Judeţul Hunedoara rămâne un centru naţional de profit

Articolul a fost vizualizat de 2,006 ori

Chiar dacă impresia generală este că România se află pe marginea prăpastiei din punct de vedere economic, există elemente care dezamorsează această percepţie apocaliptică. Una dintre acestea se referă la aşa numita “performanţă comercială” a României, măsurată ca diferenţă între exporturile şi importurile existente la un moment dat. 

import-exportDacă acest parametru se descompune pe unităţile administrative ale ţări, vom avea surpriza să constatăm că din cele 41 de judeţe ale României, 30 au o balanţă comercială pozitivă şi doar 11 sunt pe minus. Cu alte cuvinte, în cele 30 de judeţe valoarea exporturilor o depăşeşte pe cea a importurilor.

Hunedoara – puţin, dar pe plus

Potrivit unui studiu publicat de site-ul econtex.ro, judeţul Hunedoara este foarte aproape de linia de demarcaţie între judeţele competitive şi cele perdante, dar, din fericire, se află deasupra acestei linii. Potrivit datelor din prima lună din acest an, Hunedoara a exportat mărfuri şi servicii în valoare de 40,1 milioane de euro şi a făcut importuri de 36,6 milioane de euro. Prin urmare, judeţul nostru “marchează” un sold pozitiv de 3,5 milioane de euro, care îl plasează pe locul 25 între judeţele cu performanţe comerciale pozitive.

Argeş, locomotiva comercială

Argeş este cel mai performant judeţ din România după valoarea soldului comercial. Cu alte cuvinte, Argeş realizează cea mai mare diferenţă dintre exporturi şi importuri: 119 milioane de euro, la exporturi de 359,2 milioane de euro şi importuri de 240,2 milioane de euro. Pe locul doi, oarecum surprinzător, se află judeţul Olt, care în luna ianuarie a reuşit un plus de 52,3 milioane de euro. Pe podium se mai află judeţul Sibiu, care a reuşit să obţină un excedent de 35,8 milioane de euro.

Bucureştiul, o gaură neagră imensă

Surprinzător, dar regiunea din România cu cea mai dezvoltată economie, Bucureştiul, înregistrează cel mai mare deficit comercial, fiind în fruntea celor 11 judeţe aflate pe minus. În luna ianuarie, Bucureştiul a vândut în străinătate mărfuri în valoare de 499,6 milioane de euro, ceea ce înseamnă o şeptime din totalul exporturilor româneşti în acest interval de timp.

Cifra reprezintă, de departe, cel mai mare volum de exporturi realizat în ţară. Ea este însă anulată de valoarea importurilor. Capitala a importat, la perioada luată ca reper, mărfuri de aproape UN MILIARD de euro, adică 28 la sută din totalul importurilor româneşti.

Fără Bucureşti, România ar fi pe plus

Şi totuşi, deşi 30 de judeţe, din 41, au o balanţă pozitivă, per total România încheie comercial pe minus. Ea a exportat în aces an, de 3,42 miliarde de euro şi a importat de 3,61 miliarde de euro. Deficit comercial: 190 de milioane de euro. Din datele prezentate reiese un aspect demn de reţinut: fără influenţa Capitalei în această evaluare, provincia întreagă ar fi pe plus.

About Adrian Sălăgean