Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,848 ori

“Aproximativ 126 de oameni au urmat cursuri decalificare, deşi erau angajaţi, iar totul a fost gratuit pentru ei”, scrie Diana Mitrache, pe CityNews. Aştept cu deosebit interes ziua în care Diana Mitrache îşi va scoate firimiturile de sub tasta “space”. Dar staţi, că asta n-a fost cea mai mare greşeală din acest articol! Cea mai mare – şi amuzantă, trebuie să recunosc – greşeală este chiar la începutul ştirii: “Aveau locuri de muncă, dar le lipsea o diplomă. Peste 100 de aomeni au terminat cururile în Petroşani la Centrul de Formare Profesională al AJOFM Hunedoara şi vor urma şi alţii”. Aomenii au terminat cururile, doamnelor şi domnilor! Iar eu simt nevoia să-mi iau un concediu, pentru că dacă după mai bine de cinci ani în care m-am tot chiorât la greşelile din ziare încă mai apar astfel de imensităţi, cred că munca mea e cam degeaba…

cururile

“Omul de afaceri din Deva, Puiu Olteanu a murit, ieri, într-un grav accident rutier”, (dez)informează Cristina Ghenea, de la Mesagerul Hunedorean. Am mai vorbit despre puterea unei virgule, dar văd că degeaba. Domnişoara Ghenea era ocupată cu scrisul, nu are timp să citească – şi cu atât mai puţin să-mi citească mie articolele în care o critic. Dacă şi-ar fi făcut timp, ar fi aflat că virgula pusă de ea în titlul de mai sus ne lasă să înţelegem că Puiu Olteanu era singurul om de afaceri din Deva. Şi chiar dacă ar fi fost aşa, titlul tot nu era corect scris, pentru că “Puiu Olteanu” ar fi trebuit pus între virgule. Ce să-i faci, limba română nu-i pentru toată lumea; văd că nici pentru toţi ziariştii, o să ajungem specie rară noi, ăştia care încă mai scriem corect. Trist, dar adevărat.

omul de afaceri, singurul

 

Mircea Mihăieş a scris, în Evenimentul Zilei, un editorial cu titlul “A treia tădare a lui Tăriceanu”. Cum nu pot să nu le acord credit ziariştilor din “presa mare”, iniţial am crezut că “tădare” o fi vreun cuvânt pe care nu-l ştiu eu. M-am înşelat. Era, desigur, vorba despre “trădare”, lucru care reiese şi din textul editorialului: “Prima trădare a lui Tăriceanu a avut loc atunci când a decis să-i elimine de la guvernare pe membrii PD”; “A doua trădare a lui Tăriceanu s-a petrecut în 2009”, iar astea două au dus la cea de-a treia trădare a lui Tăriceanu.
Nu pricep cum tocmai în titlu a “scăpat” cuvântul “tădare”.

tadare

Matache Măcelaru ne spune, pe Facebook, de ce e “romînu’ leneş”: pentru că “nemţii nu ne lasă a munci în străinătăţuri”. Aha. Dar “romînu’” ăsta de unde s-o trage, pentru că eu ştiu că suntem români, nu “romîni”, şi trăim în România, nu în “Romînia”. La urma urmei, ce pretenţii să ai de la un măcelar? A măcelărit limba română şi nu are niciun regret.

rominu lenes

În Glasul Hunedoarei, Mihaela Tămaş a scris despre o condamnare: “Opt ani de închisoare pentru angajatul CFR, care a ucis un tânăr”. Virgula aia se potriveşte acolo ca nuca-n perete! Ca locomotiva în spatele trenului! Ca angajatul CFR în Trenul Foamei, refuzând să ia şpagă! Ca navetistul care îşi plăteşte abonamentul lunar în loc să-i dea ceva “Naşului”.

angajatul- care a ucis

De la CityNews aflăm cât mai costă să arăţi o… păsărică la televizor: în cazul TVR, “doar” zece mii de lei: “CNA a amendat TVR 1 cu 10.000 de lei din cauza imaginii cu o cântăreaţă fără chiloţi”. “CNA a decis, marţi, să amendeze postul TVR 1 cu 10.000 de lei, pentru că în emisiunea “Lozul cel mare” din 28 februarie au apărut imagini cu cântăreaţa Bijou care nu purta lenjerie intimă, membrii CNA considerând că într-unul dintre cadre se puteau vedea zonele intime ale acesteia. […] Cei mai mulţi membri ai CNA au considerat că situaţia de la TVR 1 a fost gravă, mai ales că a fost «premeditată» de moderatori, care au atras atenţia asupra faptului că Bijou nu purta lenjerie intimă”. În ce hal am ajuns!!!

pasarica

“Fotbal plus vin, egal amestecul succesului! Andrea Pirlo a crescut de mic cu gustul licorii lui Bachus şi a reuşit să îmbine perfect cele două mari “iubiri” ale sale”, a scris Alexandra Băieş, pe CityNews Hunedoara. Virgulă plus virgulă, egal prostie! Poate-s eu prea treaz de nu văd legătura dintre fotbal, vin, virgule puse aiurea, un fotbalist de la Juventus Torino şi judeţul Hunedoara!?

fotbal plus vin virgula egal

“Dacia a lansat la Geneva noul Logan MCV şi o serie limitată Duster”, anunţă CityNews, ilustrând ştirea cu o poză veche. În imagine, Loganul MCV atât de urât de şoferi – pentru că în “MCV-uri” stau la pândă poliţiştii cu radare. Culmea e că la ora la care a fost publicată ştirea, existau deja imagini cu noul model Logan MCV. Şi pe pagina de Facebook a Dacia se găseau şi sunt convins că nu s-ar fi supărat dacă CityNews le folosea ca să le facă reclamă gratuit.

emceve

La ora la care scriu aceste rânduri, Internetul e plin de pozele noului MCV, dar CityNews n-a mai modificat fotografia. “Las’, că e bună şi una mai veche, ce-are dacă însăşi ştirea este despre noul model, iar noi am ilustrat-o cu un model vechi?!”, şi-or fi zis. Priviţi cum arată pagina de Facebook a companiei Dacia:

emceve nou pe fb

Dintr-un editorial scris de Marcel Bot pentru Ziarul Hunedoreanului: “Şi nu numai atât, dar a cumpărat săpun nemţesc să o facă şi s-a mai dat şi cu parfum franţuzesc pe nădragi, cei drept cam jerpeliţi”. Mi se pare că-i pentru a doua oară când domnul Bot face greşeala asta, aşa că simt nevoia să-i atrag atenţia că acest “ce-i” vine de la “ce este drept -> ce e drept -> ce-i drept”. Ce-i drept, a greşi e omeneşte.

cei drept

Tot de la CityNews aflăm că “Un bătrân a decedat în Japonia după ce a fost refuzat de 25 de spitale”. “Un bătrân în vârstă de 75 de ani a murit în Japonia după ce a fost refuzat de 25 de instituţii medicale în două ore, a denunţat un angajat municipal dintr-o localitate situată la nord de Tokyo, relatează AFP”. Habar n-am de ce a fost refuzat, dar mie mi se pare că alta e ştirea aici: domnule, ăia au douăzecişicinci de spitale la care poţi ajunge în două ore! Deci DOUĂZECIŞICINCI de spitale, da?

douascinci de spitale

“Cuplul din Băcia, acuzat că a batjocorit o copilă, a fost condamnat la închisoare”, scrie Ramona Ştefan, în Servus Hunedoara. Ca şi în cazul “unicului” om de afaceri din Hunedoara, şi de aici reiese că în Băcia există un singur cuplu, cel despre care a scris ziarista. Mda.

cuplul

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'