Deşi statul român le oferă tinerilor până în 35 de ani ocazia de a-şi deschide o firmă cu un ajutor de până la 10.000 de euro, anual, doar câţiva hunedoreni ajung să profite de aceste facilităţi. Autorităţile spun că tinerii hunedoreni sunt speriaţi de birocraţie, dar nu stau prea bine nici în ceea ce priveşte cunoştinţele antreprenoriale.
Încă de acum doi ani, persoanele cu vârsta sub 35 de ani au putut beneficia de finanţări nerambursabile de până la 10.000 de euro, în cadrul unui program special, destinat tinerilor antreprenori. Linia de finanţare avea drept obiectiv sprijinirea înfiinţării de microîntreprinderi şi se adresa tinerilor care nu mai avuseseră o firmă. Astfel, tinerii sub 35 de ani au putut să înfiinţeze un “SRL Debutant”, cunoscut şi sub denumirea de SRL D, urmând să beneficieze de o serie întreagă de facilităţi. Prima dintre ele viza gratuitatea înfiinţării firmei. Cine ar fi apelat la această variantă nu plătea nimic în momentul înfiinţării firmei de tip SRL D, toate taxele de la Registrul Comerţului fiind zero. De asemenea, antreprenorii au putut beneficia de un ajutor financiar nerambursabil, care ajunge până la 10.000 de euro.
Programul destinat tinerilor antreprenori se desfăşoară prin intermediul Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) Timişoara, iar avantajele pe care acesta le oferă nu se opresc aici. Programul permite ca firmele tinerilor să poată contracta credite de până la 80.000 de euro, garantat, în proporţie de 80 la sută, de către Fondul naţional de garantare a creditelor. Mai mult, societatea în cauză poate obţine o scutire de la plata CAS pentru maximum patru angajaţi, pentru o perioadă de trei ani. Programul pentru tineri antreprenori este finanţat integral de la bugetul de stat, iar schema de finanţare a fost lansată pe două componente: accesarea a 10.000 de euro (maxim 50 la sută) pentru finanţarea unei afaceri sau doar înfiinţarea firmei SRL D, cu scutirea de la plata taxelor de înfiinţare şi facilităţi fiscale aferente salariilor (un salariu minim brut pe economie, pentru maxim patru angajaţi), fără accesarea finanţării de 10.000 de euro.
Minimum doi angajaţi vreme de trei ani
În schimb, societatea comercială “debutant” trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, între care şi angajarea a cel puţin două persoane şi păstrarea locurilor de muncă nou create cel puţin trei ani. De asemenea, echipamentele şi utilajele cumpărate în baza ajutorului financiar nerambursabil nu pot fi înstrăinate vreme de trei ani, iar profitul anual trebuie reinvestit în proporţie de 50 la sută, pentru dezvoltarea afacerii. Cu toate că criteriile nu sunt foarte dificil de îndeplinit, tinerii hunedoreni nu s-au grăbit să apeleze la sprijinul statului, pentru a putea începe o afacere. Ofelia Cristiana Arghirescu, reprezentanta OTIMMC în judeţul Hunedoara, spune că anul trecut au fost aprobate cel mult 10 contracte de finanţare în judeţul nostru. Deşi cifra este mai mult decât dublă faţă de 2011, când au fost aprobate numai patru contracte, numărul tinerilor care cer sprijin statului continuă să fie scăzut. Acest lucru se întâmplă dintr-o multitudine de motive, dintre cele mai diverse.
Nu cunosc, nu au curaj, nu au educaţie
Pe de o parte, unii tineri hunedoreni nici măcar nu ştiu de existenţa acestui program, care le oferă o finanţare nerambursabilă consistentă. Neavând nici cunoştinţe şi nici spirit antreprenorial, mulţi dintre ei preferă să plece să muncească în străinătate, pe posturi mult inferioare în comparaţie cu pregătirea pe care o au, înainte de a căuta pe Internet alte oportunităţi existente chiar la ei acasă, cum ar fi şi programul pentru tineri antreprenori. Pe de altă parte, hunedorenii care ştiu de acest program, dar nu au avut curajul să încerce să obţină o finanţare, se tem de birocraţia specifică proiectelor care vizează sume nerambursabile. Şi, nu în ultimul rând, slaba pregătire antreprenorială îi face pe unii tineri să renunţe chiar după ce au depus proiectul şi au obţinut aprobarea Oficiului, care este dispus să le ofere banii.
“Mulţi dintre tineri se sperie de procedură, cu gândul la birocraţie, dar să ştiţi că obţinerea acestor bani nu este extrem de dificilă. Mai mult, unii dintre ei au renunţat chiar şi după ce proiectul le-a fost aprobat. Asta se întâmplă pentru că nu au suficientă educaţie antreprenorială şi nu stabilesc nişte indici realişti. Cine îndeplineşte doar o parte dintre indicii propuşi iniţial, indiferent care sunt motivele, trebuie să dea o parte din bani înapoi”, explică Ofelia Arghirescu. Potrivit reprezentantei OTIMMC în Hunedoara, un tânăr antreprenor beneficiar poate oricând să renunţe la implementarea proiectului, chiar şi după ce a luat banii de la stat şi a demarat afacerea. Cu o condiţie: să returneze banii primiţi ca sprijin nerambursabil.
Bani pentru 600 de firme
Programul de sprijinire a tinerilor întreprinzători are alocate fonduri pentru cel mult 600 de firme de tipul SRL D, la nivel naţional, iar înscrierile se fac on-line. În judeţul Hunedoara, domeniile de activitate cele mai căutate până acum au fost serviciile şi producţia. Reprezentanţii OTIMMC anunţă că, într-o singură săptămână, cel puţin 300 de firme au depus deja aplicaţii pentru această schemă de facilităţi, însă Ofelia Arghirescu spune că, anul acesta, în judeţul Hunedoara, nu a fost înregistrată nici măcar o singură astfel de solicitare. În România, sunt înregistrate în jur de 6.600 de firme de tipul SRL D, din care peste 500, numai în Regiunea Vest.
Problema principală în neaccesarea acestui program o reprezintă participaţiunea de 50% a antreprenorului. Eu personal dacă aş avea 10 000€ pentru bussines-ul pe care-l doresc să-l pornesc nu aş mai avea nevoie de incă atât, din partea statului, mai ales că aceştea din urmă vin la pachet nu “doar cu avantaje” dar şi cu anumite limitări şi birocraţii în plus.. Se vede că acest program nu a fost conceput de un antreprenor ci de un politruc rupt de realitatea economiei private!