Hidroenergetica hunedoreană intră în resuscitare

Articolul a fost vizualizat de 1,640 ori

Reprezentanţii Hidroelecrica au anunţat că s-a definitivat strategia investiţională pentru 2013. Noua abordare este axată pe consolidarea sistemului hidroenergetic existent, renunţându-se la inaugurarea unor noi şantiere megalomanice în domeniu. Astfel, vor fi promovate proiectele de retehnologizare a marilor capacităţi hidroenergetice existente şi care, după 50-60 de ani de operare, necesită lucrări de reabilitare.

Termocentrala de la Mintia„Printr-o finanţare de 400 milioane de euro de la BERD şi Banca Mondială vor fi retehnologizate centralele hidroelectrice Dimitrie Leonida, Mărişelu, Vidraru şi Râul Mare Retezat, cu o putere instalată de aproape 1000 MW”, spun oficialii Hidroelectrica. Pe de altă parte, aceştia spun că, după ce s-au confruntat anul trecut cu seceta, acum problemele cauzate de lipsa precipitaţiilor sunt de domeniul trecutului.

„După un an 2012 extrem de secetos, care a avut ca rezultat un minim istoric al producţiei înregistrat vreodată de Hidroelectrica, de doar 11,8 TWh, societatea a revenit în forţă în primele luni ale anului 2013. Conform datelor furnizate de Transelectrica, producătorul de energie hidro deţine o cotă de piaţă de 33%, mai mult decât cei doi producători de energie termo la un loc, respectiv Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, cu o cota de piaţă cumulata de 18,8%”, au precizat reprezentanţii Hidroelectrica.

Potrivit datelor tehnice, amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat are o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

About Adrian Sălăgean