Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,298 ori

Urban vs. rural

La date comparative trimestrul IV 2011-2012, se observă o majorare a decalajului dintre nivelul de trai consemnat în mediul urban şi cel din mediul rural în România. Primul a crescut uşor (+0,2%), în timp ce al doilea a avut un recul semnificativ (-5,8%) în urma recoltei slabe de anul trecut. Astfel, diferenţa de venituri dintre urban şi rural s-a majorat, de la 27,7% – în trimestrul IV 2011, la 32,4% – în trimestrul IV 2012, iar cea dintre cheltuieli a urcat de la 18,4% la 25,9%.

Fonduri europene

România figurează pe ultimul loc în clasamentul ratelor de absorbţie ale fondurilor alocate şi plătite de Comisia Europeană, cu 20,7%, potrivit datelor oficiale puse la dispoziţia cursdeguvernare.ro de Alexandra Tămăşan, consultant pe fonduri europene pentru Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), organizaţia germană pentru cooperare internaţională. Cele mai înalte rate de absorbţie au fost contabilizate pentru Lituania (60,5%), Portugalia (58,4%) şi Irlanda (55,60%). Ţara noastră a fost devansată de Bulgaria (28,5%) şi Italia (28%), ceea ce arată că gradul redus de absorbţie ţine de o combinaţie între nivelul de dezvoltare redus şi caracteristicile socio-culturale.

Cel mai ieftin

Preţul mediu al unui litru de benzină de 95 era, la 8 aprilie, de 1,30 euro, în medie, în România, potrivit ultimelor date ale Oil Bulletin, serviciu de monitorizare al pieţei carburanţilor al Comisiei Europene. Cu acest preţ, România este cea mai ieftină ţară din blocul comunitar, depăşind inclusiv Bulgaria, unde preţul mediu a fost de 1,34 euro la litru. În cazul motorinei, preţul mediu din România era de 1,33 euro, la aceeaşi dată, dar ţara noastră ocupă a treia poziţie din UE. Cea mai ieftină motorină poate fi cumpărată din Luxemburg (1,24 euro/litru) şi Letonia (1,329 euro/litru).

Libere

Angajaţii români se află printre ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte numărul de zile libere legale, constată o analiză făcută de firma cu activităţi în domeniul resurselor umane Mercer Marsh Benefits, realizată în rândul celor 27 de state din Uniunea Europeană. Cu un număr de 29 de zile libere pe an (numărul minim de zile de concediu plătit + sărbătorile legale), angajaţii români se află pe penultimul loc în UE, fiind pe acelaşi nivel cu angajaţii din Germania sau Irlanda din acest punct de vedere.

Evaziune

Evaziunea fiscală provoacă pierderi de 1 trilion de euro în Uniunea Europeană în fiecare an, a afirmat vineri preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, odată cu anunţarea includerii acestei teme pe agenda viitorului summit european programat la 22 mai, transmite Reuters.

About Adrian Sălăgean