Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,119 ori

Finanţare

Întreprinzătorii în vârstă de până la 35 de ani pot depune de luni planurile de afaceri în cadrul Programului de sprijinire a debutanţilor în afaceri, prin care pot beneficia de finanţare de până la 10.000 de euro şi pentru care este alocat în acest an un buget de 25 de milioane de lei. Înscrierea se poate face atât pe site-ul Ministerului Economiei, cât şi prin intermediul link-ului direct: programenationale 2013.aippimm.ro, se arată într-un anunţ de pe site-ul instituţiei.

Prognoză

Fondul Monetar Internaţional estimează că economia României va înregistra o creştere de 1,6% în 2013 şi de 2% în 2014, se arată în raportul semi-anual World Economic Outlook. Preţurile de consum din România ar urma să crească anul acesta la 4,6% şi să ajungă la 2,9% anul viitor, în timp ce rata şomajului se va situa în 2013 la 7% în 2013 şi va scădea la 6,9% în 2014.

Oferte

Site-ul www.licitatii-insolventa.ro a fost lansat de Uniunea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR) şi publică anunţuri de vânzare pentru bunuri provenite de la societăţile aflate în insolvenţă. Gândit cu precădere ca un produs B2B, site-ul se adresează atât oamenilor de afaceri şi investitorilor locali, cât şi persoanelor fizice care doresc să achiziţioneze autoturisme, apartamente sau alte bunuri care provin de la societăţile din portofoliul practicienilor în insolvenţă.

Mega export

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la ora actuală există o industrie românească care exportă şi avem (pe primele două luni ale anului – n.r.) cifre de export pe care România nu le-a atins niciodată, nici în perioada Ceauşescu. În ceea ce priveşte exporturile, în ianuarie-februarie 2013, acestea s-au cifrat la 7,57 miliarde de euro, în creştere cu 8,1%, la valorile exprimate în euro, şi de 9,4% la cele exprimate în moneda naţională, adică la 33,28 miliarde de lei, faţă de primele două luni din 2012.

Restructurare

Peste 3.400 de angajaţi din sucursalele şi agenţiile băncilor au plecat anul trecut din sistem, în cea mai dură etapă de restructurare de la declanşarea crizei încoace, în condiţiile în care 320 de unităţi au tras obloanele. Din sediile centrale au plecat de şase ori mai puţini oameni, respectiv 580 de salariaţi.

About Adrian Sălăgean