Alte 106 milioane de euro pentru apă şi canalizare

Articolul a fost vizualizat de 2,075 ori

Judeţul Hunedoara a reuşit să obţină o nouă finanţare europeană nerambursabilă pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare.

proiect ispaEste vorba despre un proiect cu o valoare totală de 106 milioane de euro pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor în Deva, Hunedoara, Haţeg, Călan, Simeria şi Brad.

Cea mai mare parte a sumei, în valoare de 88,2 milioane de euro, provine din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Alte 10,8 milioane de euro vor fi alocate de la bugetul de stat, în timp ce primăriile localităţilor amintite vor trebui să contribuie cu o sumă totală de 1 milion de euro. Societatea ApaProd va trebui să contribuie cu 6,6 milioane de euro.

În principal, scopul proiectului este de a continua unele lucrări ce nu au fost incluse pe proiectul ISPA, derulat în ultimii patru ani în Hunedoara şi Deva, de la reabilitarea staţiilor de tratare şi a rezervoarelor, până la reabilitarea staţiilor de epurare.

De asemenea amenajări vor avea parte şi celelalte oraşe incluse în proiect. O componentă importantă a proiectului este extinderea reţelelor de apă şi canalizare. Aşa se face că, peste trei-patru ani, cartiere precum Viile Noi, din Deva, sau Hăşdat şi Răcăştie, din municipiul Hunedoara, vor fi conectate la reţeaua de apă şi canalizare. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în mai multe zone lipsite de asemenea servicii, zone ce aparţin de oraşele Călan, Simeria, Brad şi Haţeg. Edilii hunedoreni spun că, în urma aplicării noului program cu finanţare europeană, în oraşele amintite, gradul de conectivitate a populaţiei la reţelele de apă şi canal va tinde spre 100 la sută.

Cu acest proiect, valoarea finanţărilor obţinute de judeţul Hunedoara pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă-canal depăşeşte 200 de milioane de euro. Proiectul ISPA pentru Hunedoara şi Deva a avut o valoare de 62 de milioane, Apa Serv derulează în Valea Jiului un alt proiect în valoare de 40 de milioane de euro şi este pe cale să obţină o nouă finanţare pentru extinderea lucrărilor.

About Ciprian Iancu