Medicii nu vor să distribuie cardurile de sănătate

Articolul a fost vizualizat de 1,822 ori

Distribuirea cardurilor de sănătate a fost amânată, din nou, după aproape şase ani de tergiversări. Medicii de familie, cei care au fost desemnaţi pentru distribuirea cardurilor, spun că noua atribuţie le-ar ocupa aproape tot timpul destinat consultaţiilor şi, în plus, ei nu doresc să presteze servicii poştale. 

Medicii de familie din judeţ se plâng că au deja prea multe sarcini birocratice pentru a mai putea accepta încă una în plus

Medicii de familie din judeţ se plâng că au deja prea multe sarcini birocratice pentru a mai putea accepta încă una în plus

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că, începând cu data de 1 ianuarie 2013, românii vor intra în posesia cadurilor de sănătate, prin simpla prezentare la medicul de familie. Până acum, însă, niciun hunedorean nu a intrat în posesia propriului card de sănătate. Medicii de familie, responsabili cu distribuirea cardurilor, evită să distribuie aceste acte, susţinând că ei au semnat cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara un contract de prestări servicii medicale şi nu unul de prestări servicii poştale. Medicii spun că, din moment ce timpul alocat pentru consultarea unui pacient este de 15 minute, ar însemna că în acest timp trebuie să ofere consultaţii, să preleveze probe pentru analize, să scrie trimiteri la medicii de specialitate, să completeze reţete, dar şi să elibereze cardul de sănătate.

Medicii devin birocraţi

Procedura eliberării cardului de sănătate este însă una complexă, pentru că medicul are şi aici de completat o serie de documente. “Nu văd de ce distribuirea ar trebui făcută de medicii de familie, pentru că nu intră în atribuţiile noastre. Ar însemna că noi nu mai putem să facem nimic, decât să distribuim carduri. Acestea ar trebui să fie distribuite de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar în niciun caz de medicii de familie”, explică Ana-Aurelia Chiş Şerban, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei – Filiala Hunedoara.

Ana Aurelia Chiş-Şerban spune că distribuirea  cardurilor de sănătatea ar putea fi făcută destul  de uşor de CJAS ori de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei

Ana Aurelia Chiş-Şerban spune că distribuirea cardurilor de sănătatea ar putea fi făcută destul de uşor de CJAS ori de Serviciul de Evidenţă a Populaţiei

Medicul a precizat că, oricum, cardurile nu pot fi distribuite încă, deoarece până la acest moment, nu există decât un milion de exemplare comandate, deci disponibile pentru a fi distribuite populaţiei. Totuşi, medicii de familie ar putea fi obligaţi de lege să devină nişte birocraţi.

Asta deoarece lor le revine atribuţia de a distribui aceste carduri, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă din mandatul ministrului Sănătăţii Vasile Cepoi, care completa Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Nu mai vor să finanţeze Sănătatea

Totuşi, medicii spun că ei nu mai au de gând să facă servicii suplimentare pentru sistemul de sănătate şi, cu atât mai puţin, să finanţeze, indirect, sistemul. Asta deoarece, conform preşedintei Societăţii Naţionale de Medicina Familiei – Filiala Hunedoara, medicii vor avea nevoie şi de două aparate speciale, unul de inscripţionare şi unul de citire a cardurilor.
Potrivit medicului, preţul acestor aparate electronice este de câteva sute de euro. “Nu avem nimic împotriva cardurilor, dar nu vrem să le distribuim. În plus, trebuie pus la punct sistemul de finanţare al cititorilor de carduri. Fiecare medic de familie, dar şi medicii din policlinici şi spitale, ar trebui să aibă două asemenea aparate: unul de inscripţionare şi unul de citire.

Sistemul de emitere a reţetelor electronice s-a implementat tot pe banii medicilor de familie, iar dacă restul medicilor nu au investit din banii lor, s-a cam blocat la nivelul policlinicilor şi al spitalelor. Reţete electronice dau, teoretic, toţi medicii. Ori, la ora actuală, se cam vine din spitale cu scrisoare medicală, pentru ca medicul de familie să scrie reţeta electronică. Iar medicul de familie a investit din banii cabinetului în computere, imprimante laser, Internet cu bandă largă şi în cursuri”, precizează preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei – Filiala Hunedoara, Ana-Aurelia Chiş Şerban.

Potrivit acesteia, spitalele nu au suficiente calculatoare şi imprimante, dar nici personal care să fi urmat cursuri pentru a învăţa cum funcţionează sistemul de eliberare a reţetelor electronice.

Ce este şi cui foloseşte cardul

În ciuda neregulilor enumerate de medicii de familie, purtătorul de cuvânt al CJAS, Felicia Vasilescu, afirmă că distribuirea cardurilor de sănătate a fost anunţată de Casa Naţională ca urmând să fie făcută în prima jumătate a anului 2013.

Cardul (CEAS) se vrea a fi “un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate şi permite decontarea serviciilor medicale reale”, permiţând creşterea transparenţei şi diminuarea fraudei în sistemul medical.

Conform HG 900/2012, cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani şi conţine numele posesorului, codul unic de asigurat, care va fi format din 20 de caractere şi diferit de codul numeric personal (CNP), precum şi informaţii medicale despre deţinător, precum RH-ul, grupa sanguină şi istoricul medical.

Reţeaua de carduri va funcţiona în baza platformei Sistemului Informatic Unic Integrat şi completează reţeta electronică, obligatorie, de la 1 ianuarie 2013.
Cardul permite atât identificarea calităţii de asigurat, precum şi accesul medicilor de familie şi medicilor de urgenţă la datele medicale cu risc vital ale pacienţilor. Potrivit legii, medicul de familie este dator să încarce pe card date medicale, precum persoane de contact în caz de urgenţă, grupa sanguină, donator de organe şi boli cronice, informaţii care pot salva viaţa pacientului şi care permit evitarea administrării de medicamente incompatibile, deci nocive. Procesul de distribuire a tuturor cardurilor ar trebui finalizat până la finalul acestui an.

Este foarte probabil ca hunedorenii care vor primi cardul să fie nevoiţi să achite contravaloarea unui act notarial, în care să precizeze dacă sunt sau nu de acord să fie donatori de organe. De asemenea, cine nu deţine date despre RH şi grupa de sânge va trebui să plătească pentru aceste analize.

Tags: ,

About Ada Beraru