Aproape 100 de elevi, coordonaţi de profesorii lor, au participat la concursul interjudeţean “Ocrotirea mediului, o şansă pentru generaţiile viitoare”. Copiii au realizat studii referitoare la poluarea din oraşele lor, dar au confecţionat şi machete, sau au realizat creaţii plastice din deşeuri!
Proiectul interjudeţean “Ocrotirea mediului, o şansă pentru generaţiile viitoare” a fost organizat de structura Şcolii Generale Nr. 11 din Hunedoara, din cadrul Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu”. Anul acesta, competiţia a ajuns la ediţia a patra, iar la deschiderea concursului au participat şi reprezentanţii Agenţiei de Mediu Hunedoara.
“Până acum am organizat concursul doar la nivel judeţean, dar anul acesta ne-am extins şi am invitat la competiţie încă două judeţe partenere, respectiv Bacău şi Neamţ. În total, aproximativ 100 de copii din judeţul Hunedoara, dar şi din celelalte două judeţe amintite au participat la competiţie, fiind coordonaţi de profesorii lor. Competiţia a inclus trei secţiuni: prezentări Power Point, creaţii plastice şi machete realizate din deşeuri şi materiale reciclabile. Organizarea concursului a fost coordonată de profesori de biologie, de chimie şi de geografie”, explică profesoara de biologie Anca Tănase. Câţiva dintre copiii hunedoreni participanţi au luat parte la realizarea studiului “Poluarea în municipiul Hunedoara”.
De unde vine poluarea în oraş?
Copiii au mers pe teren pentru a identifica sursele de poluare şi zonele poluate din Hunedoara, iar la final au adăugat studiului lor şi soluţii pentru remedierea problemelor descoperite. “Elevii au descoperit că printre zonele poluate ale oraşului se numără halda de zgură, combinatul care încă mai emite tot felul de pulberi, deşi acum nu mai lucrează la capacitatea la care funcţiona în trecut, dar şi diferite zone din oraş în care mulţi locuitori, în loc să arunce gunoiul în zone special amenajate, aruncă deşeurile la întâmplare, şi Râul Cerna. Şi acolo copiii au depistat unele deşeuri”, menţionează Anca Tănase.
Concursul organizat de Şcoala Generală Nr. 11 din Hunedoara, în parteneriat cu inspectoratele şcolare din judeţele Hunedoara, Neamţ şi Bacău, urmează să fie jurizat în săptămânile care vor urma.
“Până la finalul anului şcolar toţi participanţii vor primi diplome de participare şi CD-uri, şi tot până atunci urmează să anunţăm şi câştigătorii. Avem nevoie de ceva mai mult timp pentru a citi şi a evalua toate lucrările copiilor. Oricum, deşi data limită pentru primirea lucrărilor a fost 4 aprilie, continuăm să primim şi acum lucrări, de care intenţionăm să ţinem cont, având în vedere efortul făcut de copii pentru a participa la competiţie”, a precizat profesoara de chimie Julia Lup.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.