Rubeola, o ameninţare reactivată

Articolul a fost vizualizat de 1,714 ori

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara atrag atenţia că interesul hunedorenilor pentru vaccinare este în scădere. Din nefericire, neîncrederea în imunizare favorizează apariţia de îmbolnăviri şi riscul apariţiei epidemiilor la copii şi tineri. Numai în cazul rubeolei numărul îmbolnăvirilor a crescut de 40 de ori!

Campaniile de vaccinare din ultimii ani devin mai puţin eficiente din cauza zvonurilor propagate pe Internet

Campaniile de vaccinare din ultimii ani devin mai puţin eficiente din cauza zvonurilor propagate pe Internet

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), Cecilia Birău, a atenţionat în nenumărate rânduri populaţia referitor la importanţa vaccinării. Din nefericire, în ultimii ani, a apărut o teamă nejustificată faţă de o presupusă conspiraţie a in-dustriei farmaceutice, iar hunedorenii nu mai au încredere în vaccinare, deşi aceasta şi-a dovedit eficienţa de-a lungul ultimelor zeci de ani, permiţând eradicarea unor boli grave, care au secerat de-a lungul istoriei zeci de vieţi.

La noi sunt cele mai multe îmbolnăviri

Reprezentanta DSP Hunedoara, Cecilia Birău, precizează că, în 2011, mai bine de 140 de ţări introduseseră în programele naţionale de imunizare a doua doză de vaccin rujeolic (la 7 ani). În plus, până la sfârşitul lui 2011, vaccinul rubeolic fusese introdus în 130 ţări, faţă de numai 83 în 1996. “Epidemia de rujeolă din 2010-2011 în Europa ne-a arătat următoarele lucruri: că majoritatea focarelor de rujeolă de pe continent au fost importate de pe alte continente, că acoperirea vaccinală deficitară a contribuit la menţinerea şi dezvoltarea focarelor, dar şi că micuţii neimunizaţi din rândul grupurilor defavorizate şi grupului de părinţi sceptici în privinţa vaccinării sunt punctele de plecare ale focarelor de rujeolă”. În România a avut loc o creştere de aproape 25 ori a incidenţei rujeolei şi de aproape 13 ori a incidenţei rubeolei în 2011 faţă de 2010. Ulterior, statisticile epidemiologice, dintre noiembrie 2011 – octombrie 2012, au indicat o situaţie staţionară, însă la un nivel critic în privinţa rujeolei şi o situaţie foarte gravă în privinţa rubeolei! Din nefericire, România s-a plasat printre ţările cu cea mai mare incidenţă din totalul celor 29 de ţări (27 de ţări ale Uniunii Europene, plus Norvegia şi Islanda).

Numărul bolnavilor s-a înzecit!

Autorităţile hunedorene spun că judeţul nostru se găseşte într-o situaţie medie în privinţa numărului de cazuri de rujeolă şi rubeolă înregistrate în 2011- 2012. Din nefericire, cifrele sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Astfel, dacă în 2011 numărul îmbolnăvirilor de rubeolă în judeţul Hunedoara a fost mai mic de 30, anul trecut a adus o creştere explozivă, numărul cazurilor înregistrate apropiindu-se de 1.200 (o creştere de 40 de ori a numărului de bolnavi)! Şi în cazul rujeolei numărul îmbolnăvirilor este mai mult decât dublu: 570 de cazuri în 2012, comparativ cu doar 220 în 2011. “Pentru a ieşi din această situaţie este necesară conjugarea eforturilor şi implicarea tuturor actorilor angrenaţi pentru atingerea şi depăşirea acoperirii vaccinale minime recomandată de OMS”, susţine directorul executiv al DSP Hunedoara, Alexandru Ioan Demeter.

Vaccinaţi: de la 65 la 99 la sută

Acoperirea vaccinală în judeţul Hunedoara a fost de peste 99 la sută în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, de peste 84 la sută pentru hepatită, de aproximativ 74 de procente împotriva rujeolei – oreionului şi rubeolei şi mai mică de 65 la sută în cazul vaccinurilor împotriva poliomielitei, a difteriei, a tetanosului şi a tusei convulsive. Interesul tot mai scăzut pentru vaccinare, în ciuda campaniilor susţinute de autorităţi şi chiar de asociaţiile de pacienţi, care încurajează această măsură de profilaxie, a apărut ca urmare a mai multor motive. Primul dintre acestea, susţine Cecilia Birău, ar fi dispariţia multor boli de pe teritoriul României, boli care au fost prevenite tocmai prin vaccinare. “În lipsa bolii, oamenii renunţă la vaccinare. Pe de altă parte, există un curent care afectează nu numai România, ci apare ca un fenomen mondial, prin care vaccinarea este atacată de diverse grupuri mai puţin informate şi chiar mai puţin binevoitoare, în ceea ce priveşte acest tip de prevenţie, de altfel singurul demonstrat ca eficient. Cea de-a treia cauză este legată de o informare insuficientă”, precizează directorul executiv-adjunct al DSP, Cecilia Birău. Medicul ne reaminteşte că bebeluşii neimunizaţi ai grupurilor defavorizate şi ai părinţilor sceptici în privinţa vaccinării sunt adesea puncte de plecare ale focarelor de rujeolă.

Interes scăzut, vaccinuri lipsă

În schimb, unii dintre medicii din spitale, dar şi medicii de familie spun că ultimii ani au adus cu ei o criză a vaccinurilor, ca urmare a închiderii Institutului Cantacuzino. Un alt motiv al scăderii numărului dozelor de vaccin disponibile a fost tocmai dezinteresul hunedorenilor pentru vaccinare. Spre exemplu, dacă în 2011 Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a avut la dispoziţie peste 42.000 de doze de vaccin anti-gripal, anul acesta judeţului nostru i-au fost repartizate, la jumătatea lunii noiembrie, mai puţin de 15.000 de doze de vaccin antigripal. Asta după ce în anii trecuţi mii de doze disponibile au rămas nefolosite. Astfel, la unii dintre medicii de familie din judeţ au ajuns doar câteva zeci de doze de vaccin, pe care aceştia nu au ştiut cum să le împartă bolnavilor cronici, mult mai numeroşi. O situaţie similară a fost înregistrată în cazul cancerului de col uterin, părinţilor fiindu-le teamă să îşi vaccineze fetiţele preventiv, iar autorităţile rămânând cu dozele de vaccin pe stoc.

Soluţie: vaccinarea!

Pentru a contracara creşterea numărului de îmbolnăviri, autorităţile lansează apeluri către populaţie, în Săptămâna Vaccinării Europene. Anul acesta, seria de evenimente are drept obiectiv eliminarea de pe continent a bolilor infecţioase rujeolă şi rubeolă. Medicii hunedoreni ne reamintesc că rujeola este foarte contagioasă, această boală afectând cu precădere copiii cu vârste până la 9 ani. Rubeola, în schimb, are o evoluţie insidioasă la adolescenţi şi adulţi tineri, având şi un potenţial teratogen la femeile de vârstă fertilă. Pentru a eradica cele două boli amintite, autorităţile europene responsabile cu sănătatea publică au lansat seria de evenimente reunite sub denumirea de “Săptămâna Vaccinării”. Scopul “Săptămânii” este stimularea creşterii acoperirii vaccinale la populaţiile vulnerabile sau care trăiesc în zone rurale greu accesibile. Autorităţile judeţene spun că, la noi, efortul trebuie îndreptat către măsuri vaccinale susţinute atât împotriva rubeolei cât şi a rujeolei.

About Ada Beraru