România, cea mai independentă ţară din UE din punct de vedere energetic

Articolul a fost vizualizat de 1,848 ori

Independeţa energetică, o problemă esenţială atunci când vorbim de influenţă şi geostrategie. Şi la urma urmei, cât de dependentă energetic este România faţă de alte state europene? Contrar aşteptărilor, şi asta poate şi din cauză că ocupăm de regulă ultimele locuri în orice top comparativ cu alte ţări europene, România este una dintre cele mai independente ţări europene din punct de vedere energetic.

gaz537Conform datelor de pe energy.eu, care au ca referinţă anul 2009, ca să “funcţioneze”, România importă 20,3 la sută din necesarul energetic al său. Este, practic, pe primul loc la independenţă energetică din Europa.

Spre deosebire de România, ţări cu mult mai bogate depind într-o măsură decisivă de importurile energetice. Astfel, Malta are 100% dependenţă energetică, în timp ce Luxembourgul depinde de importuri în proporţie de 97,6%, deşi este considerat cel mai bogat stat european.

Pe următorul loc se află Ciprul, tot cu 97%.

La mâna Marelui Urs

Conform datelor de pe energy.eu, statul de care Europa era cel mai dependent în ceea ce priveşte gazele naturale era Rusia. Astfel, nu mai puţin de 34% din totalul importurilor de gaze naturale aveau ca sursă Federaţia Rusă. Pe locul al doilea se afla Norvegia, cu 31% din totalul importurilor europene de gaze naturale, urmată de Algeria – 14% şi Quatar – 5 %. În ceea ce priveşte importurile de petrol, 35% sunt din ţările membre OPEC, 33% din Rusia, 15% din Norvegia şi Kazakhstan – 5 %.

Marile economii occidentale alimentează în Orient

Ca urmare, cele mai puternice economii îşi umplu rezervorul din importuri. Dependenţa lor este copleşitoare. Austria importă 65% din resursele energetice, Franţa – 51,3%, Germania – 61,6%, Italia – 82%, iar Marea Britanie – 26,6 %. Singura ţară europeană care este exportator net de energie este Danemarca.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean