S-a extins sistemul hidroenergetic pe Strei

Articolul a fost vizualizat de 2,132 ori

Aşa, bântuit de criză, cum a fost, anul 2012 a marcat progrese şi în investiţiile care vizează energetica hunedoreană. Hidroelectrica va investi în următorii ani 130 milioane de euro în energetica hidro pe râul Strei.

Compania face acest efort financiar pentru a putea beneficia la urmă de schema de sprijin prin certificate verzi acordată de către stat producătorilor de energie din surse alternative. Sistemul de certificate verzi este forma de ajutor acordată de către stat companiilor care investesc în unităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă şi biomasă. Certificatele verzi sunt acordate gratuit de către stat producătorilor de energie din surse regenerabile, care apoi le vând furnizorilor de energie. Astfel, un producător de energie din surse alternative câştigă atât din vânzarea electricităţii pe care o produce, cât şi din comercializarea certificatelor verzi.

Recepţie la Plopi, se pregăteşte Bretea

În cursul lui 2012 a fost recepţionată hidrocentrala de la Plopi, care are o putere instalată de 11,9 MW. Realizarea acestei unităţi hidroenergetice a absorbit 35 de milioane de euro, adică aproape 30 la sută din totalul sumei alocate pentru dezvoltarea întregului sistem energetic. Conform celor de la Hidroelectrica, în aval de CHE Plopi se vor finaliza, până în 2016, atât centrala hidroelectrică Bretea, cu o putere de 9,9 MW, precum şi alte patru microhidrocentrale cu puteri instalate mai mici de 10 MW.

Numai prin comercializarea certificatelor verzi acest nou sistem energetic de pe râul Strei va aduce venituri suplimentare de 14, 2 milioane de euro anual.

About Adrian Sălăgean