“Donează o carte, dăruieşte o speranţă”

Articolul a fost vizualizat de 2,417 ori

Campanie pentru colectarea de cărţi destinate bibliotecilor din judeţul Hunedoara

În doar câteva ore, în Parcul Copiilor din Petrila s-au donat mii de cărţi destinate bibliotecilor publice  mai sărace din judeţ. Pe arhiva.replicahd.ro găsiţi mai multe imagini de la eveniment

În doar câteva ore, în Parcul Copiilor din Petrila s-au donat mii de cărţi destinate bibliotecilor publice
mai sărace din judeţ. Pe arhiva.replicahd.ro găsiţi mai multe imagini de la eveniment

“Dragă cititorule, sper să te bucuri din plin de aceste poveşti alese. Cu ajutorul acestei cărţi vei afla multe lucruri frumoase şi îţi vei îmbogăţi mintea. Mereu trebuie să speri, să visezi, să crezi în tine, pentru că şi eu am fost copil şi m-am bucurat de aceste povestioare. Doar prin învăţătură, citit şi credinţă poţi deveni ceva frumos în viaţă”. Mâna unui tânăr a scris acest mesaj, alături de o mutriţă desenată pe prima pagină a unui volum de basme, volum donat în cadrul campaniei de colectare de carte derulată de Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara.

Joi, 25 aprilie 2013, în parcul din Petrila e buluc de lume. Răsună muzică veselă, împlinită de sute de glasuri de copii. În centru, la un cort, copii, tineri, adulţi se înghesuie cu braţele pline de cărţi. Nu se primeşte, se dăruieşte. Toţi aceşti oameni stau la coadă ca să doneze cărţi. Iniţiativa îi aparţine preşedintei Organizaţiei de Femei Liberale din judeţul Hunedoara, deputatul Carmen Hărău.

„Trebuie să învăţăm din nou să citim, pentru că televiziunea oferă prea mult divertisment facil şi aşa «contribuie» la formarea morală şi intelectuală a tinerilor. Dacă nimeni nu atrage atenţia asupra importanţei lecturii pentru generaţiile viitoare de adulţi, nu e bine deloc! Iar noi, Organizaţia Femeilor Liberale din judeţul Hunedoara, încercăm să promovăm în manieră liberală una dintre preocupările statornice ale femeilor, nu doar liberale: educaţia copiilor. Dacă noi, mamele, nu ne ocupăm de copii, cine să se ocupe de ei?”. Răspunsul vine de peste tot – cărţile curg râuri din braţele petrilenilor. Organizatorii sunt şi ei uimiţi de succesul iniţiativei. Rar ţi-e dat să vezi asemenea entuziasm ca aici la Petrila. Oamenii dăruiesc sacoşe întregi, din care scot colecţiile întregi ale lui Alexandre Dumas, clasicii ruşi, Jules Verne sau colecţia de basme Disney. “Am ales sloganul «Donează o carte, dăruieşte o speranţă» şi mă bucur mult că au răspuns la apelul nostru foarte mulţi copii, mai mulţi decât adulţii. Cred că este o acţiune reuşită, pentru că am adus aici, în aer liber, copiii afundaţi în lumea virtuală. Avem o zi frumoasă şi am reuşit să mobilizăm multă lume în parc. Avem astfel speranţa că ne întoarcem înapoi la biblioteci, la cărţi, de ce nu la cinematografe, la copilăria pe care atât de frumos am trăit-o noi”, mărturiseşte încântată Doiniţa Maria Bălănesc, noua şefă a Organizaţiei Femeilor Liberale din Petrila. Multe din volume poartă mesaje şi sub ele semnătura unui gest inimos: „Cu multă dragoste!”

“Citeşte pentru a trăi!”

Vizibil emoţionaţi, organizatorii acţiunii răsfoiesc cărţile şi citesc mesajele: pe un volum e trecut îndemnul “Citeşte pentru a trăi!”, pe altele cuvinte alese se înşiră precum mărgăritarele din poveştile de odinioară: “Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii”. Pe un volum scump de poveşti, mâna unui copil – Vlad din Petrila – a scris cu caligrafia unui boboc de-abia trecut de abecedar: “Să îţi aducă o bucurie aşa cum mi-a adus şi mie”. Sunt atât de mulţi donatori încât omul de la “preluare” nici nu mai are vreme să le sorteze pe categorii – ia volumele din mâinile micuţilor şi le aşează în grabă una peste alta, iar pe adulţi îi pofteşte să golească singuri plasele pline. “Am venit cu o mică donaţie din partea clasei a X-a C de la «Constantin Brâncuşi», pentru copiii care nu au posibilitatea de a-şi cumpăra cărţi. Cei care au considerat că au mai multe cărţi, că le prisosesc sau deja s-au folosit de ele, le-au adus să facă un bine”, spune Claudia Roxana Firu.

“Am adus cărţi, în primul rând, pentru a da o şansă copiilor să citescă, pentru că, în ultima vreme, de când cu calculatorul, copiii noştri au cam uitat să citească. Să le dăm un imbold, un impuls să privească măcar la poze! Până şi imaginile contează”, se destăinuie şi Mariana Popa, iar un tânăr petrilean, Răzvan Popa, zice şi el: “Am adus proză românească şi ceva despre codul bunelor maniere, vreau să le dau cui le doreşte şi cred că este foarte OK ca tinerii să înceapă să citească”. “Am adus, în general, cărţi pentru copii, atât ceva beletristică, cât şi volume care le sunt foarte necesare pentru şcoală, pentru că de asta au nevoie în ziua de azi: manuale, culegeri, texte literare, ceea ce le foloseşte copiilor”, spune Florentina Koloş. Printre rândurile de donatori îşi face cu greu loc o tânără cu câteva sacoşe mari şi grele. Când le deschide, apar adevărate comori literare, titluri care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă care se respectă. Femeia este încântată şi nu are pic de regret că renunţă la ele: “Niciodată nu mi-e greu când fac ceva din convingere, nici măcar să dau cărţi din biblioteca personală. Eu chiar cred în asemenea acţiune, indiferent din partea cui ar fi venit, aş fi participat din tot sufletul, aşa cum o fac acum. Strâng cărţile astea de zeci de ani, am adus şi de la mama şi de la cunoştinţe, sunt cărţi bune. Eu consider că mie cartea mi-a dat totul şi sper să primească şi alţii atât cât am primit eu de la carte”, spune Beatrice Andrei.

Mii de cărţi

Iniţiatorii acţiunii par în al nouălea cer: “Mie mi se pare decisivă cartea în formarea unui om. Acum e foarte adevărat că s-ar putea schimba suportul – nu am nimic împotriva cărţilor electronice, poţi să citeşti pe ecran, doar să citeşti. Este important să citim, pentru că astfel devenim un pic mai bogaţi sufleteşte şi un pic mai deştepţi. Cartea este locul de unde poţi pleca ieftin într-o zonă unde nu există griji, nu există gânduri, nu există probleme şi în care te poţi reculege tu cu tine, formându-te şi reformându-te tu cu tine de fiecare dată când simţi nevoia să faci asta”, susţine Carmen Hărău. Din mulţime se disting actorii de la Teatrul I. D. Sârbu din Petroşani. „Dacă nu noi, atunci cine să răspundă unei colecte de carte? Pentru noi este o şansă să ajutăm la promovarea culturii din Valea Jiului. Ne-am bucurat că cineva s-a gândit la o asemenea iniţiativă, am donat din suflet pentru copii, deşi se ştie că artiştii nu sunt bogaţi, decât sufleteşte. Dincolo de ce înseamnă un partid sau altul, această acţiune înseamnă un punct central, comun, pentru cultură. Nu am adus doar cărţi de teatru, sunt şi cărţi de poveşti, cărţi scrise de colegi de-ai noştri din teatru despre cum ar trebui să fie o poveste. Sperăm din suflet să mai strângem şi să mai donăm pentru copiii noştri”, spune Nicoleta Bolcă, managerul Teatrului Dramatic din Petroşani. Nici nu au terminat bine actorii, când la cortul din parcul Petrilei apare scriitorul Dumitru Gălăţanu – Jieţ, şi el cu braţele încărcate: „Eu am trimis la tipar a şaisprezecea carte, cred, nici nu le mai ţin bine minte numărul, dar, oricum, mai urmează şi altele. Ţin minte doar că ultima se numeşte «Şi noi am fost pe Muntele Athos», cu însemnări de călătorie din noiembrie anul trecut şi cu legende din Grecia, o carte sponsorizată de Emil Părău. O parte dintre titlurile pe care le-am scris, le-am adus să le donez. Sunt cărţi de etnografie şi m-am gândit ca aceste volume să meargă şi acolo unde e nevoie de ele. Vreau ca micuţii să citească cât mai mult, să nu se lase furaţi de Internet, că educaţia nu se face acolo unde e un fel de joacă. Pentru mine, Internetul nu e cultură, e poate doar o informare”.

La drumul vieţii, cu cartea

Scriitorul Dumitru Gălăţanu – Jieţ nu este singurul care cere reîntoarcerea la carte: „Punem mult accent pe educaţie, că altfel, de la ce să pornim? Pare a fi paradoxal, dar ştiinţa de carte şi lectura au nu doar valenţe culturale, ci şi valenţe economice şi morale. Daţi-mi voie să fiu convinsă că cineva care va citi acest volum «În faţa steagului» al lui Jules Verne – carte pe care v-o recomand – când va fi adult va avea un tremur când va ridica mâna asupra soţiei, nu se va mai putea gândi să o lovească pe ea, sau copilul. Şi poate se va gândi de două ori înainte să arunce o hârtie pe stradă, să rupă o floare, ori să fure o bancă. Avem nevoie de educaţie şi dacă pornim de aici, insistând asupra acestor probleme, generaţia care vine va fi una mai bună, mai dedicată, mai deşteaptă, mai instruită”, adaugă Carmen Hărău. Miile de cărţi adunate doar la Petrila, alături de cele donate în alte localităţi, vor ajunge la bibliotecile mai puţin înzestrate din judeţul Hunedoara.

„Cărţile adunate aici la Petrila vor ajunge la biblioteca din Lunca Cernii, o comună izolată din pădurenime. De aceea cred că este un gest frumos pentru copiii şi oamenii de acolo. Eu am adus, printre altele, «Ciocoii vechi şi noi», a lui Nicolae Filimon. Să citească cei mici şi să tragă concluziile”, declară Costel Avram. Ultima acţiune de colectare de carte va avea loc luni, în a doua zi de Paşte, la Hunedoara, iar îndemnul iniţiatoarei Carmei Hărău ar trebui să vă convingă: “Avem o ţară sărăcită de ani mulţi de management politic incompetent şi, dacă nu ne adunăm solidari – aşa cum aici hunedorenii din Valea Jiului reuşesc să fie – şi nu începem să facem programe de îmbunătăţire a structurii sociale, nu ne va fi bine. Gândiţi-vă: educaţia este una dintre cele mai ieftine întreprinderi ca să putem progresa şi merge înainte. Doamnelor şi domnilor, suntem pe cont propriu!”

Fotogalerie

About Laura Oană