Sănătate: Omega 3 şi beneficiile lor

Articolul a fost vizualizat de 1,109 ori

omega3Acizii graşi nesaturaţi Omega 3 reprezintă grăsimile bune, sănătoase, care au un rol foarte important pentru sănătatea fizică şi psihică, deoarece intră în alcătuirea membranei celulare. Aceşti acizi trebuie introduşi în organism prin alimentaţie, deoarece nu se sintetizează singuri în corp. Cele mai bune surse de Omega 3 le găsim în fructe de mare, peşte, icre de peşte, ulei de peşte, ouă, lapte, brânză, iaurt, vegetale, suc de portocale, ulei din seminţe de in, de nuci, fasole, tofu. Ei trebuie să fie prezenţi în alimentaţia omului, începând de la stadiul de bebeluş până la vârsta adultă.

Femeile gravide şi mamele care alăptează trebuie să consume alimente bogate în Omega 3, deoarece previn astfel naşterea prematură, depresia post-natală şi asigură dezvoltarea normală fetală. Aceşti acizi se transmit bebeluşilor prin laptele matern şi au un rol deosebit de important în primii ani de viaţă. Sunt esenţiali pentru dezvoltarea organelor vitale ale copilului, deoarece ajută la dezvoltarea creierului, nervilor şi vederii.

În plus, reduc incidenţa alergiilor la nou-născut. După perioada de alăptare, în cursul dezvoltării fizice şi comportamentale, copiii trebuie să primească o alimentaţie bogată în acizi graşi Omega 3, care le asigură o imunitate bună, ajută la prevenirea apariţiei tulburărilor cardio-vasculare, la prevenirea dezvoltării unor tulburări de comportament, a unei atitudini agresive sau depresii. De asemenea, asigură un coeficient de inteligenţă semnificativ mai mare, aptitudini de comunicare mai bune şi un comportament social pozitiv.

În cazul adulţilor, vreau să subliniez că o alimentaţie bogată în acizi graşi Omega 3 asigură o stare bună de sănătate. La nivel cardiovascular, intervin în sinteza prostaglandinelor, substanţe ce au un rol benefic în buna funcţionare a inimii şi vaselor de sânge: astfel, sunt antiagregante plachetare, fluidifică sângele, scad tensiunea arterială, reduc nivelul de colesterol şi trigliceride, previn apariţia infarctului miocardic, a accidentelor vasculare cerebrale.

Tot prostaglandinele asigură şi o bună funcţionare a sistemului digestiv şi a proceselor gastro-intestinale, deci previn apariţia fenomenelor inflamatorii din boala Crohn. Omega 3 are rol benefic în poliartrita reumatoidă, reumatism, osteoporoză, prin faptul că stimulează sinteza de prostaglandine şi prostacicline, cu efecte antiinflamatorii. De asemenea, Omega 3 asigură şi sănătatea sistemului nervos, luptă împotriva, depresiilor, sau a maladiei Alzheimer şi a sclerozei în plăci.

Omega 3 are şi un rol anticancerigen, pentru că asigură o funcţionare corectă a celulelor, realizând protecţie contra procesele degenerative maligne, în special împotriva cancerului de colon. Aceşti acizi graşi s-au dovedit eficienţi împotriva afecţiunilor respiratorii: bronşite, emfizem şi astm bronşic. Cercetări recente au arătat efectul benefic al uleiului de peşte în infecţii sistemice grave. Şi nu în ultimul rând, suplimentele de Omega 3 s-au dovedit de un real folos persoanelor obeze care urmează cure de slăbire.

În încheiere, sper că am reuşit să vă conving de beneficiile pe care le au asupra stării de sănătate a organismului nostru aceşti Omega 3, şi care ne sunt la îndemână, deci utilizaţi-i cât mai des posibil, chiar zilnic.

Tags: ,

About Dr. Bianca Fărcaş