Sănătate: Beneficiile consumului de spanac

Articolul a fost vizualizat de 3,049 ori

Calităţile curative ale spanacului se cunoşteau încă din cele mai vechi timpuri, el fiind numit şi “mătura intestinului”, deoarece reprezintă cel mai bun mijloc natural pentru curăţirea şi regenerarea sistemului digestiv. Principalii constituenţi ai spanacului sunt: săruri minerale din belşug (sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitamine (A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic), clorofilă, aminoacizi (arginină, lizină), lipide, protide, glucide, mucilagii.

spanacReferitor la fier, conţinutul lui este mijlociu (2- 5 mg la 100 g) şi nu deosebit de mare, aşa cum se credea în trecut, existând alte legume mult mai bogate în fier şi cu influenţă mai puternică în anemii. Spanacul este totuşi valoros prin celelalte componente ale sale. Spanacul este bogat în substanţe nutritive, oferind aproape jumătate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei ceşti.

O salată de spanac oferă oricărei persoane o cantitate importanta de vitamine şi minerale. O porţie conţine 158 calorii şi 0.5 grăsimi saturate, fără colesterol. Salata oferă, în plus, patru grame de fibre şi patru grame de proteine.

În plus, o porţie de spanac asigură 14 la sută din necesarul zilnic de vitamina C, important pentru o stare optimă de sănătate. Prin consumul de spanac, o persoană poate acumula fier, calciu, acid folic, vitamina K şi fibre.

Principalele proprietăţi ale spanacului

  • este un întăritor al sistemului imunitar;
  • nutritiv şi tonifiant;
  • combate scorbutul (datorat lipsei de vitamina C);
  • remineralizant de mare valoare;
  • curăţitor al tubului digestiv (retrăgând toxinele din masa umorilor şi favorizând eliminarea lor);
  • tonifică miocardul şi stimulează activitatea inimii;
  • creşte cantitatea de urină eliminată;
  • stimulează secreţiile gastrice, pancreatice şi biliare;
  • stimulează creşterea;
  • provoacă eliminarea viermilor intestinali;
  • previne infecţia gingiilor (pioreea).

popeye - spanacÎn continuare, voi enumera beneficiile spanacului şi de ce el trebuie consumat cât mai des posibil:

  • pentru dietă – o cană de spanac conţine aproximativ 20% din doza zilnică recomandată de fibre care ajută la digestie, previn constipaţia, echilibrează zahărul din sânge şi oferă o senzaţie de saţietate.
  • procesele neoplazice sau mai exact flavonoidele sunt prezente din abundenţă în spanac. S-a dovedit că acestea încetinesc diviziunea celulară în cazul cancerului de stomac şi de piele. Mai mult, spanacul oferă o protecţie importantă împotriva apariţiei cancerului de prostată.
  • efect antiinflamator – neoxantina şi violaxantina sunt două epoxi xantofile prezente în cantităţi mari în compoziţia spanacului, ce au rol antiinflamator.
  • antioxidanţi – vitamina C, vitamina E, betacarotenul, manganul, zincul, seleniul sunt prezente în spanac. Toate acestea luptă împotriva apariţiei osteoporozei, aterosclerozei şi hipertensiunii arteriale.
  • tensiunea arterială – peptidele din spanac inhibă enzima de conversie a angiotensinei, reglând tensiunea arterială.
  • vederea – luteina şi zeaxantina sunt antioxdidanţi prezenţi în spanac, care au rolul de a proteja ochii de apariţia cataractei, dar şi de degenerescenţa maculară legată de vârstă.
  • imunitate – o cană de spanac conţine peste 337 unităţi din doza zilnică de vitamina A, care nu doar protejează, ci şi întăreşte anumite puncte de intrare în corpul uman, cum ar fi membranele mucoase, tractul respirator, sistemul urinar şi intesinal.
  • piele – spanacul conţine cantităţi mari de vitamina A, care ajută la păstrarea sănătăţii pielii, la menţinerea umidităţii acesteia, luptând împotriva psoriazisului, keratinizării, acneei şi chiar a ridurilor.
  • oase – o cană de spanac fiert oferă organismului peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina K, ce poate preveni activarea excesivă a osteoclastelor, dar care susţine sinteza osteocalcinei, proteina esenţială pentru menţinerea şi creşterea densităţii oaselor umane.
  • calcifiere – vitamina K este o componentă esenţială a procesului numit carboxilare, ce produce matricea de proteine gla ce previne formarea de calciu în ţesuturi. O cană cu spanac luptă împotriva declanşării aterosclerozei, bolilor cardiovasculare şi accidentelor vasculare cerebrale.
  • funcţia creierului şi a sistemului nervos – abundenţa de vitamina K din spanac contribuie foarte mult la formarea unui sistem nervos sănătos şi a funcţiei cerebrale prin furnizarea unei cantităţi esenţiale a unui tip de grăsime esenţială pentru procesul producţiei tecii de mielină care se află în jurul nervilor.

Datorită tuturor acestor proprietăţi, este recomandat nu numai pentru fortifierea organismului şi pentru curăţirea lui, dar şi în convalescenţă, anemie, astenie fizică şi nervoasă, senescenţă, afecţiuni cardiace, hipertensiune arterială, vâscozitate sangvină crescută, afecţiuni renale, atonia vezicii urinare, cistită, diabet, gută, insuficienţă renală, rahitism, obezitate, prostatită.

Extern, este recomandat în acnee, abces, psoriasis, arsuri, pecingini, plăgi atone. În concluzie, consumaţi cât mai des posibil spanac, fie fiert, fie în salată, cu atât mai mult cu cât în acest anotimp este din belşug.

About Dr. Bianca Fărcaş