Huniadi Cantores la Bruxelles

Articolul a fost vizualizat de 2,185 ori

Cariera muzicală internaţională a hunedorenilor de la Huniadi Cantores a fost completată cu o nouă prezenţă de succes. După mai multe concerte la festivalul „Savaria” din Ungaria, la sediul Parlamentului European din Strasbourg (Franţa), la Festivalul muzicii tinere din Belfort (Franţa), la Noaptea Muzeelor din Roma (Italia), zilele trecute, grupul renascentist a concertat la Institutul Cultural Maghiar din Bruxelles (Belgia).

Soluţii găsite în ultimul moment, în ceea ce priveşte bagajele cu instrumente care vor călători cu avionul de la Budapesta până la Bruxelles, check-in – ul necesar, călătoria cu Wizzair şi gata, am ajuns la aeroportul Charleroi. Parcurgem apoi 50 de km şi ajungem în centrul oraşului Bruxelles, unde suntem cazaţi, într-un hotel de 4 stele, foarte aproape de centrul vechi, cu al său Grand Place impresionant.
Artiştii reuniţi în grupul Huniadi Cantores au concertat, joi seara, la Institutul Cultural Maghiar din Bruxelles, la invitaţia deputatului european Iuliu Winkler, preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a UDMR.

Spectacolul de muzică renascentistă s-a bucurat de un real succes, artiştii fiind aplaudaţi la scenă deschisă. Repertoriul a cuprins piese de sec. XVI şi XVII, compuse de M. Praetorius, Fabritio Caroso, Simon Fraser, John Dowland, dar şi o serie de cântece vechi din Transilvania, din colecţia Codex Caioni, fiind interpretat la blockflute alt, sopran tenor, lăută, viola da gamba şi la instrumente de percuţie arhaice. Aş mai remarca faptul că fundalul scenei pe care am concertat este chiar o bucată din vechiul zid al burgului Bruxelles.

Huniadi Cantores la Bruxelles În deschiderea concertului, Iuliu Winkler a mulţumit Institutului Cultural Maghiar din Bruxelles pentru găzduirea acestui concert. El
şi-a exprimat bucuria de a-i fi putut sprijini pe muzicienii de la Huniadi Cantores în vederea organizării acestui spectacol. Iuliu Winkler a amintit de colaborarea sa de peste 20 de ani cu Mircea Goian, fondatorul grupului Huniadi Cantores, în realizarea a numeroase evenimente culturale, printre care şi a Toamnei Muzicale Hunedorene, manifestare iniţiată de muzician şi care a ajuns la cea de-a XXX-a ediţie.

Iuliu Winkler a mai vorbit despre meleagurile hunedorene, arătând că bogăţia culturală, moştenirea istorică şi patrimoniul construit fac din acestea un loc care merită vizitat. “Am curajul să afirm în faţa dumneavoastră: Cine nu a vizitat ţinutul Hunedoarei nu poate afirma că ar cunoaşte Transilvania. Castelul Huniazilor, Cetatea Devei, casa natală a marelui principe transilvan Bethlen Gábor de la Ilia, Magna Curia de la Deva, monumentele din Ţara Haţegului, alături de multe alte vestigii ale istoriei noastre fac din Hunedoara cel mai de preţ giuvaier al Transilvaniei”, a mai spus deputatul european al UDMR.

După concert am avut plăcerea să stăm de vorbă cu melomanii prezenţi la concert, printre care am întâlnit şi români prezenţi la Bruxelles cu diferite ocazii. Un tânăr din Hunedoara, care îşi face masteratul în turism, aici, mi-a spus emoţionat că de- abia aşteaptă să se întoarcă acasă pentru a face câte ceva pentru turismul din comunitatea noastră. De asemenea, am stat de vorbă cu doi oameni din Aiud, cetate în care nu am cântat încă şi am stabilit o viitoare colaborare, remarcând încântaţi că a trebuit să venim la Bruxelles pentru a stabilii un concert la ei acasă. Evenimentul a fost marcat de ideea promovării culturii europene, dar şi din Transilvania, publicul numeros apreciind prestaţia deosebită a grupului Huniadi Cantores, care iată îşi ţine promisiunea de a evidenţia valorile culturale prin muzica veche.

În 2010, grupul Huniadi Cantores, la invitaţia deputatului Iuliu Winkler, a concertat la sediul Parlamentului European de la Strasbourg. Grupul hunedorean a fost fondat, în 2006, de către Mircea Goian, din el făcând parte Aranka Takács, Mihaela Galamboş şi Székely Nicolae. De atunci, Huniadi Cantores a susţinut, în ţară şi în străinătate, zeci de concerte care s-au bucurat de succes.

About Mircea Goian