate”, a declarat directorul general al Parcului Industrial Hunedoara, Valeriu Bejinariu, cu prilejul unei întâlniri cu mediul de afaceri, ce a marcat aniversarea celor 10 ani ai structurii economice amintite.

Cu aceeaşi ocazie, reprezentanţi ai investitorilor deja prezenţi în Parc le-au făcut câteva sugestii administratorilor. Ei spun că i-ar ajuta foarte mult un departament juridic şi unul contabil în cadrul Administraţiei Parcului Industrial, servicii la care să apeleze ori de câte ori au nevoie. O altă sugestie s-a referit la ridicarea unor hale împărţite pe mai multe module, care să se preteze la activităţi ale unor firme cu până la 10 angajaţi. “Trebuie să fim pregătiţi, mai ales în contextul în care viitorul economic al Europei se va baza pe întreprinderile care au cel mult 10 angajaţi. În plus, se face deja simţită o tendinţă de revenire în Europa a unor companii care-şi mutaseră producţia în China. Au constatat că nu au reuşit să obţină acolo nivelul de calitate dorit al produsului, motiv pentru care se reorientează spre locaţii situate mai aproape de «casă»”, spune Septimiu Câmpean, reprezentantul unui investitor francez care a demarat o afacere în Parcul de la Hunedoara cu doi ani în urmă.

Privire de ansamblu

Carmen Hărău

Carmen Hărău

Prezentă la întâlnire, Carmen Hărău, deputat USL (PNL) de Hunedoara, a menţionat că va analiza atent proiectul de ordonanţă de urgenţă referitor la posibilităţile de dezvoltare a parcurilor industriale, urmând să-i aducă eventualele amendamente care se impun, astfel încât să se maximizeze şansele parcului din municipiu de a beneficia de pe urma acestui act normativ. Carmen Hărău susţine însă că este nevoie de o analiză de ansamblu atunci când vine vorba de situaţia economică a Hunedoarei.

“Trebuie evitate mai multe pericole ce planează asupra oraşului din punct de vedere economic. De exemplu, este necesar să avem grijă ca activităţile dezvoltate în parcul industrial să nu însemne defavorizarea agenţilor economici din Hunedoara care nu activează pe aria acestei structuri. Am o mare amărăciune provocată de faptul că, în urmă cu 10-12 ani, în perioada din preajma momentului privatizării combinatului, nu s-au exploatat aşa cum ar fi trebuit mai multe spaţii ale vechiului combinat, care erau echipate cu tot ceea ce trebuia pentru o activitate de producţie industrială, dar, în schimb, s-au cheltuit 800 de miliarde de lei vechi pentru parcul industrial. Sunt de părere că tot ce este construit trebuie exploatat, nu dărâmat. Pe aceeaşi logică, pentru că acest parc a fost construit şi a costat destul de mult, el trebuie exploatat, pentru că la acest moment este o resursă insuficient utilizată. Va trebui să atragem aici investitori, dar, mai ales, va trebui să facem în aşa fel încât investitorii hunedoreni să nu fie tentaţi să investească în altă parte, în afara Hunedoarei.”

Primarul Hunedoarei, Viorel Arion, spune că, la ora actuală, Parcul Industrial joacă un rol destul de important în economia locală şi reprezintă doar una dintre posibilele destinaţii locale pentru noi investiţii: “Avem aproape 300 de locuri de muncă create, acum, în Parcul Industrial, iar din acest punct de vedere sperăm ca acesta să cunoască o creştere puternică în perioada următoare. Pe lângă Parcul Industrial, Hunedoara dispune de alte atuuri importante: cât de curând vom putea circula pe o autostradă până la Viena, oraşul fiind astfel conectat mai bine cu economia vest-europeană. În plus, Hunedoara se numără printre puţinele municipii din ţară care, la această oră, pot oferi spaţii în suprafaţă totală de 200 de hectare pentru eventuale noi investiţii”.

About Ciprian Iancu