Bolnavii scapă de birocraţia adeverinţelor

Articolul a fost vizualizat de 2,061 ori

Printr-o simplă accesare a site-ului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara medicii vor putea să verifice dacă un anumit pacient este sau nu asigurat în sistem. Această facilitate scuteşte locuitorii judeţului de drumuri până la Deva şi permite realizarea de verificări în numai câteva secunde. 

Acum se poate verifica on-line dacă un pacient este sau nu asigurat în sistemul public de sănătate

Acum se poate verifica online dacă un pacient este sau nu asigurat în sistemul public de sănătate

Anterior implementării Sistemului Informatic Unic Integrat, hunedorenii erau nevoiţi să meargă până la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru a obţine adeverinţele care dovedeau calitatea de asigurat a acestora. Nici medicii de familie nu ştiau cu exactitate dacă pacienţii lor sunt sau nu asiguraţi, aşa că aveau nevoie de adeverinţe de salariaţi de la companiile angajatoare sau adeverinţe de la CJAS, în cazul pensionarilor. Acum atât medicii de familie, cât şi doctorii din spitalele hunedorene pot verifica rapid dacă un pacient este sau nu asigurat.

Unde puteţi verifica

Proiectul contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2013-2014 precizează că până la data introducerii cardului de asigurat, “dovedirea calităţii de asigurat se face electronic, prin introducerea de către furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a codului numeric personal al persoanei care necesită servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale în câmpul «CNP» din aplicaţia instalată pe site-ul CNAS la adresa www.cnas.ro/despre-noi/interfata-siui-online. O altă variantă ar fi accesarea site-ului Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara (CJAS), unde la secţiunea “Asiguraţi” se poate verifica, pe baza CNP-ului, dacă un hunedorean îşi plăteşte sau nu contribuţiile pentru sistemul de Sănătate. Adresa exactă la care oricare dintre noi poate verifica acest lucru este: www.cashunedoara.ro/asigurati/verificare-categorie-de-asigurat. Singura condiţie este să aveţi un calculator sau un telefon conectat la Internet.

Ce fac cei care nu au un serviciu

În cazul unui pacient care are nevoie de servicii, medicamente şi dispozitive medicale, iar ca urmare a interogării aplicaţiei de pe site-ul CNAS sau cel al CJAS Hunedoara apare ca fiind neasigurat, acesta va face dovada calităţii de asigurat printr-o adeverinţă de asigurat tipărită sau alte documente doveditoare. Purtătorul de cuvânt al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, Felicia Vasilescu, spune că atestarea calităţii de asigurat le este necesară hunedorenilor, de exemplu, la internarea în spital sau atunci când au nevoie de consultaţii ori intervenţii medicale în spitalele din alte judeţe.

Hunedorenii care nu au un serviciu “cu carte de muncă”, dar veniturile familiei le permit să îşi plătească “din mână” contribuţiile pentru Sănătate, au obligaţia să achite 5,5 la sută din valoarea salariului minim pe economie, şi anume 750 de lei. Asta înseamnă aproximativ 41 de lei. Suma vă asigură serviciile medicale de care beneficiază orice salariat din România, fără a fi nevoit să plătiţi din buzunar pentru acestea. Hunedorenii care în urma restructurărilor ajung în şomaj sunt obligaţi să anunţe încetarea relaţiilor de muncă şi să depună la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate documentele doveditoare.

În perioada în care primesc ajutor (indemnizaţie) de la stat, şomerii îşi menţin calitatea de asiguraţi ai sistemului de Sănătate. Ulterior, cine nu îşi găseşte un loc de muncă poate plăti din propriul buzunar contribuţia. În cazul în care persoana respectivă nu a lucrat deloc în ultima jumătate de an sau mai mult şi nici nu a primit ajutor de şomaj în acest interval, va trebui să plătească retroactiv pentru şase luni din urmă, plus luna în curs, dacă are nevoie de adeverinţă de asigurat al sistemului de Sănătate de la CJAS Hunedoara.

Tags: ,

About Ada Beraru