Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 856 ori

Concedieri

Ordonanţa privind protecţia angajaţilor disponibilizaţi din companiile de stat, anunţată oficial ca fiind aprobată la jumătatea lunii aprilie, a primit avizul Executivului abia în şedinţa de marţi, 30 aprilie, într-o formă care stabileşte că Guvernul aprobă doar sumele alocate plăţilor compensatorii. Principala schimbare faţă de situaţiile similare de până acum este că, în acest caz, programul concedierii colective este elaborat exclusiv de angajator.

Contradicţie

Încasările pe care Guvernul speră că le va obţine în acest an din timbrul de mediu sunt estimate la doar 365 milioane lei, jumătate din nivelul avansat de ministrul de resort şi apropiat de volumul veniturilor prognozate pentru anul trecut, care a fost cel mai scăzut de la introducerea taxei de poluare auto. Recent, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că se estimează că nivelul încasărilor timbrului de mediu va ajunge la 700 milioane lei în 2013.

Discount

Programul “Litoralul pentru toţi” a fost lansat luni şi se va desfăşura până pe 15 iunie, fiind prima ediţie în care turiştii pot beneficia de tarife reduse diferenţiate între zona Constanţa – Mamaia – Eforie şi staţiunile din sudul litoralului – Costineşti, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, 2 Mai, Vama Veche. Potrivit reprezentanţilor ANAT, în staţiunile Mamaia, Eforie şi la Constanţa, tarifele pentru un sejur de şase nopţi variază între 205 lei şi 605 lei de persoană. În staţiunile din sudul litoralului românesc, pentru un sejur de şase nopţi o persoană trebuie să plătească 159 de lei la un hotel de o stea, fără mic dejun, 329 de lei la o unitate de trei stele, până la 469 de lei, cu mic dejun, la un hotel de cinci stele.

Pesimism

Încrederea companiilor şi consumatorilor în economia României a scăzut în aprilie pentru cea de-a doua lună consecutiv (la 94 puncte), înregistrând deteriorări în toate sectoarele, cu excepţia industriei, în timp ce indicele sentimentului economic la nivelul UE a atins cel mai slab nivel din decembrie 2012. La nivelul UE, încrederea în economie a scăzut cu 1,8 puncte în aprilie, la 89,7, cel mai redus nivel din ultimele 4 luni.

About Adrian Sălăgean