Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,803 ori

“Simultan naţional al colecţionarilor de maşini vechi” este subtitlul unui articol semnat de Diana Mitrache şi publicat în Servus Hunedoara. L-am citit cu atenţie, ca să mă asigur că nu sunt eu cu mintea-n altă parte, şi singura legătură cu acest subtitlu este în fraza următoare: “Ambii hunedoreni au expus la Petroşani, sâmbătă, în ziua în care la nivel naţional, toţi colecţionarii şi-au scos la soare bijuteriile pe două sau 4 roţi, exemplare de care sunt mândri. Şi au adunat într-o expoziţie de excepţie, minuni admirate de privitori”.
Pe lângă subtitlul din care sigur lipseşte un cuvânt, am mai găsit câteva greşeli: “două sau 4 roţi” – corect ar fi fost “două sau patru roţi”, cifrele (adică numerele de la zero la nouă) se scriu cu litere şi doar de la 10 încolo se folosesc cifrele. Dacă ziarista ar fi scris “2 sau 4 roţi”, o iertam în ideea că n-a avut suficient spaţiu în ziar ca să-şi scrie articolul aşa cum ar fi vrut, dar când scrii “două” şi “4”, nu prea ai nicio scuză.
O altă greşeală este virgula în plus din construcţia “au adunat într-o expoziţie de excepţie, minuni”. Nu era necesară. Cât despre minunile admirate de privitori… era culmea să le admire ascultătorii!

simultan national

“FC Hunedoara a suferit doua înfrângere a sezonului”, scrie Ovidiu Mănăstire, în Servus Hunedoara. Două înfrângeri? A doua înfrângere? E greu scrisu’ ăsta…

doua infrangere

“MIERT îşi alege noile structuri de conducere la Deva”, anunţă Servus Hunedoara. Dar cine-i MIERT? Ei, asta afli doar după ce dai click pe titlu: “Tineretul Maghiar din România (MIÉRT)”.

miert

Ştiu că suntem relativ departe de judeţul Bihor şi că, teoretic, “ştirea” pe care urmează să v-o arăt nu are decât o foarte mică legătură cu judeţul nostru, dar e atât de fain scrisă încât nu mă pot abţine: “Victoraş Micula, pe urmele lui Arsenie Boca. Prin ceruri! Fiul magnatului Viorel Micula, deja celebrul Victoraş, e un suflet pios. Auzind de Arsenie Boca şi de minunile pe care acesta le-a făcut, s-a ridicat şi el la ceruri, cu elicopterul, pentru a sta de vorbă cu Sfântul Părinte. Dacă fraierii merg în genunchi, târâş sau pe jos în pelerinaj, persoanele de esenţă divină, cum e cazul juniorului din familia Jemenilor, merg cu elicopterul, să-i poată privi de sus pe muritorii (de foame) de rând.
La aflarea veştii că-l caută lumea cu elicopterul, Arsenie Boca s-a ascuns după Sfântul Petru. Şi l-a rugat să nu deschidă nimănui porţile Raiului…”. Articolul este semnat de Bihorel, pe care-l găsiţi pe bihorel.ro, dacă vreţi să “vă” mai râdeţi.

bihorel
Îmi amintesc, vag, de Hunedorel, un personaj imaginar căruia îi dădeau viaţă, pe rând, oamenii din redacţia răposatului cotidian Hunedoreanul. Ce s-o fi întâmplat cu el?

Andreea Demian a scris, în Glasul Hunedoarei, un articol cu titlul: “Devenii, covocaţi să dezbată mai multe proiecte ale municipalităţii”. O colegă a văzut pe Facebook greşeala, le-a atras atenţia celor care administrează contul ziarului şi, în scurt timp, greşeala a fost corectată. De mulţumit nu i-a mulţumit nimeni, evident.

covocati

convocati3

“Pentru că se vor bucura de o minivacanţă de 1 Mai, elevii vor merge două sâmbete la cursuri. Decizia a fost luată de către reprezentanţii Minsiterului Sănătăţii, care au trimis o informare în acest sens către toate inspectoratele şcolare”, anunţă HunedoaraMea.ro. Oare de când iau cei din Ministerul (nu “Minsiterul”) Sănătăţii decizii referitoare la cursuri şi recuperarea de către elevi a orelor “pierdute”?

minisiterul sanatatii

 

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, aflat într-o vizită la Timişoara, a declarat că speră ca “Mica Vienă” din vestul României să câştige titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Unul dintre oraşele care îi vor face concurenţă Timişoarei în această competiţie este Cluj-Napoca; după declaraţia ministrului Culturii, au început clujenii să facă urât: au cerut chiar demisia ministrului pentru că a îndrăznit să facă o astfel de declaraţie.
Răspunsul oficial al angajaţilor Ministerului Culturii: “Interventia Ministrului Culturii la care vă referiţi nu poate avea caracter oficial, atâta vreme cât depunerea candidaturilor pentru statutul de «Capitală Culturală Europeană 2021» va avea loc la sfârşitul anului 2015. Pe de altă parte, după această dată, procesul de selecţie al celui mai meritos candidat va fi unul transparent, desemnarea majorităţii membrilor juriului de selecţie nefiind de competenţa Guvernului României”.
Vai, meritoşilor, voi reprezentaţi CULTURA în România?!

meritos

De numai şapte minute a avut nevoie persoana care se ocupă de pagina de Facebook “Dormeo România” ca să fure o poză postată de altcineva, pe contul “Creative Ideas” (Idei creative) şi să-i ataşeze câteva cuvinte, că aşa-i frumos, să-ţi întâmpini fanii în fiecare zi cu câte o pozucă simpatică şi să le spui două vorbe goale, cât să mai uite de viaţa grea pe care o au la birou, atât de grea încât trebuie să stea pe Facebook în loc să lucreze.
Unde mai pui că pe lângă poza furată, administratorul paginii Dormeo a postat şi o greşeală: “E luni!! Bate-ţi palma!”. ‘Geaba i-am întrebat eu de ce să-mi bat palma, că nu mi-a greşit cu nimic, că nu mi-a răspuns nimeni, ba au şi şters poza, probabil ruşinaţi de greşeala comisă. Numai că eu sunt mai rapid…

bateti

bate-ti

Ziarul Hunedoreanului anunţa, luni, că Mircea Alic vine la nu-ştiu-care emisiune. Şi o făcea punând virgulă între subiect şi predicat: “Mircea Alic, vine la Sport Plus la Hunedoara TV”. Dacă în loc de “vine la“ ar fi scris “vino la”, ar fi putut fi o invitaţie originală: “Mircea Alic, vino la Sport Plus, la Hunedoara TV!”. Dar n-a fost să fie!

mircea alic

“Nori negrii se adună deasupra (FC) Hunedoarei”, scrie Ovidiu Mănăstire, în Servus Hunedoara. Domnule ziarist, vă rog să citiţi de 10 ori ce vă scriu eu aici: “Un nor negru se adună deasupra Hunedoarei, doi nori negri se adună deasupra Hunedoarei, negrii nori care s-au adunat deasupra Hunedoarei”.

negrii

“Pe primarul din Lelese, starea drumurilor îl omoară”, scrie Magdalena Şerban, în Mesagerul Hunedorean. Pe mine virgulele puse aiurea mă vor omorî. Încet, dar sigur. Virgulă după virgulă.

pe primaru

Dragoş Hojda, de la CityNews Hunedoara (?), ne anunţă că se deschide sezonul moto în Maramureş: “Se deschide oficial sezonul moto în Maramureş: Vezi când”.
Oare la sfârşitul lunii august?

sezonul moto

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'