Sâmbătă, grupul hunedorean Steel Blues a concertat la Irish Pub Corvinul din localitate. A fost o adevărată sărbătoare pentru iubitorii de blues prezenţi aici.
Grupul Steel Blues revine după şase luni, vreme în care şi-a întregit repertoriul cu câteva piese celebre din perioada clasică a genului. După mai multe zile de pregătire, în care am anunţat pe toţi amatorii de blues din Hunedoara că este momentul să iasă din casă, să lase privitul la televizor şi să se scuture de somnolenţa provincială, vine şi ziua de sâmbătă, când, pe la ora 20.30, Irish Pub Corvinul devine neîncăpător.
Lumea veselă, dornică să asculte piese pe care le ştiau din tinereţe, aştepta cu nerăbdare să înceapă concertul. Am remarcat cu surprindere şi câţiva tineri, care, de altfel, au fost foarte dinamici pe parcursul serii şi care mi-au spus că ascultă cu plăcere acest gen de muzică, că se bucură că pot asista pe viu la un asemenea concert şi în oraşul lor. De subliniat solidaritatea iubitorilor de blues, fără de care evenimentul de sâmbătă nu ar fi putut exista.
Trebuie să spun că blues-ul nu mai este la modă acum, în general se cântă în cluburi pentru grupuri mai mici de oameni sau la festivaluri de gen. În România nu sunt prea numeroase asemenea manifestări, de altfel şi trupele sau artiştii care cântă blues nefiind prea mulţi. Amintesc aici câteva nume A.G. Weinberger, Mike Godoroja & The Blue Spirit, Bega Blues Band sau Nightloosers. Ei nu renunţă să promoveze un gen de muzică foarte agreat pe la începutul secolului al XX-lea, apărut dintr-o combinaţie a cântecelor de muncă şi gospel a negrilor şi care a influenţat de-a lungul timpului muzica jazz, rock, country, pop.
Când vorbim de blues ne gândim la muzica populară americană, cu atmosferă asemănătoare doinelor româneşti, chiar dacă ritmurile sunt de multe ori mişcate. De obicei, subiectele sunt luate din viaţa de zi cu zi, tratând probleme sociale, economice şi, mai ales, legate de relaţiile umane, în special de dragoste. Se cântă blues instrumental şi vocal, artiştii trebuind să dea dovadă de foarte multă imaginaţie, deoarece modalităţile muzicale avute la dispoziţie sunt, de obicei, destul de reduse, totul reducându-se la dezvoltarea pe o scară de trei – patru acorduri a unor teme accesibile. Nu intru prea mult în amănunte referitoare la caracteristicele genului şi mă voi referi în cele ce urmează la Steel Blues.
Înfiinţat în anul 2012 în Hunedoara, grupul susţine mişcarea muzicii blues din România, muzicienii care îl compun având afinităţi muzicale. Ei au proiecte proprii fiecare, dar sunt hotărâţi să promoveze bluesul în mediile în care această muzică este agreată. Au concertat până acum în aprilie 2012 împreună cu blues-man-ul argentinian Claudio Noli, la Teatrul de Artă din Deva, apoi în luna noiembrie în aer liber, în deschiderea concertului grupului Phoenix şi acum la Irish Pub Corvinul din Hunedoara. Programul de concert este format din lucrări muzicale cunoscute de iubitorii genului: “A quitter never wins”, “Back for a taste”, “Matchbox”, “There’s gotta be a change”, Rock’me up”, “Route 66”, “Rock me baby” etc.
Muzicienii care au evoluat sâmbătă şi constituie formula actuală a grupului sunt: Mihaela Boda – voce, Iulian Maxim – clape, Vasile Stănăşel – chitară, Florin Bilei – tobe, Mircea Goian – bass. Bineînţeles, la final a fost un bis, publicul insistând să prelungească în acest fel atmosfera specială creată pe parcursul celor 80 de minute de recital. La plecare, majoritatea celor prezenţi şi-au exprimat dorinţa ca asemenea concerte să mai aibă loc, fiind, după declaraţiile lor, adevărate momente de satisfacţie spirituală.
Constat, în final, că la Hunedoara există o trupă care cântă blues de calitate, dar şi iubitori ai acestui gen de muzică. Pe curând!
Cu o astfel de optica si limbaj de lemn ‘academic’ sa nici nu crezi ca vei ajuta cauza… mai degraba alungi publicul cu parerile tale pseudo istorice si didactice despre acest fenomen muzical… bine ca te-ai gasit tu, intelectual si basistul trupei (!!!) ce esti, sa scrii unui public oricum disperat si deznedajduit despre blues… ce stii tu despre asta?