Cum să ne finanţăm afacerea? Pe Internet aţi încercat? Se numeşte “crowdfunding”

Articolul a fost vizualizat de 2,788 ori

Sunteţi un întreprinzător creativ la început de drum şi doriţi să vă dezvoltaţi proiectul? Băncile nu prea mai dau credite. Rudele din străinătate nu mai au posibilitatea să rupă din economii ca să finanţeze business-ul de acasă. Pe timp de criză veniturile şi profitul sunt drastic diminuate. Şi atunci de unde bani pentru dezvoltare? De pe Internet!

Crowdfunding

crowdfundingTradus grobian – termenul ar însemna în româneşte “finanţare din mulţime”. Finanţarea de proiecte şi a unor companii tinere prin apeluri lansate pe Internet pentru strângere de fonduri (“crowdfunding”) a cunoscut o creştere explozivă anul trecut, potrivit unui studiu publicat de cabinetul de cercetări de piaţă Massolution. Aproximativ 2,7 miliarde de dolari au fost investite astfel în 2012, o cifră care reprezintă o creştere cu 81% faţă de 2011. Din această sumă, “partea leului” (95%) a revenit Americii de Nord (1,6 miliarde de dolari) şi Europei (945 milioane de dolari).

În dezvoltare

Acest tip de finanţare participativă are toate şansele să continue să progreseze, pentru a ajunge la peste 5 miliarde de dolari în acest an, potrivit directorului general al companiei Massolution, Carl Esposti. Anul trecut, aproximativ 30% din investiţii au mers mai ales către proiecte sociale şi filantropice, 16,9%, către companii, 11,9%, către filme şi teatru şi 7,5%, către muzică. Studiul s-a bazat pe recensământul a 308 platforme de finanţare participativă, precum Kickstarter, SellaBand, Kickstarter, Uinvest. Unele dintre ele permit investitorilor să facă donaţii, iar altele au la bază împrumuturi şi investiţii în acţiuni.

Donaţii, împrumuturi, acţiuni

Finanţările prin donaţii au crescut cu 85%, ajungând la 1,4 miliarde de dolari anul trecut, iar cele prin împrumuturi au crescut cu 111% şi au ajuns la 1,2 miliarde de dolari. Investiţiile prin acţiuni, al căror statut este mult mai strict reglementat, au crescut cu 30% şi au ajuns la 116 milioane de dolari în 2012.

Platforme internaţionale de crowdfunding

www.kickstarter.com
www.wefund.com
www.sponsume.com
www.indiegogo.com
www.kisskissbankbank.com

About Adrian Sălăgean