Primărie în faliment

Articolul a fost vizualizat de 1,611 ori

Primăria oraşului Aninoasa, din Valea Jiului, nu şi-a plătit angajaţii pe luna ianuarie şi nici nu are şanse prea mari să iasă din impasul financiar în care s-a tot afundat în ultima vreme. În timp ce banca la care instituţia are un credit enorm continuă să adauge penalităţi de întârziere şi dobânzi, putând în orice moment să execute silit primăria, reprezentanţii acesteia speră la o soluţie salvatoare care să vină, ca-n vremurile bune, de la Guvern. Slabe şanse, după cum spune prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu.

Primăria oraşului Aninoasa plăteşte rate mai mari decât veniturile pe care reuşeşte să le încaseze

Primăria oraşului Aninoasa plăteşte rate mai mari decât veniturile pe care reuşeşte să le încaseze

Mai rău, Primăria Aninoasa nu se poate împrumuta nici măcar de la Trezorerie, aşa cum au început să facă alte primării din judeţ aflate în dificultate, pentru că datoria ei faţă de bancă depăşeşte 70 la sută din valoarea bugetului local.

Credit imens, luat în “vremurile bune”

În 2007 Primăria oraşului Aninoasa a contractat un credit de 3 milioane de lei, bani cu care anunţase că doreşte să extindă reţeaua de gaz metan, astfel încât o mai mare parte a celor 5.000 de locuitori să beneficieze de acest serviciu. Extinderea presupunea realizarea unei reţele noi pe o lungime de doar doi kilometri, aşa că ar fi rămas bani şi pentru alte urgenţe edilitare, cum ar fi o serie de reparaţii la clădirea Primăriei, ori consolidarea unui zid de sprijin al unei alte clădiri ce aparţine comunităţii. Principala lucrare, extinderea reţelei de gaz metan, nu s-a făcut, banii s-au dus, iar Primăria nu mai poate să-şi plătească nici măcar cei 57 de angajaţi. Trezoreria blochează banii de salarii câtă vreme oraşul Aninoasa nu-şi plăteşte lunar nici măcar 5 la sută din arieratele curente. Noroc că banii pentru şcoli vin din cote defalcate, pe alte căi şi nu pot fi blocaţi de Fisc. Altfel, copiii din şcoli ar sta în frig, iar dascălii nu şi-ar lua nici ei salariile.

Rată mai mare decât veniturile

Fostul primar din Aninoasa, Ilie Botgros (care, în 20 de ani, a trecut pe la mai multe partide, ultima dată fiind membru PDL), nu a putut fi contactat pentru a explica de ce s-a ajuns în situaţia în care o primărie cu venituri proprii lunare de 25.000 de lei să aibă o rată lunară la bancă de 30.000 de lei. Actualul primar, Nicolae Dunca (PSD), speră că îl va îndupleca pe premierul Victor Ponta, deşi acesta s-a arătat destul de intransigent cu primăriile care nu-şi gestionează corect resursele. “Fostul primar a luat creditul şi nu a plătit mai nimic din rate. I-a tot dus cu vorba pe cei de la BCR, spunându-le că urmează să primească bani de la Guvern şi altele. S-a ajuns ca valoarea totală de rambursat să fie acum de 4 milioane de lei şi, dacă am dori să ajungem la zi cu restanţele, ar trebui să punem jos, dintr-o dată 1,5 milioane de lei. O să merg la Bucureşti şi o să las un memoriu la cabinetul premierului Victor Ponta, pentru că altă soluţie nu am găsit, oricât am încercat”, spune primarul.

Propunerea prefectului

Prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, spune că la Aninoasa sunt şi alte probleme grave legate de bani. “Acolo, în urma unui control, s-au găsit şi alte chestiuni grave, pe lângă neplata ratelor la acel credit. De exemplu, e vorba de o delapidare şi de un minus în casă de zeci de mii de lei, de pe vremea fostului primar. Revenind la problema actuală, Primăria ar trebui să încerce să ia un împrumut la Trezorerie, să plătească o parte din restanţe, apoi să încerce o reeşalonare. Nu mi se pare corect ca unele primării să angajeze credite pe care nu le pot plăti, apoi să meargă să ceară altcuiva să le plătească datoriile”, spune Vasilescu.

Primarul din Aninoasa declară însă că soluţia prefectului nu se poate pune în practică, pentru că datoria la bancă a Primăriei depăşeşte 70 la sută din valoarea bugetului local pe un an, lucru care contravine ordonanţei ce le permite primăriilor să ia împrumuturi cu dobânzi mai mici din Trezorerie.

Tags: , ,

About Ciprian Iancu