Noul Cod fiscal modifică impozitele pentru agricultori

Articolul a fost vizualizat de 3,594 ori

Agricultorii din judeţul Hunedoara vor plăti, din acest an, impozit în funcţie de numărul animalelor pe care le cresc în gospodărie. Cine are teren şi îl cultivă va plăti şi pentru suprafaţa de pe care obţine cereale sau legume şi le pune în vânzare. Din fericire, legea îi protejează pe micii producători, care sunt exceptaţi de la impozitare. 

Noul impozit agricol se aplică pentru suprafeţele care depăşesc anumite limite, în funcţie de cultură

Potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal, care intră în vigoare chiar de mâine, nivelul normei de venit a fost stabilit pe fiecare cultură vegetală în parte. În zootehnie nivelul normei este în funcţie de specie şi de numărul de animale deţinute, iar în apicultură în funcţie de numărul de familii de albine deţinute. Actul normativ va intra în vigoare de la 1 februarie. Perioada impozabilă a fost stabilită până la 31 decembrie 2013.

Micii producători scapă de impozit

Proprietarii gospodăriilor din judeţ care obţin venituri din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, vor plăti impozit de 16 la sută, aplicat la venitul net anual. Autorităţile anunţă că, din venitul brut, fermierii hunedoreni vor scădea cheltuielile, pentru a obţine valoarea profitului (sau venitul net), iar asupra venitului net se va aplica un impozit de 16 la sută şi o cotă de 5,5 la sută pentru contribuţiile la fondul de sănătate. Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Finanţelor Publice a Judeţului Hunedoara, Iozefa Rusu, afirmă că, potrivit Ordonanţei 8 din acest an, care aduce modificări la Codul fiscal, agricultorii care au cultivat cel mult două hectare de cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr sau hamei sunt scutiţi de orice formă de impozitare, iar veniturile din aceste culturi sunt considerate venituri neimpozabile. Fermierii care cultivă legume pe o suprafaţă mai mică de o jumătate de hectar sunt, şi ei, scutiţi de impozitare, iar cei care au mici sere sau solarii nu plătesc impozit, doar dacă acestea se întind pe o suprafaţă mai mică de 0,2 hectare.

Cine are livadă de pomi nu va plăti nimic, dacă livada nu se întinde pe mai mult de un hectar şi jumătate, cine are mai puţin de o jumătate de hectar de vie este scutit de impozit, iar cei care cultivă flori şi plante ornamentale beneficiază şi ei de o scutire, în cazul în care culturile lor se întind pe o suprafaţă mai mică de 0,3 hectare. În cazul crescătorilor de animale şi apicultorilor, sunt scutiţi cei care au cel mult două vaci, 10 oi sau capre şi cel mult şase porci pentru îngrăşat. De asemenea, nu plătesc impozit hunedorenii care au cel mult 50 de familii de albine şi maxim 100 de păsări.

Toamna se numără impozitele

Hunedorenii care au mai mult de două bovine vor avea de plătit impozit, iar norma de venit a fost stabilită la 453 de lei. La ovine şi caprine norma de venit este de 23, respectiv 65 de lei, în funcţie de numărul de animale. La familiile de albine se impozitează cei care deţin între 50 şi 100 de familii, norma de venit stabilită fiind de 70 de lei, iar apicultorii care au mai mult de 100 de familii au o normă de venit de 98 de lei. Fermierii care plăteau impozitele prin sistemul de contabilitate în partidă simplă vor fi impozitaţi după modificările Codului Fiscal, numai pe baza normelor anuale de venit. Impozitul de 16 la sută se va aplica normelor de venit, iar 5,5 procente din sumele colectate din impozitare vor fi direcţionate către Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate.

Agricultorii, persoane fizice, trebuie să plătească impozitul toamna, după ce încasează banii din producţie, în două tranşe, jumătate până în 25 octombrie inclusiv, iar cealală jumătate până în 15 decembrie. “Vor fi şi diminuări ale impozitului în unele cazuri, chiar şi până la jumătate, comparativ cu anii anteriori, însă deocamdată nu am primit nicio adresă oficială de la Ministerul Agriculturii, aşa că aşteptăm să vedem cu exactitate care vor fi aceste diminuări, pentru ca, apoi, să-i anunţăm şi pe fermierii din judeţ”, explică şeful Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Hunedoara (DADR), Ioan Furcă.

About Ada Beraru