Se extinde sistemul hidroenergetic pe Strei

Articolul a fost vizualizat de 1,543 ori

Hidroelectrica, compania aflată în insolvenţă, va investi în următorii ani 130 milioane de euro, pentru a putea beneficia de schema de sprijin prin certificate verzi acordată de către stat producătorilor de energie din surse alternative.

Investiţie finalizată

hidroRecepţia lucrărilor la centrala care are o putere instalată de 11,9 MW a fost anunţată a se desfăşura la finele săptămânii trecute în prezenţa administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a reprezentanţilor executivului societăţii, precum şi a oficialităţilor locale, iar acest eveniment marchează, de fapt, schimbarea strategiei de valorificare a potenţialului hidroenergetic de care dispune râul Strei. Conform celor de la Hidroelectrica, în aval de CHE Plopi se vor finaliza, până în 2016, atât centrala hidroelectrică Bretea, cu o putere de 9,9 MW, precum şi alte 4 microhidrocentrale cu puteri instalate mai mici de 10 MW. Toate aceste lucrări sunt cuprinse în cadrul unui proiect de investiţii în valoare de aproximativ 130 milioane euro, care va genera venituri suplimentare de 14,2 milioane euro anual, prin accesarea schemei de sprijin cu Certificate Verzi.

“Promovarea unor proiecte de investiţii optimizate pe criterii de eficienţă energetică, la capacităţi noi de producţie, care să se califice pentru acordarea de certificate verzi, reprezintă o prioritate pentru Hidroelectrica până în 2016, deoarece finalizarea lor va aduce venituri suplimentare de 165 euro pe fiecare MW de energie regenerabilă produs şi va permite amortizarea accelerată a investiţiilor”, a declarat, într-un comunicat, administratorul judiciar al companiei de stat, Remus Borza.

Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de către stat companiilor care investesc în unităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă şi biomasă. Certificatele verzi sunt acordate gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vând furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative câştigă atât din vânzarea electricităţii pe care o produce, cât şi din comercializarea certificatelor verzi.

About Adrian Sălăgean