Colţul expertului contabil: Regimul de declarare derogatoriu pentru persoanele fizice

Articolul a fost vizualizat de 1,189 ori

Prin Ordinul nr. 342 al preşedintelui Agenţiei Nationale de Administrare Fiscală din 29 martie 2013, emis pentru modificarea şi completarea anexei nr. 1 la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 194 din 5 aprilie 2013, a fost reglementat şi regimul de declarare derogatoriu pentru persoanele fizice autorizate. 

ceccarRegimul derogatoriu se aprobă:
“6^1 În cazul contribuabililor, persoane fizice autorizate potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, sau persoane fizice a căror activitate este organizată şi reglementată prin legi speciale, odată cu cererea de acordare a regimului de declarare derogatoriu, se depune dovada înscrierii inactivităţii temporare la registrul comerţului sau la organizaţiile profesionale care au eliberat documentele de funcţionare în baza cărora persoanele respective îşi desfăşoară activitatea, după caz.”

Regimul de declarare derogatoriu se solicită de contribuabili, prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite, taxe şi contribuţii, în caz de inactivitate temporară.

Cererea se soluţionează de organul fiscal în termen de 30 de zile de la data depunerii, de compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale. Depunerea declaraţiilor fiscale conform unui regim de declarare derogatoriu poate fi aprobată pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi.

Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusă acestui regim, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
“a) să nu desfăşoare niciun fel de activitate;
b) să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare şi/sau alte elemente similare veniturilor;
c) să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului;
d) să figureze, în evidenţa fiscală, cu toate obligaţiile declarative şi de plată îndeplinite;
e) să nu aibă în curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor;
f) să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie fiscală, în curs de derulare;
g) să nu fie înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi;”
Conform Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 1.221/2009 art. 4. “Contribuabilii pentru care a fost aprobat regimul de declarare derogatoriu nu se includ în lista contribuabililor declaraţi inactivi potrivit art. 78 alin. (5) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. “

Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu următoarele declaraţii fiscale:
a) formularul 100 «Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat», cod 14.13.01.99/bs;
b) formularul 101 «Declaraţie privind impozitul pe profit», cod 14.13.01.04;
c) formularul 112 «Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate», cod 14.13.01.01/d.u;
d) formularul 104 «Declaraţie privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor», cod 14.13.01.01/dv;
e) formularul 120 «Decont privind accizele», cod 14.13.01.03;
f) formularul 130 «Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă», cod 14.13.01.05;
g) formularul 300 «Decont de taxă pe valoarea adăugată», cod 14.13.01.02.”

Notificarea contribuabililor care nu depun declaraţiile fiscale pe perioada aplicării regimului de declarare derogatoriu se face avându-se în vedere termenele de depunere prevăzute de lege pentru declaraţiile menţionate mai sus la lit. b), e) şi f).”

Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului filialei
CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA